查看完整版本: 薩克管(Saxophone)心得交流

小歡子 2005-7-22 10:21 PM

薩克管(Saxophone)心得交流

[size=2][color=Blue]小弟學sax 1年半~~~
柏斯學~~~

吹YAMAHA ALTO YTS-275~~~
大家交流下~~~

BTW﹐ 如各位有SAX 譜
都請交流下 :D[/color][/size]

[[i] 本帖最後由 小歡子 於 2005-7-26 09:32 PM 編輯 [/i]]

javier55555 2005-7-23 03:24 AM

我都想學~~~有咩好介紹~~~~

williamchiu4 2005-7-23 07:40 AM

i have learned it for 2 months

xxxoooxxx 2005-7-23 07:46 AM

請教:吹sax和其他吹奏樂器比較,開始入手時會容易些嗎?

小歡子 2005-7-23 11:59 AM

[quote]原帖由 [i]javier55555[/i] 於 2005-7-23 03:24 AM 發表
我都想學~~~有咩好介紹~~~~ [/quote]

初學上D group班好D
柏斯 group $120/lesson
individual: $150/lesson
通利 group Mon-Fri 5pm前:$400/month others:$530/month
individual: $550/month

個人兩度都上過
先group後individual~

不過覺得柏斯師資好D :lol:lol

小歡子 2005-7-23 12:14 PM

[quote]原帖由 [i]xxxoooxxx[/i] 於 2005-7-23 07:46 AM 發表
請教:吹sax和其他吹奏樂器比較,開始入手時會容易些嗎? [/quote]

[font=黑體][size=3][color=Blue]我學過2種吹奏樂器----SAX & FLUTE

個人認為SAX比較易學
不過SAX 分好多種
我學既仲係入門中低音 ALTO SAX
比較易吹

但係再PRO D~
好似KENNY G個D 係Bb key的直頸高音SOPRANO SAX
就好難吹
小D 氣都死 :L

不過我阿SIR同我講系管樂器中,SAX大概是最好學的了[/font][/color][/size]

[[i] 本帖最後由 小歡子 於 2005-7-23 12:20 PM 編輯 [/i]]

Garfield^^ 2005-7-23 12:17 PM

[quote]原帖由 [i]小歡子[/i] 於 2005-7-22 22:21 發表
[font=細明體][size=2][color=Blue]小弟學sax 1年半~~~
柏斯學~~~

吹YAMAHA ALTO YTS-275~~~
大家交流下~~~

BTW﹐ 如各位有SAX 譜
都請交流下 :D[/color][/size][/font] [/quote]

高人,請問你考到幾級呀? :o

小歡子 2005-7-23 12:24 PM

[quote]原帖由 [i]Garfield^^[/i] 於 2005-7-23 12:17 PM 發表

高人,請問你考到幾級呀? :o [/quote]

小弟不材
仲係學緊3級~~
皆因我打音練極都係爭D~~~ :(

Garfield^^ 2005-7-23 12:27 PM

我屋企人學緊saxphone,成日都聽到,KENNY G好似係exam歌. :)

小歡子 2005-7-23 12:31 PM

嘩~
你屋企人幾多級呀﹖
我真係唔知窩~

3級就好似無喇

Garfield^^ 2005-7-23 12:40 PM

[quote]原帖由 [i]小歡子[/i] 於 2005-7-23 12:31 發表
嘩~
你屋企人幾多級呀﹖
我真係唔知窩~

3級就好似無喇 [/quote]

好似5-6級. :)

73583 2005-7-23 11:31 PM

吹萨克斯想吹好不是一件容易的是,我建议你到《米罗萨克斯风》网站看一下!我觉的这个网站还不错!你要的东西里面都有!地址是《http://www.sax.xx.tw/》

小歡子 2005-7-24 02:51 AM

AGREE﹗
呢個係一個好網
我好多SAX KNOWLEDGE都係度學架

anferneechan 2005-7-24 12:40 PM

小弟也是吹sax的,在工聯會學梗

nashahoho 2005-7-24 08:15 PM

我都有學架......

學左都好耐啦~

本身呢~一開始係棒隊架!~之後就同人學alto sax啦~

我記得我係小學band棒隊仲係带頭個個~

但係畢左業就去左玩出面d band啦~冇再接觸到棒呢樣野.....:'):'):')

唔經唔覺就學左3年lu......

我係一對一咁學~600一個月~四堂~一粒鐘~.........都幾便架!因為係識人~

[[i] 本帖最後由 nashahoho 於 2005-7-24 08:17 PM 編輯 [/i]]

小歡子 2005-7-25 01:44 AM

[quote]原帖由 [i]nashahoho[/i] 於 2005-7-24 08:15 PM 發表
我都有學架......

學左都好耐啦~

本身呢~一開始係棒隊架!~之後就同人學alto sax啦~

我記得我係小學band棒隊仲係带頭個個~

但係畢左業就去左玩出面d band啦~冇再接觸到棒呢樣野.....:'):'):')
... [/quote]

價錢OK窩
我都係$600 但係得9個字
其實覺得唔抵
但個阿SIR真係好好
所以跟左呢個阿SIR成年幾喇~~~

bububee 2005-7-25 11:27 AM

我都想學sax呀
不過一支好似好貴><

nashahoho 2005-7-25 12:29 PM

都唔係好貴架姐.........

