查看完整版本: 買左colour con..但唔識點洗con

purplekwan 2009-8-4 11:44 PM

買左colour con..但唔識點洗con

今日係旺角買左對colour con
自己又無近視又係第一次帶con
所以唔多識處理對con

sales就話:
1.倒左個樽本身既水
2.拎con水浸4個鐘  就帶得

另外想問:
1.帶之前要做D咩
2.帶完之後又要做D咩
3.如果我幾日唔帶..係米唔洗理佢..比D con水浸住佢就得
4.如果我帶左con覺得乾 .. 可以滴普通眼藥水 定係 要滴con既專用眼藥水

太多問題 .. 麻煩哂

LCShan 2009-8-5 12:50 AM

回覆 1# 的帖子

1.帶前一定要洗乾淨隻手
2.帶後FEEL下有無唔舒服,如果無事就OK,
有唔舒服即除落黎睇下有咩問題~(我下面有講要驗查D咩)
3係,唔洗理佢,,用CON水浸住就搞掂
(你每次帶後既CON水都要換新的)
4我係買CON間店到買埋滴con既專用眼藥水,你可以問下佢
另加,
5我買埋洗CON用既洗潔精
D CON 1個星期洗洗2-3次到
戴得多D CON會"痴"住左D污糟野
SO,一定要洗,如果你發現戴左CON之後,隻眼唔舒服有幾個可能性(即是驗查)
1:你隻手未洗乾淨就用黎賽CON
2你副CON裂左,除左落黎浸一下CON水,再拎起睇,,有無裂痕
3你隻眼太乾,一係就副CON太乾(一係唔戴,一係就滴眼藥水)
4你將副CON正,反面倒轉左黎戴(你買CON個到會講比你知,無講你要問佢點睇正,反面)
5如果以上都驗查過唔係的話,就係你副CON唔乾淨(即太耐無清潔)
所以要用洗CON專用既洗潔精(你去問買CON到問佢有無洗CON既洗潔精就知架喇)
記住問佢點洗~
暫時咁多~

purplekwan 2009-8-5 11:14 PM

thank you:loveliness: 好詳細
仲想問
1.點洗對con..輕輕卒下佢??
2.拎con水洗得唔得架??

mini214 2009-8-6 01:42 AM

1.帶之前要做D咩
[color=darkorange]洗手,洗乾淨先好接觸對con。[/color]
2.帶完之後又要做D咩
[color=darkorange]戴完之後你試下"上下左右"咁望,睇下有無乜野唔舒服。[/color]
[color=#ff8c00]如果對眼有紅根,即係對con唔o岩你眼size。[/color]
3.如果我幾日唔帶..係米唔洗理佢..比D con水浸住佢就得
[color=darkorange]無論你隔左幾多日唔戴,戴之前都要用"新"既生理鹽水 (即係你浸con個到) 沖一沖佢。[/color]
[color=#ff8c00]始終液體,浸左太多日,都會唔多乾淨。[/color]
4.如果我帶左con覺得乾 .. 可以滴普通眼藥水 定係 要滴con既專用眼藥水
[color=darkorange]可以去眼鏡舖買d con 可以用既眼藥水,不過通常都係人工淚水。[/color]
[color=#ff8c00][/color]
[color=#ff8c00]每次戴完con都要用清潔劑洗,滴1-2滴落con上面,之後用指尖輕輕力慢慢捽,來回5-6次,[/color]
[color=#ff8c00](記得小心捽)。[/color]
[color=#ff8c00]每個星期都要用蛋白清除片黎浸對con,清除對con上面既蛋白質。[/color]
[color=#ff8c00]--------------------[/color]
轉貼:如何正確清潔「隱形眼鏡」

【隱形眼鏡保養】
1.)隱形眼鏡別上床,睡前一定要摘除。
2.)隱形眼睛一定要天天用「手指頭」清潔,懶惰的人,就別戴隱形眼鏡了吧。
3.)閉眼睡覺時,一定要把隱形眼鏡拿下來。常常會莫名其妙就睡著的人,還是帶眼鏡。
4.)隱形眼鏡的所有清潔步驟一定要用「單次用、小包裝」的專用生理時鹽水。
5.)不論您是戴拋棄型、每週更換型、標準型、有色眼鏡型…,也不管您選用的是加熱消毒法、化學消毒法、雙氧水消毒法…只要是隱形眼鏡,就應該好好地用手指頭搓搓洗洗。每天都要作好清洗保養的步驟。同時每週一定要將鏡片進行去酵素的清潔動作。
6.)佩戴時要記得每隔一段時間就該滴一點人工淚液。
7.)戴著隱形眼鏡出門時應該加上一副平光眼鏡,到了目的地再把平光眼鏡拿下。
8.)在時間場合都允許的情況下,最好能夠把隱形眼鏡摘下,改帶眼鏡,等到真的需要顧及面子問題的時候再換上隱形眼鏡。
9.)眼睛極度乾澀時、但又必須戴上隱形眼鏡時,可以先把隱形眼鏡放在生理食鹽水中約10分鐘,使其水分飽和度達到完全,再戴上隱形眼鏡,同時不要忘記每隔一段時間就該滴一點人工淚液。

【鏡片清潔液的使用】
1.)把雙手用香皂或洗手乳清洗乾淨,再取下隱形眼鏡。化妝的人應該先卸妝,尤其是眼部的彩妝、假睫毛、眼線、眼影要清除完全,接著把雙手清洗乾淨,再取下隱形眼鏡。
2.)把鏡片放在手掌上,滴幾滴鏡片清潔液,用手指指腹頂著鏡片,利用20-30秒時間、輕輕地在手掌上以直線方向來回反覆地搓洗鏡片。
3.)以「隱形眼鏡專用、單次包裝型」生理食鹽水沖洗鏡片至乾淨為止。
4.)進行後續的殺菌保存。眼睛分泌物(眼淚、眼屎)的蛋白質會附著在鏡片表面,形成堅固的沈積物。如此一來,不但會影響隱形眼鏡的透明程度,也有可能刮傷佩戴者的眼角膜。酵素片能夠破壞蛋白質的結構,使其不易附著在鏡片表面;如此一來,鬆脫的蛋白質沈積物就容易被生理食鹽水沖落鏡片了。每週最好至少使用一次酵素清潔片。但是眼部分泌物較多的人,每週至少要使用二次,才能有效避免蛋白質的沉積。

purplekwan 2009-8-6 01:04 PM

生理鹽水係米JA係con水呀??

秋之霧 2009-8-6 01:55 PM

回覆 4# 的帖子

[color=red]"化妝的人應該先卸妝,尤其是眼部的彩妝、假睫毛、眼線、眼影要清除完全,接著把雙手清洗乾淨,再取下隱形眼鏡。"[/color] --> 下..我不嬲都係先除con再卸妝架wor..如果卸妝先咪好容易洗唔乾淨雙手,,又易整d化妝品入眼lol:smile_38:

lam2panther 2009-8-6 02:37 PM

我都係咁..如果唔係d 化妝野好易整到落副con 度....
[quote]原帖由 [i]秋之霧[/i] 於 2009-8-6 01:55 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=216511660&ptid=10290856][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]"化妝的人應該先卸妝,尤其是眼部的彩妝、假睫毛、眼線、眼影要清除完全,接著把雙手清洗乾淨,再取下隱形眼鏡。" --> 下..我不嬲都係先除con再卸妝架wor..如果卸妝先咪好容易洗唔乾淨雙手,,又易整d化妝品入眼lol:sm ... [/quote]
頁: [1]
查看完整版本: 買左colour con..但唔識點洗con