查看完整版本: 老人家腦幹中風呀......

boobo 2010-1-28 10:01 AM

老人家腦幹中風呀......

大家好, 屋企有老人家, 80多歲, 上月跌到後昏迷入院. 初時疑似中風, 但幾天後都無乜好轉. 無醒過, 真的很膽心!

現在都係全身唔郁得, 但好了小小, 有時眼會轉下, 同佢講野, 好似聽到又好似聽不到. 同佢按摩又好似feel不到咁. 但拉下d手腳, 又好似佢又有用力抗衡下, 不知是否自然反射.

醫生經磁力共震後, 發現是腦幹中風. 有沒有人知道這是什麼? 能否醫呢?  其實大腦是否清醒? 有沒有知覺?

上網看過, 有些人話腦幹中風, 只是令身體癱瘓, 但眼/耳及口是有感覺的. 若真的話, 佢是聽到我的講野嫁可??

希望大家分享下. 真的很膽心!!!! 醫院又跟我們走, 要找老人院. 但這個情況, 老人院的照顧一定跟醫院差很遠! 他是很錫我們咁多個孫仔孫女的好爺爺!!

#2046 2010-1-30 02:31 AM

試吓針灸, 我有壹周刋腦中風嘅專題報導, 可email 給你, 你可pm你個email給我.

boobo 2010-1-30 09:22 AM

[quote]原帖由 [i]#2046[/i] 於 30/1/2010 02:31 AM 發表 [url=http://www30.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=239016802&ptid=11434988][img]http://www30.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
試吓針灸, 我有壹周刋腦中風嘅專題報導, 可email 給你, 你可pm你個email給我. [/quote]

針灸我們都試過, 好似成效不大!!

小豬嘜 2010-1-31 12:49 AM

依家最緊要
係阻止下一次再中風

didididi 2010-1-31 11:52 AM

[quote]原帖由 [i]boobo[/i] 於 2010-1-28 10:01 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=238802537&ptid=11434988][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
大家好, 屋企有老人家, 80多歲, 上月跌到後昏迷入院. 初時疑似中風, 但幾天後都無乜好轉. 無醒過, 真的很膽心!

現在都係全身唔郁得, 但好了小小, 有時眼會轉下, 同佢講野, 好似聽到又好似聽不到. 同佢按摩又好似f ... [/quote]
腦幹中風,是可以醒過來的。
不過,病人不可能回復以往的生活方式的了。以後,你們要完全照顧老人日常生活一切的了。
至於是否有必要送老人入住安老院,建議:
除非入住的是政府資助非謀利安老院。否則,私營安老院的情況,大部份不見得好。
與其要在沒有選擇的情況下,入住私營院舍,倒不如把老人安排回家同住。
如果你們是住在香港,可以找有關部門,要求協助:醫院社工、社會福利署。
同時,也有家務助理,可以上門協助你們的,
東華x院、樂活x站-家務通
可以上網找到的。
以下網頁,可供參考:
腦幹中風的護理經驗:
http://www.tzuchi.com.tw/file/DivIntro/nursing/content/200906-08-03/8_3_p91-99.pdf

樂活x站
http://www.erb.org/smartliving/care.php#

#2046 2010-1-31 03:49 PM

[font=&quot]已[/font]email [font=&quot]給你,針灸係不只是一兩次,要係黃金期[/font]([font=&quot]病發後兩星期內[/font])[font=&quot]做兩、三個月才有成效。俾[/font]d[font=&quot]耐性,不要氣餒!加油呀[/font][font=&quot]![/font][font=&quot][size=14pt][/size][/font]


[quote]原帖由 [i]boobo[/i] 於 2010-1-30 09:22 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=239024904&ptid=11434988][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


針灸我們都試過, 好似成效不大!! [/quote]

boobo 2010-2-1 09:19 AM

多謝各位!
我們也有針灸
不過這2天情況很差, 危急, 所以要停, 不能針了!!
頁: [1]
查看完整版本: 老人家腦幹中風呀......