查看完整版本: 荃灣海濱花園住戶專區

chestwood 2008-4-26 01:54 AM

2150000.......咁進取....????

HKTL 2008-4-26 07:10 AM

回覆 #961 chestwood 的帖子

估價乍, 打個 8 折啦 :smile_38:

tony_jaa 2008-4-26 12:47 PM

[quote]原帖由 [i]HKTL[/i] 於 2008-4-26 07:10 AM 發表
估價乍, 打個 8 折啦 :smile_38: [/quote]

8折咪172m?

112007 2008-4-26 01:41 PM

172 差不多啦,同佢講165開價..:smile_44:

chestwood 2008-4-26 02:55 PM

但係嘉湖山莊d成交價都多數係估價+5-10%
點解海濱要打折???

112007 2008-4-26 03:48 PM

抄家多呀!!!!!!1 :smile_38:

ed16769 2008-4-26 09:03 PM

[url=http://www2.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=4266475][color=#000000]荃灣海濱花園[/color][/url] 應該大約價格如下
529    ~~ 130萬左右(2500/呎)
555    ~~ 144萬左右(2600/呎)
562    ~~ 146萬左右(2600/呎)
613    ~~ 166萬左右(2700/呎)
701    ~~ 203萬左右(2900/呎)
800    ~~ 240萬左右(3000/呎)

但而家d放盤已經超離本身價值很多了,所以成交一直很小,已一個562單位為例,叫價已高達170萬,613單位更高達190萬左右,而且議價只在5萬以內,所以對上3,4月份,只有很小的成交,而且成交多為外區客,本身海濱花園以前的成交為50%區內自己人,50%外區客,因為業住叫價急升,所以只有外區客會入市,所以成交小了很多:smile_44:

bagman2513 2008-4-27 12:47 AM

海儐有高清未????

MT4IT 2008-4-27 01:41 AM

回覆 #967 ed16769 的帖子

seaview 加幾多先 ?

HKTL 2008-4-27 09:20 AM

[size=5]各位街坊早晨啊........[/size]

mm_n 2008-4-27 05:14 PM

海濱好住嗎??

小妹跟男友正四周搵樓準備結婚:loveliness:

都幾鍾意海濱嘅環境, 有海又有大公園..
但始終問下你地各位住開gei  住戶就最清楚!!

請問大家覺得好唔好住??
屋苑管理好唔好?
苑內乾唔乾淨??
住戶質素, 公德心又點呢?? 多唔多高室擲物/拋垃圾??
可唔可以養狗?
最擔心交通問題, 方唔方便呀???
在測魚涌返工方便嗎?? 有無車到???
d 巴士小巴早唔早收工??
有無通宵車返到去?? 夜左係咪淨係得的士先返到去???

唔好意思咁多問題, 唔該晒各位!!

frankfc 2008-4-27 07:00 PM

我住開海灣, 緊係話好住啦..:loveliness:

有好多個人觀點既野.都係親自入黎了解比較好.

等於我初頭都以為交通唔方便嫁.. 去過先知原來都唔錯既.:smile_40:

[quote]原帖由 [i]mm_n[/i] 於 2008-4-27 05:14 PM 發表
小妹跟男友正四周搵樓準備結婚:loveliness:

都幾鍾意海濱嘅環境, 有海又有大公園..
但始終問下你地各位住開gei  住戶就最清楚!!

請問大家覺得好唔好住??
屋苑管理好唔好?
苑內乾唔乾淨??
住戶質 ... [/quote]

HKTL 2008-4-27 07:33 PM

回覆 #972 mm_n 的帖子

[size=3]請問大家覺得好唔好住??
好個人既, 不過如果唔好住既都唔會住係度, 亦都唔會答到你.

屋苑管理好唔好?
講真, 我覺得唔好, 大多數管理員都係D年紀比較大既, 水準亦都同新既屋苑既管理有一段好大既距離. 畢竟海濱已經二十年樓齡.. ..小弟去過好多其他網友住既新屋苑如...翠豐台及碧堤半島. 相比下我地真係無乜管理...

苑內乾唔乾淨??
苑內環境比一些差不多樓齡既屋苑叫做乾淨....

住戶質素, 公德心又點呢?? 多唔多高室擲物/拋垃圾??
住戶質素, 普遍可以啦, 每個屋苑都有質素低既人住啦, 呢度都有好多. [/size]
[size=3]小弟常見既都係拋普通垃圾(如用完既紙巾, 紙張等等). 通常早上地下最多, 剛剛今天見到兩母女放狗乜都無帶, 成地到係屎及尿

可唔可以養狗?
公契係唔比養既, 但係屋苑好多契弟都養.

