查看完整版本: 不打•短評20:攻元2077(有內容)

港產不打 2013-4-16 05:41 PM

不打•短評20:攻元2077(有內容)

不打評價:早場價$35

不打總評:你唔好當動作片看,但又要好似睇爆谷片咁keep住腦殘狀態,先好入場

公元[font=Calibri]2077[/font],科幻片迷唔睇唔得
因為佢展現左未來家居既可能性,高採光時尚家居佈置、三千米高空透明泳池令人嚮往
公元[font=Calibri]2077[/font],軍事迷唔睇唔得
因為佢實現左全方位摺角飛行既可行性,戰機設計獨特新穎、未來空戰令人賞心悅目
只不過如果你係普通電影迷
如果套戲沒有咁犯駁既劇本
如果套戲沒有咁濕九既結局
如果你有接受[font=Calibri]SF[/font]電影劇本粗疏既量度
如果你接受到全套戲有七成係[font=Calibri]chromakey[/font]
你可以入場
犯駁位包括:
[font=Calibri]1. [/font]主角既工作某程度上一定有機會接觸人類,冇乜理由咁既系統可以運作六十年
[font=Calibri]2. [/font]既然無人機咁高攻擊性,點解仲俾佢地降落地球?空中截擊佢都得啦
[font=Calibri]3. [/font]由主角奮身救左女主角開始,第二朝總部已經知道佢有異,對總部來說主角只係幾百個複製人的其中一個,點解唔即時殲滅佢,仲俾佢有機會再查落去?再和人類接觸?
[font=Calibri]4. [/font]又如果總部係想用主角查出最後人類基地,點解唔殺埋主角,仲要佢送條女上去引賊入屋?
[font=Calibri]5. [/font]既然你連心跳血壓都可以監控,冇奶油帶個陌生人同埋炸彈都可以開埋門俾你入囉

其實套戲係有心試新野
科幻片既格局卻用上懸疑片既佈局
表面賣弄特技高科技,實際係玩身份及真相混淆
寫人類革命為本,實際卻寫情為實
譜出一段跨越六十年唔止三個人的三角關係
只可惜劇本既犯駁好難令觀眾投入,流於自圓其說
[font=Calibri] [/font]
[font=Calibri]p.s. [/font]有看日漫《銃夢[font=Calibri]Last Order[/font]》既朋友,最後[font=Calibri]boss[/font]既設定明顯係向作品致敬[font=Calibri]^^[/font]

Youtube:港產不打
Facebook:港產
Weibo:港產不打_微博
港產不打
全職非牟利網絡打手
100%支持本地製作
乜戲都打,淨係唔打港產

kinkinXD 2013-4-23 05:31 PM

:smile_o12: 不打兄
我冇睇過銃夢Last Order, 但我以為最後個BOSS係2001太空漫遊個機械人TIM!!
中間個圓有少少似
不過真係超 期待你有更多解說

港產不打 2013-4-27 12:49 AM

:loveliness:
多謝支持

《銃夢Last Order》入面既木星外星人
就係Boss咁既樣

may.. 2013-5-2 02:03 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

言寺 2013-5-3 11:54 PM

慘~~我仲諗住之後睇銃夢...

angelasung 2013-5-15 09:45 AM

ni~ya 2013-5-18 10:28 AM

頁: [1]
查看完整版本: 不打•短評20:攻元2077(有內容)