查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

elva775 2008-9-25 11:16 PM

回覆 80# 的帖子

應該冇乜嚕wor...=.=

elva775 2008-9-25 11:17 PM

回覆 81# 的帖子

我想問沙巴有幾多個 night market? 一百零一個...
我意思係好多一檔檔買小食果d? 果個係賓賓夜市-.-
另外大排當又有幾多個加? 好多wor-.-

elva775 2008-9-25 11:19 PM

回覆 82# 的帖子

:funk: :funk: :funk: 除非住冇星賓館...

elva775 2008-9-25 11:21 PM

回覆 83# 的帖子

Padas or Kiulu rafting咪唔驚囉... 螢火蟲都唔怕... 神山+溫泉都唔怕:smile_30:

819 2008-9-25 11:41 PM

Elva,

你話一佰零一個night market,唔知係邊呢?係又咩買架?有無野食呢?:smile_30:

elva775 2008-9-26 02:15 AM

回覆 95# 的帖子

個night market好cheap嫁wor... 我地沙巴人都唔去... 冇野食... 亦冇特別野買:L

elva775 2008-9-26 03:04 AM

亞洲航空10月25號開始停飛澳門-沙巴-澳門航班!!!!!!

:smile_38: 特別通告...:smile_38:

亞洲航空已經取消由澳門出發-->沙巴既航班, 由10月25號開始將不再飛此段航班, 已經購買10月25號後機票既朋友仔, 請儘快同亞洲航空公司聯繫...  :smile_38:

819 2008-9-26 09:35 AM

回覆 97# 的帖子

下...咁大獲:funk:
我10月26日飛,好彩今次無book到佢,買左馬航咋..
咁以後去沙巴米無平機票:smile_39:

cc9394 2008-9-26 11:35 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-25 11:14 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173202224&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
:smile_30: 求其同local tour/local guide都有得訂:loveliness: [/quote]

我唔joint local tour咁點呀:smile_27:

cc9394 2008-9-26 11:42 AM

其實想問下到左kk先book tour平d,還是系香港book平d呀:smile_13:

elva775 2008-9-26 11:42 PM

回覆 100# 的帖子

其實E個問題我答過好多次啦>< 你都唔溫書既-.-
來到先訂唔一定會有中文導遊陪同或甚至冇導遊陪同... 價錢差不多...

elva775 2008-9-27 02:18 PM

回覆 99# 的帖子

去超級市場買:smile_27: :smile_27: 跟住自己pack...-.-

miutea 2008-9-27 06:06 PM

elva , 想問問機場兌換店收點關門?? 唔該:smile_38:

28696 2008-9-27 11:19 PM

Hello Elva!

Hello Elva!

我與女朋友會係09/10/2008係澳門搭13:10機中去沙巴玩4日3夜,回程係12/10/2008搭07:05機,入住  Magellan,希望Elva為我們提供一個plan給參考!多謝

tomatosalad 2008-9-27 11:37 PM

Elva, 我諗住圣誕節一家人去沙巴。
a) 如果有個兩歲的小朋友同行係咪住Shangri-la好D?多D小朋友活動俾佢完?
b) 另外香港去沙巴要幾耐?
c) 住Shangri-la係咪直接同酒店訂好D?
d) 沙巴仲有D咩地方適合小朋友去咖?
多謝!

elva775 2008-9-28 03:49 AM

回覆 103# 的帖子

Terminal 1 - 所有國際航班機場 (新機場) - 收8:30左右
Terminal 2 - 亞洲航空專用機場 - 收8:00左右

elva775 2008-9-28 03:56 AM

回覆 104# 的帖子

哇! 得2日... 咁多... -.-
9/10 - 一到就即可去享受酒店設施先! 跟住先試酒店buffet就今晚試啦, 如果唔係就出街揾食:smile_30:
10/10 - Mantanani浮潛/潛水游或離島一日游, 夜晚繼續揾食
11/10 - 激流+長鼻猴+螢火蟲全日游, 回程去食宵夜:smile_30:
12/10 - 再見可愛的沙巴:smile_27: :smile_30:

