查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

elva775 2008-10-28 12:48 AM

回覆 495# 的帖子

RM 10 = 鏡only
RM 15 = 鏡+鞋
RM 20 = 鏡+鞋+救生衣

應該係咁:smile_30:

elva775 2008-10-28 12:49 AM

回覆 496# 的帖子

點樣選擇?:smile_41: :smile_41:

elva775 2008-10-28 12:54 AM

回覆 497# 的帖子

其實應該係9-11月... 雨季:funk: 不過好小會好似E兩日咁, 落左足足48小時雨:smile_27: 但係好彩! 今日終於停左啦:smile_30:

elva775 2008-10-28 12:55 AM

回覆 499# 的帖子

go [url]www.airasia.com[/url] fly from ShenZhen!!!

elva775 2008-10-28 12:58 AM

回覆 500# 的帖子

係呀, 冇錯:loveliness:

elva775 2008-10-28 01:01 AM

回覆 501# 的帖子

福建豬油渣炒麵:smile_30: - Little Italy 同排最後一間茶室.
生肉撈麵 - Lintas Plaza
山東板麵 - Lintas Plaza
蝦麵 - Foh Sang (和生園)
海鮮粥 - Foh Sang (和生園)
叻沙/撈麵 - Lido (麗都)
:smile_30: :smile_30: :smile_30:

[[i] 本帖最後由 elva775 於 2008-10-28 01:20 AM 編輯 [/i]]

elva775 2008-10-28 01:02 AM

回覆 502# 的帖子

大部份都有, 除非係D B&B就可能冇:loveliness:

elva775 2008-10-28 01:06 AM

回覆 503# 的帖子

搭Rasa Ria shuttle bus去到Wisma Merdeka, 跟住行路約10分鐘去到Jesselton碼頭, 再搭船出島:loveliness:
島上有好多水上活動可以玩: -
1) 海底綿羊
2) 海底漫步
3) 體驗潛水
4) 降落傘
5) 飛魚
6) 香蕉船
7) 水上電單車
8) Wake board
9) Water Ski
10) 海釣
11) 玻璃底船
:smile_30: :smile_30: :smile_30:

elva775 2008-10-28 01:08 AM

回覆 504# 的帖子

其實咪就係Marina Court囉:smile_30: :smile_30: 只不過係私人買左落來跟住租出去姐:loveliness:

elva775 2008-10-28 01:14 AM

回覆 505# 的帖子

想問下神山酒店其實有無車可以去到? 你係話Laban Rata? :smile_27: 如果有車車去到大家就唔需要爬得咁辛苦啦:smile_30:
另外,我地會有一日出島玩,比起其他島,沙比島是否會較多水上活動及較靚呢?? 水上活動其實3個島都一樣多, 每個人睇法唔一樣, 我就鍾意Manukan同Mamutik多D, Sapi好耐冇去嚕:smile_30:  通常幾點出發及回程?? 9點至3/4點
if我地想做spa or揼骨之類,有無d平靚正好介紹?? 沙巴既SPA真係唔多, 除左Kaandaman and Jari Jari就係酒店入面既spa, 而揼骨, 係Warisan Square內有好多細細間既按摩中心, 都唔貴, 你可以去物色一下:loveliness:
仲有如果想去Shangri-la’s Rasa Ria Resort度食buffet,幾錢?? RM 100/人左右吧, 駛唔駛預早幾多日前去booking?? 最好啦:loveliness:
because我地都唔係住呢度.....

elva775 2008-10-28 01:17 AM

回覆 508# 的帖子

一日浮潛+體驗潛水係絕對有的, 建議你去同local tour要D價錢返來參考左先, 好過E+毫無頭緒:loveliness:
體驗潛水有分市區附近島嶼潛水或美人魚到體驗潛水, 所以會有唔同價錢出現:loveliness:

super_wing 2008-10-28 02:04 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-28 12:38 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177675326&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
啊-.- 我刪除左所有inbox wor... 麻煩你再send多次來問好嘛? :funk: :loveliness: [/quote]

已再發送了, thanks :loveliness:

brucetkw 2008-10-28 04:16 AM

回覆 1# 的帖子

請問你介紹呢幾間 local  tour 有冇講廣東話嘅導遊呢 ?
1. Popular Express Travel - [email=main@popularexpress.com]main@popularexpress.com[/email]
2. Xinan Tours - [email=inbound@perfectholidaysborneo.com]inbound@perfectholidaysborneo.com[/email]
3. Api Tours - [email=ryan@apitours.com]ryan@apitours.com[/email]

多謝解答.

