查看完整版本: tp-link router 搞唔掂

em-cheung 2009-9-27 02:27 PM

tp-link router 搞唔掂

我跟住STEPS去SET但係都SET極set 唔到 初時仲入到router set up page但較好哂D野都仲係上唔到網
到第二日已經入唔番個router set up page

router model:TL-340-G
無線上網手指: TL-WN321G
寬頻:有線
windows :vista

希望各位高手可以幫幫手因為小朋友趕住上網做功課:smile_13: 感激不盡

[[i] 本帖最後由 em-cheung 於 2009-9-27 08:52 PM 編輯 [/i]]

okvan 2009-9-27 02:33 PM

接反好條線入去router度
再跟說明書黎set就得
並且一定要先上到網後才去set wireless

em-cheung 2009-9-27 08:52 PM

說明書就係係搬屋時唔見左
上次跟說明書裝都OK

插手指上網果部電腦有顯示接收既程度仲係良好添
琴日兩邊都仲可以去到192.168.1.1
但今日兩邊都唔得

okvan 2009-9-28 12:16 AM

說明書
[url]http://www.tp-link.com.cn/downloadfilesuploadfolder/2009821113944.rar[/url]

em-cheung 2009-9-28 12:29 AM

睇唔明呢個說明書喔:(
之前跟router果份說明書係有講埋呢個寬頻點做果個寬頻點做:'(
上網睇其他post D人既default gateway都仲係192.168.1.1
但係我岩岩CHECK我個default gateway係218.252.159.1

會唔會有關係呢?

okvan 2009-9-28 12:38 AM

接反線去router 先
你出得個default gateway係218.252.159.1
咁就代表一定接錯線
正確係
I-Cable Modem > Router(WAN)
                        Router(LAN) > PC

同埋記緊在router 內要做Clone LAN MAC address to WAN

SKSum 2009-9-28 11:36 AM

有線寬頻入屋線接入modem,再由modem嘅LAN頭出線接入router嘅WAN頭,然後從router其他LAN頭(一般型號都會有4個LAN線頭)出線入電腦嘅LAN頭,如果以上駁線位置正確,理應不會出現『default gateway係218.252.159.1』嘅情況。

em-cheung 2009-9-29 08:50 PM

都係唔得啊:smile_41:
我如果打 ipconfig /release 得出既結果係the requested operation requires elevation
同埋D線都接岩咖喎:smile_42:
仲有如果接左router之後有線上網都連唔到線
而無線上網就係SEARCH到但用唔到

[[i] 本帖最後由 em-cheung 於 2009-9-29 08:53 PM 編輯 [/i]]

okvan 2009-9-29 09:02 PM

上面已經教左點做
頁: [1]
查看完整版本: tp-link router 搞唔掂