查看完整版本 : 無奈退出HKTV Mall

白雪仙姐姐 2017-10-2 01:51 PM

無奈退出HKTV Mall

我經營獨家代理品牌,由HKTV mall開業時已開始,算是第一代,當時限制不可在其他大型網上平台銷售,所以為了它都放棄了其他合作的機會。初時平台都是以正版正貨為宣傳,後來越來越多水貨店。

上月發現有另一間水貨店賣我的產品,價格是我的一半,我由生產商開始查問,都無向些店批發過,懷疑對方賣假貨,而且盗用了我們的圖片和video,因當中有代言人的關係,也涉及肖像權的問題。我發現後馬上向HKTV Relation Manager投訴,email 和電話上都有講過,但投訴接受,態度照舊,過了一個月對方仍然售賣中,沒有下架,沒有解釋。[attach]7400356[/attach]

我賣的產品由$50-$150較多人買,平時有訂單,HKTV 派人來收件,但剛收到通知,下月開始,每次來收件收取$150服務費,或是一個工作天內速遞到它的倉。真是賺埋不夠給運費!

白雪仙姐姐 2017-10-2 01:56 PM

以前生意都ok,近兩個月發現生意少左好多,原來主要的產品同另一間撞了,對方是一半價錢,無哂呢批客。早前仲有客係Facebook pm我,問HKTV mall賣的是否正貨,當時都無為意,有幾個客查詢後才發現。:fst_005:

白醬油 2017-10-2 03:18 PM

好似7-11咁嘅經營方式?

95202681 2017-10-2 04:46 PM

HKTV 無amazon 實力同規模, 但學緊amazon 對supplier 既辣招.
依家同fingershopping 一樣, 勁多水貨, 無王管,

男仔 2017-10-4 12:38 PM

零售真係好難做...:smile_42:

luckymanhk 2017-10-10 11:10 PM

發律帥信同搵海關, 對方即收皮 .....但大前提係你真係擁有個版權

leung2 2017-10-12 05:27 PM

Hktv而家咁差?

KyotoTree 2017-10-14 12:30 AM

冇左幾多生意?
離場係話走就走定要有條件?

yoyochan2015 2017-11-28 03:14 PM

THX FOR SHARING

心很大很好了 2017-11-29 04:38 AM

HK tv mall 唔肯跟進?自己出手啦!🔥🔥

超級平平牛牛 2017-11-29 12:51 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

kennethlau96 2017-12-31 04:04 AM

但係人地賣水貨又未必係假貨,依家網絡世界咁方便,既然都接受網上購物好多都唔介意買水貨。
好多仲會直接係外國訂返嚟添。

maohk 2018-2-13 10:26 PM

只要唔係假貨 褱貨 水貨有乜緊要呢
頁: [1]
查看完整版本: 無奈退出HKTV Mall