因為我唔知你其實想玩D乜, 所以隨便假設左local tour俾你, 你如果唔鍾意, 可以改去第D地方:loveliness:

elva775 2008-9-28 04:01 AM

回覆 105# 的帖子

a) 如果有個兩歲的小朋友同行係咪住Shangri-la好D?多D小朋友活動俾佢完? 其實2歲都唔知玩乜好... 住邊都冇乜分別... :funk:
b) 另外香港去沙巴要幾耐? 2個半鐘左右
c) 住Shangri-la係咪直接同酒店訂好D? Published rates... 會嚇死人:smile_27: 揾香港agent或local tour訂價錢絕對會比直接同酒店訂平最少40%:smile_27: (旺季)
d) 沙巴仲有D咩地方適合小朋友去咖? 你係指你2歲既小朋友嗎? 如果係... 野生動物園應該岩佢睇, 小朋友多數鍾意動物仔:loveliness: 或去離島睇下魚仔, 玩下水, 應該都會好開心啦:loveliness:

奇魂神 2008-9-28 04:23 AM

ELVA~

如果自己出島玩的話(SAPI + MANUKAN),呢兩處有無地方保管野的? 例如LOCKER?

28696 2008-9-28 09:16 AM

回覆 107# 的帖子

謝謝ELVA提議。

cc9394 2008-9-28 09:18 AM

hi
又系我,想問問magellan酒店自助晚餐正唔正:smile_47: 還有系幾多錢?

elva775 2008-9-28 01:28 PM

回覆 109# 的帖子

冇嫁-.- 亦冇locker:funk:

elva775 2008-9-28 01:29 PM

回覆 111# 的帖子

有人話正... 有人話普通-.- RM 100左右:loveliness:

charlotte2232 2008-9-28 08:38 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-28 01:28 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173522348&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
冇嫁-.- 亦冇locker:funk: [/quote]

咁d野點好呀?  玩水上活動, 個相機放那?:smile_42:

elva775 2008-9-28 11:56 PM

回覆 114# 的帖子

唯有join local tour啦...:smile_35:

siugoo99 2008-9-29 01:32 AM

elva....  我問左local tour.....我book 6晚酒店, 3晚Pacific Sutera Garden view 3晚Pacific Sutra Seaview, 佢俾個價我一共RM1980..... 呢個價ok嗎?

另外, 我地兩個人打算join佢4個local tour package, 如下:

~Manukan 島一日游 – RM 140.00 per person x 2 persons = RM 280.00
~ MT. Kinabalu 2D1N tour (Gunting Lagadan ) – RM 690.00 per person x 2 persons = RM 1,380.00,

~  Mantanani 島潛水一日游– RM 550.00 per person x 2 persons = RM 1,100.00
~ Padas河激流+再見螢火蟲 – RM 400.00 per person x 2 persons = RM 800.00

我問佢有冇discount, 佢就discount 左RM60 俾我.......

請問呢個價合理嗎??

其實我想自己上神山, 因為應該會平好多...不過我send 左email去Laban Rata 問, 仲未回覆....而local tour 就要我30/9前confirm 好神山package...

可唔可以俾D意見我? thank you !! :loveliness: :loveliness:

elva775 2008-9-29 04:04 AM

回覆 116# 的帖子

請問你幾時出發啊? :smile_35:

psinvyip 2008-9-29 12:16 PM

Elva,

麻煩你以下兩個地方, 點去, 同埋點同 taxi 大哥講 ? 另外佢地有無英文名, 係酒店 打 taxi, 就咁比呢兩個中文名 ok 嗎 ?

1. @蝦麵 - 和生園金鷹
2. 佑記肉骨茶

thanks !

miutea 2008-9-29 01:50 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-28 03:49 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173492224&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Terminal 1 - 所有國際航班機場 (新機場) - 收8:30左右
Terminal 2 - 亞洲航空專用機場 - 收8:00左右 [/quote]

thanks, elva, 想多問novotel 附近係咪有個大shopping mall ?? 另外沙巴有冇其他shopping mall, 唔係買手信個d , 因想買下其他野, 如服裝, thanks!!

kkming00 2008-9-29 03:57 PM

你好,我下年2月中去沙巴,請問幾時要book酒店同local tour?我見有d local tour會提供免費導遊,他們的工作係做咩的?因為我會同老婆去,如果多個導遊好像怪怪的.
如果要換酒店而又join左全日tour,d行李點處理好?local tour會幫忙嗎?
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)