查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

lch_ywy 2008-10-21 01:29 PM

我想問,我12月頭會去沙巴咖,我見hong泰有d YO2自主團,
酒店 - Sutera Harbour Resort & Spa - Padific Wing(想問有無私人沙灘咖?尼間酒店ok ma?)
甘佢神山 - hk$630,2級激流hk$490,3級要hk$810??????系咪貴左好多?島嶼一日遊$460.
團費就hk$4669(未加機場稅個d)搭馬航..叫吾叫貴呀?因為我睇過好多間旅行社..睇到我好亂..=___=

麻煩各位幫幫我..=]

pigpig520 2008-10-21 01:32 PM

Hi Elva,

我想問如果上島玩浮潛唔 join tour 的話要 totally 比幾多錢? sapi & 馬奴干係咪最靚?
我見 d 話又要比入島費, 船票, 碼頭費.... 好亂 @_@

另外, 我過沙巴係因為生日的... 朋友介紹就叫我去 Touxxxxi 果間食住飯睇日落....
你又覺得如何呢?!

同埋我我有個 local tour 係 for 神山溫泉行吊橋.... 果個都要成 RM200
其實低唔低同埋值唔值得去?

麻煩晒~ :loveliness:

pigpig520 2008-10-21 01:34 PM

重有重有... 唔好意思!

我搵到 D 資料話沙巴買 wacoal bra 平喎... 係咪真架??
沙巴有邊幾個 shopping point 係多野買多野行架呢?

thanks

elva775 2008-10-21 01:42 PM

回覆 382# 的帖子

I will go to Saban around mid-Jan 2009 (just before Chinese new year)
Is it peak or low season for this period?  YESSSSS:smile_35:
How about the weather?  VERY GOOOOOOD:smile_35:
Is it suitable for 螢火蟲之旅 & Kiulu 激流? NO PROBLEM:smile_35:
When should I need to book the hotel?  You may book anytime from now a:smile_35:
Will it be very full for Magellan? Unless they have big group in-house, or else won't get full easilly before CNY:)
If I booked the hotel from Xinan, I need to pay 50% as deposit.  Can I cancel & got the refund if I can't go to Saban eg sick/air-ticket problem finally? Normally once you paid the deposit, you can hardly cancel but you can change date:) If you are very sick, you can provide a doctor's report to them see if the hotel can accept.:)

elva775 2008-10-21 02:05 PM

回覆 383# 的帖子

1) 我搵邊一間agent 去美人魚島好? 其實3間都可以
因為我見版面有3間, 是否每一間都可以? 我見xinan d comment 都好似幾好
2) 請問你知唔知如果天氣不佳, 咁個tour 點樣refund? 改期或refund, 佢地係唔可以收你錢的:smile_35:
會否好麻煩, 我地咁多人, 我怕比D朋友哦 點會麻煩?@@??

elva775 2008-10-21 02:23 PM

回覆 384# 的帖子

我地出年一月去, 想住Beringgis Beach Resort Kota Kinabalu. 因為上網訂只是6xx一晚. 其實依間resort方唔方便? Beringgis 離市區約30分鐘, 唔係好方便, 不過你要經濟型resort就唯有E間啦:smile_35:

又有冇啲咁上下$ 啲 resort 介紹? 我地三個人去, 會唔會訂房時一次過通知是要三人房或者我地去到先同佢講? 訂房時就要通知啦, 否則去到可能唔夠extra bed咁就冇得訓嫁啦;P

elva775 2008-10-21 02:26 PM

回覆 390# 的帖子

Sutera過去最起碼都要20-25分鐘(如果冇塞車) :smile_35:
收費就... RM 25-30左右:)

elva775 2008-10-21 02:35 PM

回覆 391# 的帖子

貴............到............ 暈............

Vier 2008-10-21 02:44 PM

is Nov a good time to go for DSD in Mantanani(美人魚島)?

elva775 2008-10-21 03:13 PM

回覆 393# 的帖子

確實平D, D台灣遊客整日都會來掃貨, Center Point會多野睇D, 不過小心扒手:funk:

pigpig520 2008-10-21 03:18 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-21 03:13 PM 發表 [url=http://www29.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=176754537&ptid=8127704][img]http://www29.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
確實平D, D台灣遊客整日都會來掃貨, Center Point會多野睇D, 不過小心扒手:funk: [/quote]

唔該晒~ 我會加緊小心架啦!! :loveliness:
咁請問你係邊到買架? 可唔可以比個商場名我....

elva775 2008-10-21 03:18 PM

回覆 392# 的帖子

我想問如果上島玩浮潛唔 join tour 的話要 totally 比幾多錢? sapi & 馬奴干係咪最靚? Sapi/Mamutik/Manukan都大同小異
我見 d 話又要比入島費, 船票, 碼頭費.... 好亂 @_@ 如果你覺得亂, 證明你咪做足功課啦

另外, 我過沙巴係因為生日的... 朋友介紹就叫我去 Touxxxxi 果間食住飯睇日落....
你又覺得如何呢?! 如果你唔介意臭味... Toscani都ok既. 如果想再好D, 可以去@mosphere旋轉餐廳, 幾好feel嫁

同埋我我有個 local tour 係 for 神山溫泉行吊橋.... 果個都要成 RM200
其實低唔低同埋值唔值得去? 如果你鍾意大自然同植物, E個tour係值得去的^Q^~

elva775 2008-10-21 03:22 PM

回覆 401# 的帖子

Center Point入面個百貨公司就有, 好多唔同牌子既BRA賣^Q^""

pigpig520 2008-10-21 03:22 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-21 03:18 PM 發表 [url=http://www29.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=176755130&ptid=8127704][img]http://www29.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我想問如果上島玩浮潛唔 join tour 的話要 totally 比幾多錢? sapi & 馬奴干係咪最靚? Sapi/Mamutik/Manukan都大同小異
我見 d 話又要比入島費, 船票, 碼頭費.... 好亂 @_@ 如果你覺得亂, 證明你咪做足功課啦

