查看完整版本: SEAGATE external hard disk LOAD唔倒資料... 點算???

OLD100200300 2010-8-14 05:32 PM

SEAGATE external hard disk LOAD唔倒資料... 點算???

我個SEAGATE external hard disk之前唔小心跌左落地... LOAD唔倒資料...問過代理, SEAGATE都唔幫我整....... 點算???我要睇返入面D DATA........好緊要GA.......可以點做???THX~~

cykwok 2010-8-14 06:01 PM

你話被代理商掉過落地, 代理商當然唔保喇 (應不要直說, 你信宗教就冇法)
如HDD 冇外傷, 可去代理商修, 但代理商都唔保Data (如真係HDD 壞)
如有外傷, 無咗保用
1)拆出 ext case, 將裡面HDD cable 重插 (可能只是接觸不良)
2)3.5" HDD 可試直接插回底板內試 (SATA or IDE port)

kin268 2010-8-14 06:05 PM

聽講可以寄去美國果邊, 有地方系做呢d資料修復!
但應該好貴. 你覺得真系超超超級重要就去搵下呢方面既資料吧!

OLD100200300 2010-8-14 10:05 PM

上過代理商度, 冇同佢講跌過, CHECK過火牛冇壞, 冇怪聲...(HARD DISK有著燈,但電腦DETECT唔倒...)佢話只可以換一隻新O既比我, 又叫我問返SEAGATE, 之後打過電話去新加坡SEAGATE, 但佢話唔整DATA........(SEAGATE同代理商都好無良.....完全唔幫我........)

D相好重要...電腦入面冇哂....抄哂過去...點知跌壞左.........:'):'):')

咁而家點算??

cykwok 2010-8-14 10:17 PM

3 choose:
1)唔要Data, 代理商換番個新HDD
2)自己拆出HDD 裝回底板試, 但可能會無咗保用, 再無新HDD 換 (裡面HDD可能無壞, 代理商唔搞, 退回Seagate搞)
3)拆出HDD重插 & 裝回底板試咗都唔得, HK有修HDD data的, 但會好貴 (千千聲), 九成九Data 可全修好, 因HDD 有 autopark function (磁頭停在非讀寫區), 磁碟應完整 (拆裝去另一HDD就ok)

cykwok 2010-8-14 10:20 PM

人地換另一個給你, 點算無良

OLD100200300 2010-8-14 11:24 PM

[quote]原帖由 [i]cykwok[/i] 於 2010-8-14 10:20 PM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=261961896&ptid=12858159][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
人地換另一個給你, 點算無良 [/quote]

佢地態度好差, 完全唔明入面d野好緊要...淨係話換過隻新...要隻新有咩用??d data冇哂....

有$$我唔會買過隻咩...seagate仲衰, 完全一句唔整data就算....:'):')

cykwok 2010-8-14 11:46 PM

1)有些代理商係唔會修硬件, 退番原廠處理
2)代理商 or 廠商 亦好難保用Data, Data 價值可大可少, 亦冇可能一定100%可Recover (如磁碟物理損壞)
3)Lost data 使用者自己有責 (無Backup), 有最少2份相同才叫有Backup

千平123456 2010-8-15 12:13 AM

要比人整了
:smile_27:

千平123456 2010-8-15 12:15 AM

我比個例子大家丫
你買架車返黎

架車炒左, 你受左傷
可唔可以話個車廠無良丫?

千平123456 2010-8-15 12:17 AM

再比多個例子

你買左部廠機
做緊一份做左成個月既論文
點知有一日部電腦HANG左, 份野無左

咁你又可唔可以話廠機無良丫?

朱投炳 2010-8-15 09:02 AM

[quote]原帖由 [i]OLD100200300[/i] 於 2010-8-14 11:24 PM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=261970015&ptid=12858159][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

佢地態度好差, 完全唔明入面d野好緊要...淨係話換過隻新...要隻新有咩用??d data冇哂....

有$$我唔會買過隻咩...seagate仲衰, 完全一句唔整data就算....:'):') [/quote]

你係新手唔怪得你

但所有硬碟既廠同代理都係**不會**保障碟內的內容, 因為根本無人知道內容有幾重要

你要內容就要放棄硬件保養, 自己攞去 data recovery 公司整, 閒閒地都幾千仲要唔保證100% 搵得番哂 data.

Data recovery 唔洗去外國咁遠, 近近地新高登都有幾間, 佢地多數係攞番大陸度用無塵房開盤整.

OLD100200300 2010-8-15 12:54 PM

我想問下, 如果想自己拆開黎整, 有冇網頁/POST教人拆????

如果拆開左, 試過都係READ唔返D DATA, 咁再攞去data recovery 公司整, 得唔得??

THX~

朱投炳 2010-8-15 01:54 PM

回覆 13# 的帖子

如果唔係在無塵房內開盤, 有任何一粒塵跌左入去令你隻碟同磁頭有physical damage 的話, 到時任何公司想救都會救唔到.

如果D資料真係咁重要, 準備定一舊錢俾人整罷.

大優勢 2010-8-15 02:25 PM

[quote]原帖由 [i]OLD100200300[/i] 於 2010-8-14 11:24 PM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=261970015&ptid=12858159][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

有$$我唔會買過隻咩...seagate仲衰, 完全一句唔整data就算....:'):') [/quote]
你可以放心
間間都唔保你data 一事同人的
:smile_40:
[size=7]邊個叫你唔做backup[/size]

beta_square 2010-8-15 03:57 PM

external HDD 有外殼,可能只係壞左 interface 個張PCBA,HDD 可能無事呢。你試下先 la。
頁: [1]
查看完整版本: SEAGATE external hard disk LOAD唔倒資料... 點算???