最擔心交通問題, 方唔方便呀???
方便
巴士
238X 到尖沙嘴中港城
38A 去美孚
238M 到荃灣 MTR

小巴
404 去葵芳 MTR
99 去青衣機鐵站

早上特別村巴
NR38 - 去中環 / 金鐘 / 銅鑼灣
NR95 - 去新蒲崗 / 觀塘

在測魚涌返工方便嗎?? 有無車到???
如去 測魚涌 有幾個途徑
1) 坐 238X 去美孚第一站就下車, 轉 MTR
2) 坐 99 小巴前往 青衣 MTR 到中環轉車
3) 坐 N38 到中環轉車
........應該用以上三種方法是最快既, 那種方便就要你自己試一下

d 巴士小巴早唔早收工??
巴士 / 小巴都係收晚上12點(請參閱巴士及小巴時間表)

有無通宵車返到去?? 夜左係咪淨係得的士先返到去???
通宵車通常到荃灣, 你可以再轉乘的士回叫.

唔好意思咁多問題, 唔該晒各位!!
唔使唔好意思, 希望能幫到你[/size]

frankfc 2008-4-27 08:10 PM

回覆 #974 HKTL 的帖子

我都係返測魚涌... 不過我搭西鐵既..

MT4IT 2008-4-27 09:25 PM

[quote]原帖由 [i]frankfc[/i] 於 2008-4-27 20:10 發表
我都係返測魚涌... 不過我搭西鐵既.. [/quote]

咪轉車轉到九彩

frankfc 2008-4-27 10:14 PM

唔係呀.. 南昌一轉... 中還一轉...

時間上同荃灣到金鐘轉一樣.

[quote]原帖由 [i]MT4IT[/i] 於 2008-4-27 09:25 PM 發表

咪轉車轉到九彩 [/quote]

frankfc 2008-4-27 10:16 PM

嘩... 摩一摩..20個..:smile_14:

物業名稱 :  海灣花園  2座 18樓 B室
單位面積 :  722 呎

過往成交紀錄 :
22/04/08 售208 萬 @$2,880 +12%  <====
04/03/08 售186 萬 @$2,576 +18%  <====
03/12/07 售158 萬 @$2,188 --

MT4IT 2008-4-27 10:47 PM

回覆 #978 frankfc 的帖子

yes wor.....

mm_n 2008-4-27 11:19 PM

唔該晒各位意見,
睇黎返測魚涌真係會麻煩d wor ..
咁轉黎轉去, 1 個鍾去唔去到呢

MT4IT 2008-4-28 08:40 AM

回覆 #980 mm_n 的帖子

TW 死月係 HK Island 東...

HKTL 2008-4-28 10:16 AM

回覆 #981 MT4IT 的帖子

[size=5]點都要兩轉車.....無辦法[/size]

frankfc 2008-4-28 10:37 AM

由出屋企門口到太古坊.... 50-60 唔會多唔會少

[quote]原帖由 [i]mm_n[/i] 於 2008-4-27 11:19 PM 發表
唔該晒各位意見,
睇黎返測魚涌真係會麻煩d wor ..
咁轉黎轉去, 1 個鍾去唔去到呢 [/quote]

frankfc 2008-4-28 10:39 AM

習慣左就冇問題既... 我都返二三年工..

[quote]原帖由 [i]HKTL[/i] 於 2008-4-28 10:16 AM 發表
點都要兩轉車.....無辦法 [/quote]

HKTL 2008-4-28 12:24 PM

[size=5]住開習慣咗就無問題 ![/size]

MT4IT 2008-4-28 07:58 PM

[quote]原帖由 [i]HKTL[/i] 於 2008-4-28 12:24 發表
住開習慣咗就無問題 ! [/quote]

咁又係......

HKTL 2008-4-28 08:59 PM

回覆 #986 MT4IT 的帖子

[size=4]咁有d人住屯門及天水圍米仲 "[color=red]甘[/color]"[/size]

chestwood 2008-4-28 10:39 PM

天水圍去鰂魚涌有村巴o架..........50-60鐘到.....

chestwood 2008-4-28 10:53 PM

不過如搭村巴去到中環轉mtr到鰂魚涌....都係45-50

mm_n 2008-4-28 11:16 PM

回覆 #989 chestwood 的帖子

e
咁架村巴去到中環車程幾耐
車$ 幾多呢??

chestwood 2008-4-28 11:29 PM

14.9.....約20分.......唔塞車的話........
頁: 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 39 40 41 42
查看完整版本: 荃灣海濱花園住戶專區