通利有得分期俾架........

如果係yamaha既話最便先$6000度一枝alto之麻...樂器比起算便啦~

好似每到一個時候仲有折~

當然啦~$6000蚊d音比起$8000蚊以經睇得出薄好多~

更加唔好同二萬幾蚊個d比啦~就算係一個唔識樂器既人都聽得分別~

不過初學者多數用$6000蚊個隻~易吹d~唔洗咁多氣麻

小歡子 2005-7-25 04:33 PM

[quote]原帖由 [i]nashahoho[/i] 於 2005-7-25 12:29 PM 發表
都唔係好貴架姐.........

通利有得分期俾架........

如果係yamaha既話最便先$6000度一枝alto之麻...樂器比起算便啦~

好似每到一個時候仲有折~

當然啦~$6000蚊d音比起$8000蚊以經睇得出薄好多~

更加 ... [/quote]

YES~~~
我支YTS-275都係通利買~~~
$6000
但其實都係入門級別 :L

mcdba 2005-7-25 09:00 PM

我學了年半
現在三級

一開始貪平用$2700買了一枝國產
都幾好~~用了年多都未有問題

小歡子 2005-7-25 09:13 PM

[quote]原帖由 [i]mcdba[/i] 於 2005-7-25 09:00 PM 發表
我學了年半
現在三級

都幾好~~用了年多都未有問題 [/quote]

係咪柏斯既TOYAMA 呀﹖
我初學時都有諗過
但諗住長學~~~
所以買支靚D
MADE IN JAPAN係好D既~~~ :lol

[[i] 本帖最後由 小歡子 於 2005-7-25 09:14 PM 編輯 [/i]]

cuson1e19 2005-7-29 08:37 AM

我都有玩~我個fd仲一升就升4級=.=

kakuranger 2005-7-29 08:43 AM

我的sax是tenor,反而覺得alto難吹一點…

anferneechan 2005-7-29 02:59 PM

我支 alto sax二千幾,想試下學咪買支平平地玩下先囉
吹落有興趣再買支好d既,冇興趣咪當買件裝飾品囉,都幾有型架

小歡子 2005-7-29 04:41 PM

[quote]原帖由 [i]kakuranger[/i] 於 2005-7-29 08:43 AM 發表
我的sax是tenor,反而覺得alto難吹一點… [/quote]

tenor好難吹架窩~~~
你要好夠氣先得

nashahoho 2005-7-29 08:48 PM

[quote]原帖由 [i]cuson1e19[/i] 於 2005-7-29 08:37 AM 發表
我都有玩~我個fd仲一升就升4級=.= [/quote]
但係出面公認既級別係~3級~5級~8級~等等~~~~~~

4級??你個fd有冇跟人學?因為正常係唔會考4級架喎??

nashahoho 2005-7-29 08:52 PM

[quote]原帖由 [i]mcdba[/i] 於 2005-7-25 09:00 PM 發表
我學了年半
現在三級

都幾好~~用了年多都未有問題 [/quote]
我學左三年.......

吹左一年半先叫做有一隻歌仔玩下.........之前都係吹基本野~

我學野真係好鬼苦.....oh......

我啊媽當初都有叫我買國產架~不過覺得買yamaha保養方便d~

所以計劃買yamaha~

小歡子 2005-7-30 02:55 AM

[quote]原帖由 [i]nashahoho[/i] 於 2005-7-29 08:52 PM 發表

我學左三年.......

吹左一年半先叫做有一隻歌仔玩下.........之前都係吹基本野~

我學野真係好鬼苦.....oh......

我啊媽當初都有叫我買國產架~不過覺得買yamaha保養方便d~

所以計劃買yamaha~ [/quote]

兄弟買YAMAHA邊一支SAX呀~~~﹖
係咪又係275 呀﹖ :o

nashahoho 2005-7-30 01:52 PM

[quote]原帖由 [i]小歡子[/i] 於 2005-7-30 02:55 AM 發表

[color=Red]兄弟[/color]買YAMAHA邊一支SAX呀~~~﹖
係咪又係275 呀﹖ :o [/quote]
我女仔唻架!!!:@:@:@:@

我諗住買$8000個隻呀~~

如果呢排唔買~可能會買貴d個d~

小歡子 2005-7-30 06:46 PM

[quote]原帖由 [i]nashahoho[/i] 於 2005-7-30 01:52 PM 發表

我女仔唻架!!!:@:@:@:@

我諗住買$8000個隻呀~~

如果呢排唔買~可能會買貴d個d~ [/quote]

:lol aiya.....SOR呀
叔叔請返你食糖~~~~ :lol

$8000 即係YAS-275 啦~~~
唔好宜家買呀~~~
我買個陣都係$6500到 :victory::victory:
我問個個SALES話暑假唔會減D大路樂器
遲D過1-2個月價會回落D~~~

到時找你一齊JAM歌丫
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 薩克管(Saxophone)心得交流