[[i] 本帖最後由 brucetkw 於 2008-10-28 04:19 AM 編輯 [/i]]

taklee 2008-10-28 08:53 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-28 01:08 AM 發表 [url=http://www26.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177679132&ptid=8127704][img]http://www26.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實咪就係Marina Court囉:smile_30: :smile_30: 只不過係私人買左落來跟住租出去姐:loveliness: [/quote]
下, 咁都得:funk:  咁都係照原定計劃likas square condotel算. 謝謝!:loveliness:

super_wing 2008-10-28 11:00 AM

Elva, 多謝你的回覆及建議 :loveliness:

lch_ywy 2008-10-28 12:31 PM

SUTERA HARBOUR - THE MAGELLAN SUTERA ( 2night)Deluxe Garden View
Shangri-la’s Rasa Ria Resort( 2 night) Deluxe Sea view room
港龍早去晚返機,
連埋機票5700連稅..終於都決定左..=]

不過又到有另一d問題*
我想問,我既行程初步係甘既~我地4個人出發,
第一日到左我會先去唱$,再買電話卡,之後搭的士去magellan(搭去要幾$?)
去到就會休息下行下等3點去紅樹林,夜晚返到黎9點如果吾想返酒店住有乜做?
又或者泳池係開到幾點?
第二日出島,我諗住係magellan個度買飛,如果出兩個島幾$?出到去系咪要再俾$?(eg:入島費+借浮潛個d幾$?)甘我吾跟團出到去個度d人系咪識中文?甘我係咪要約定個船家幾點黎搬我去另一個島?
仲有..浮潛會吾會有個d壓力令到耳仔痛個d咖?因為我以前玩果個綿羊仔耳仔會吾舒服=3=
甘我返到酒店由酒店出雙天係咪要搭的士?幾$咖?
第三日check in Shangri-la’s Rasa Ria Resort,由magellan搭去Shangri-la’s Rasa Ria Resort幾$呀?
同埋Shangri-la’s Rasa Ria Resort shuttle bus幾$咖搭一次?如果出市區尼?
其實第三,四,五日都未諗做乜..有乜好介紹?
仲有我地都想做 spa / dum骨,都想平靚正~我見樓上有介紹,但有無詳細地址及價錢?
我之前見有網友介紹富源樓上有間dum骨幾好?係咪咖?
我實在有n甘多個問題,因為我第一次自由行,所以想問清楚d***hahaa~thxxxx~真系十萬個吾該~

waisiupo 2008-10-28 01:46 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-28 01:17 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177680077&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
一日浮潛+體驗潛水係絕對有的, 建議你去同local tour要D價錢返來參考左先, 好過E+毫無頭緒:loveliness:
體驗潛水有分市區附近島嶼潛水或美人魚到體驗潛水, 所以會有唔同價錢出現:loveliness: [/quote]

美人魚島係咪玩足1日架?
係咪靚好多架?:smile_30::smile_30::smile_30:

conniedaniel 2008-10-28 02:32 PM

elva775: 我想問下 book localtour 去到點找旅行社? 我之前sent 左 e-mail俾佢地,佢地只係 sent 番個價錢?

bdbd128 2008-10-28 03:29 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-28 12:55 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177677498&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
go [url=http://www.discuss.com.hk/www.airasia.com]www.airasia.com[/url] fly from ShenZhen!!! [/quote]

Firstly thank you for your suggestion.  Have you tried AirAsia flying from Shenzhen?  If you did, can you share your experience and opinion.

ivanivansiu 2008-10-28 03:39 PM

請問novotel近唔近gaya seafood restaurant ??
gaya seafood restaurant係唔係平過雙天/珍珠/金寶 ??
食物質素如何 ??