另 ... [/quote]

Sapi/Mamutik/Manukan都大同小異 <<< 可以詳細比 d 上島費我嗎? 唔好意思....
如果你覺得亂, 證明你咪做足功課啦 <<< 其實我都真係重未 plan 好.... :smile_13:

如果你唔介意臭味... Toscani都ok既 <<< 臭味?? :smile_27: 點解會有o既??!
如果想再好D, 可以去@mosphere旋轉餐廳, 幾好feel嫁  <<< 請問係邊一到架? 咩價位呢? 有幾好 feel 先... :loveliness:

如果你鍾意大自然同植物, E個tour係值得去的^Q^~ <<< 好! 我會考慮下... thx

elva775 2008-10-21 03:23 PM

回覆 399# 的帖子

Whole year round also no problem, just afraid sometimes bad weather so have to postpone:loveliness:

IVANOO 2008-10-21 03:37 PM

香港去沙巴最多可以攞幾多支酒去呀?? 沙巴d紅白酒ok 唔ok ??如果ok 就去到先買...唔係就要係屋企攞去啦...

819 2008-10-21 04:36 PM

Elva,  

我見人講wet market, 即係米菲律賓市場呀?主要係食野架?

elva775 2008-10-21 04:48 PM

回覆 404# 的帖子

Sapi/Mamutik/Manukan都大同小異 <<< 可以詳細比 d 上島費我嗎?
:funk:
船票=RM 50左右
BBQ lunch - RM 90++
碼頭費 - RM 7
門票 - RM 10
浮潛用具/救生衣/蛙鞋 - RM 20-25
唔好意思....
如果你覺得亂, 證明你咪做足功課啦 <<< 其實我都真係重未 plan 好.... :smile_40:  

如果你唔介意臭味... Toscani都ok既 <<< 臭味??  點解會有o既??! 附近排水系統做得唔好... 會有一陣陣臭味-.-
如果想再好D, 可以去@mosphere旋轉餐廳, 幾好feel嫁  <<< 請問係邊一到架? 咩價位呢? 有幾好 feel 先...  旋轉餐廳係18樓, 面對住個大海, 老闆用左USD 120萬來裝修... 唔好feel都唔得啦:smile_40:

如果你鍾意大自然同植物, E個tour係值得去的^Q^~ <<< 好! 我會考慮下... thx:loveliness:

elva775 2008-10-21 04:57 PM

回覆 406# 的帖子

如果你放入行李... 根本冇人會發現你帶幾支^Q^"" 沙巴D紅酒...-.- 你都係係香港帶來啦

elva775 2008-10-21 05:10 PM

回覆 407# 的帖子

係呀:loveliness: :loveliness:

lch_ywy 2008-10-21 09:51 PM

呀!!=___=好彩無報........
甘我想問2個人,去5日沙巴,
費用大約幾多..
主要系休閒為主..12月頭出發..

我想問系咪有一個島系一間酒店,
個間酒店幾$咖一晚..

thxx...

happyme 2008-10-21 10:50 PM

Padas River Rafting

Elva,

想問下padas river宜家係咪因為火車壞左冇得玩rafting??

你有冇聽過一間local tour 叫Borneo Proboscis River Lodge.  信唔信得過??

godstephen 2008-10-22 10:04 AM

我琴日沙巴番來..
wacoal確實係平d,我去左wawasan 果度買...

AdrianAuYeung 2008-10-22 10:27 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-21 02:23 PM 發表 [url=http://www30.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=176748475&ptid=8127704][img]http://www30.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我地出年一月去, 想住Beringgis Beach Resort Kota Kinabalu. 因為上網訂只是6xx一晚. 其實依間resort方唔方便? Beringgis 離市區約30分鐘, 唔係好方便, 不過你要經濟型resort就唯有E間啦:smile_35:

又有冇&Uacute; ... [/quote]826

我仲想問下依間hotel啲環境如何?

THX

Vier 2008-10-22 11:29 AM

Does the beach of Rasa Ria open to public?

elva775 2008-10-22 11:51 AM

回覆 412# 的帖子

E間唔係local tour...只係船家...

pigpig520 2008-10-22 12:07 PM

[quote]原帖由 [i]godstephen[/i] 於 2008-10-22 10:04 AM 發表 [url=http://www29.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=176865293&ptid=8127704][img]http://www29.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我琴日沙巴番來..
wacoal確實係平d,我去左wawasan 果度買... [/quote]

平成點?! D 款係咪好 OUT 架其實?? 同埋質料係咪唔同香港架呢?
THX~

pigpig520 2008-10-22 12:09 PM

Elva,

想問問你 @mosphere 旋轉餐廳 dinner 的話會唔會好貴.... 大約幾錢呢?
因為睇過佢 website 都幾 grand... 唔似平野....

elva775 2008-10-22 12:09 PM

回覆 411# 的帖子

建議你係深圳出發, 自己上網訂機票, 之後同local tour訂房+Tour, 加埋個人消費我估應該都唔使1萬-____-"

elva775 2008-10-22 12:15 PM

回覆 414# 的帖子

間酒店開左10幾年, 除左新開既房算係新外, 其他房間已經有異味:funk:
酒店個地形係長形, 有泳池有沙灘(不過冇其他島上D沙咁正), 環境一般, 不過可以接受:smile_27: 餐廳得101個...:smile_27: 如果住幾日你就慘了:funk:
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)