conniedaniel 2008-10-28 03:44 PM

回覆 498# 的帖子

本人會11月28日出發, 玩4日3夜

april1022 2008-10-28 05:21 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-28 01:01 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177678250&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
福建豬油渣炒麵:smile_30: - Little Italy 同排最後一間茶室.
生肉撈麵 - Lintas Plaza
山東板麵 - Lintas Plaza
蝦麵 - Foh Sang (和生園)
海鮮粥 - Foh Sang (和生園)
叻沙/撈麵 - Lido (麗都)
:smile_30:  ... [/quote]

謝謝[i]elva775 [/i]回覆
好多美食,正...:smile_30:

mikegin 2008-10-28 09:02 PM

如果想去神山公園, 動物園同埋坐蒸氣火車,自己去得吾得? 定係都係JOIN LOCAL TOUR 好?? 麻煩提供下資料ah:smile_40:~~ THANKS :)

welewala 2008-10-28 10:14 PM

elva, 請問港龍4日3夜 sutera ocean view 房兩個人共七千幾價錢 ok 嗎?

aralecc 2008-10-28 11:25 PM

好緊張...刨左個board 咁耐..終於呢個星期尾出發...yeah.....

elva, 最近天氣點呀?

我仲想問, 如果出島, d私人物品可以方係邊? 因為我地係2人行...

elva775 2008-10-29 02:42 AM

回覆 523# 的帖子

3間都有:loveliness:
香港好多大社都係用E 三間local tour, 你可以放心使用:smile_30:

elva775 2008-10-29 02:45 AM

回覆 524# 的帖子

:smile_30: 唔使客氣:smile_30:

elva775 2008-10-29 02:54 AM

回覆 526# 的帖子

第一日到左我會先去唱$,再買電話卡,之後搭的士去magellan(搭去要幾$?) RM 15-20左右
去到就會休息下行下等3點去紅樹林,夜晚返到黎9點如果吾想返酒店住有乜做? 閉關練功囉:smile_30: :smile_30: :smile_30:
又或者泳池係開到幾點? 咁野收左啦:loveliness:
第二日出島,我諗住係magellan個度買飛,如果出兩個島幾$? RM 65 - RM 75 左右
出到去系咪要再俾$?(eg:入島費+借浮潛個d幾$?) 當然啦:funk:
甘我吾跟團出到去個度d人系咪識中文? 唔一定:smile_27:
甘我係咪要約定個船家幾點黎搬我去另一個島? 當然:smile_27:
仲有..浮潛會吾會有個d壓力令到耳仔痛個d咖? 通常都唔會:smile_27:
因為我以前玩果個綿羊仔耳仔會吾舒服=3=:funk:
甘我返到酒店由酒店出雙天係咪要搭的士? 可以行路:smile_30: 講笑:smile_30: 其實可以搭shuttle bus去, Taxi返
幾$咖? RM 15-20
第三日check in Shangri-la’s Rasa Ria Resort,由magellan搭去Shangri-la’s Rasa Ria Resort幾$呀? RM 80 - 100
同埋Shangri-la’s Rasa Ria Resort shuttle bus幾$咖搭一次? RM 38/一程or來回同價
如果出市區尼? 一樣...
其實第三,四,五日都未諗做乜..有乜好介紹? 美人魚島, Kiulu激流, 神山+溫泉
仲有我地都想做 spa / dum骨,都想平靚正~我見樓上有介紹,但有無詳細地址及價錢? 叫local tour幫你訂啦:funk:
我之前見有網友介紹富源樓上有間dum骨幾好?係咪咖? 請聯絡Stella小姐查詢:smile_30:
我實在有n甘多個問題,因為我第一次自由行,所以想問清楚d***hahaa~thxxxx~真系十萬個吾該~ 但係其實... 我唔覺得你應該參加自由行... 因為... 你都冇做功課... 打爛沙盤問到督:smile_30: :smile_30:

[[i] 本帖最後由 elva775 於 2008-10-29 03:15 AM 編輯 [/i]]

elva775 2008-10-29 02:55 AM

回覆 527# 的帖子

係全程1日:loveliness: 之前好多人都有post過好多好評同靚相, 你唔見咩? :smile_30: :smile_30:

elva775 2008-10-29 02:56 AM

回覆 528# 的帖子

你出發前應該先聯絡好, confirm晒D arrangment, 聯絡電話號碼等等啊嘛, 唔係去到人生路不熟... 你點揾啊:funk:
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)