查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

siugoo99 2008-9-29 04:06 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-29 04:04 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173625399&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問你幾時出發啊? :smile_35: [/quote]

11月第一個星期~~~

:loveliness: :loveliness: 好緊張..

最新消息~~

我自己打電話去BOOK左神山住宿, RM208 /人, Gunting Lagadan.....

計落兩個人都係RM900左右, 比經local tour book 平左RM 500:smile_14:

不過想知道來回神山交通? 我見有shuttle bus 由Sutera Harbour Hotel 去神山Headquater, 但回程可以點呢?

thank you ~~

[[i] 本帖最後由 siugoo99 於 2008-9-29 05:23 PM 編輯 [/i]]

chanpei 2008-9-29 05:21 PM

elva775: 我11月中會去沙巴honeymoon, 打算住 shangri-La's' Tanhung Aru Resort, Pacific Sutera 或且 Megellan Sutera.

3間黎講邊間最舒服, 邊間d房靚d新淨d呢?

仲想問下邊間會有[b]靚沙灘[/b]?

[[i] 本帖最後由 chanpei 於 2008-9-29 05:46 PM 編輯 [/i]]

張哲洙 2008-9-29 10:25 PM

請問沙巴有冇素食餐廳?
有冇地址?

謝謝

godstephen 2008-9-29 10:49 PM

我想問係咪去到用hkd換rm都無問題?

delongay 2008-9-30 10:17 AM

各位大大
我想知道一下點樣book神山攻頂既行程,如山上既住宿同tour guide(好像一定要有guide才可以上去吧?!) 因為我看了兩三個forum都不太明白,我是應該先book山上住宿還是找當地的local tour把兩者都一併book了?! 如果我book了住宿,我在那裡找tour guide呢?!
還有就是我都不知道要經那些agent或在什麼地方可以book這些行程,各位可以幫幫我嗎?!
混亂中...........我想我要兩天一夜的攻頂行程就好了~
謝謝~

[[i] 本帖最後由 delongay 於 2008-9-30 10:19 AM 編輯 [/i]]

DACHU 2008-9-30 11:46 AM

hi Elva,

我一月 (9/1-13/1)會去玩呀, 第一次, 唔知點plan好, 有以下煩惱

1. 坐malaysia airline, 9/1 係hk 下午3點幾飛, 13/1 下午走人
2. 想知有邊幾個島最值得去 (好鐘意睇到水又清魚又多ge地方)
3. 想住 mellagen sutera hotel (聽講話又近市區, hotel又好正)
4. 要有大排檔食宵夜地方, 沙巴多唔多咖 (鐘意食宵夜 + 啤酒)
5. 邊度有又好食又抵食seafood restaurant呀?
6. 我4個人去, if 有人玩激流, 其他人陪去唔玩個d會唔會好悶....有無其他野好做

照我以上ge煩惱, 可唔可以幫我plan一plan個行程呀...唔該你呀:smile_13:

elva775 2008-9-30 01:40 PM

回覆 118# 的帖子

金鷹蝦麵係和生園, 同taxi司機講去Foh Sang就可以啦
佑記肉骨茶係市區中心, 同taxi司機講去Gaya Street:loveliness:

elva775 2008-9-30 02:09 PM

回覆 119# 的帖子

係啊... 不過所有野大致上都貴過香港... 多數都係imported goods... Esprit, Nike, Adidas等等等等...

elva775 2008-9-30 02:13 PM

回覆 120# 的帖子

1. 你E+都可以訂啊, 不過新年後係淡季, 酒店可能又會有優惠
2. 導遊負責帶你地去你想去既地方同提供information囉-.-
3. 行李可以放係酒店lobby或帶埋上車一起去玩:smile_30: 間間local tour做法都唔一樣, 視乎你join邊間啦:loveliness:

kkming00 2008-9-30 02:32 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-30 02:13 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173786889&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1. 你E+都可以訂啊, 不過新年後係淡季, 酒店可能又會有優惠
2. 導遊負責帶你地去你想去既地方同提供information囉-.-
3. 行李可以放係酒店lobby或帶埋上車一起去玩:smile_30: 間間local tour做法都唔一樣, 視乎你j ... [/quote]
[i]elva775[/i]你好,
多謝你既回應,你意思新年後先訂酒店可能有優惠?但會否太遲,訂晤到,我12/2/09-16/2/09去沙巴

iyellowyellow 2008-9-30 03:39 PM

Hi Elva,

[font=Arial]我月尾都會去沙巴, 頭兩日住rasa ria, 尾兩日住magellan, 聽講去[/font][font=Arial][size=12pt][font=Arial]Mantanani island 好遠, 唔知有冇local tour 係rasa ria pick up 呢? 會唔會近d呀? thxthx.. 如果唔係住rasa ria 可以仲有咩活動? (如果唔想出返去city)[/font]
[/size][/font]

elva775 2008-9-30 04:05 PM

回覆 121# 的帖子

Local Tour D package通常包埋來回車程, 你落山果日, 無倫你幾點落到(每個客既體制唔同, 所以到達時間亦唔一樣) 架車都會係度等候, 跟住再送你返到酒店. RM 500 包來回車程同導遊價錢合理啊:loveliness:

elva775 2008-9-30 04:10 PM

回覆 122# 的帖子

3間黎講邊間最舒服, 邊間d房靚d新淨d呢?
1. Shangri-La's Tanjung Aru - 房間最新淨, 不過亦係最現實既酒店, no shuttle bus to town...-.- 一日出入一次淨係Taxi錢都要RM 40.00...
2. Magellan - 房間雖然冇Tanjung Aru咁新淨, 不過好方便, 免費shuttle bus 差不多平均1小時就有一班車:smile_40:
3. Pacific係Business Hotel - 冇resort feel, 不過都唔差:smile_40:
仲想問下邊間會有靚沙灘?
3間都有人造沙灘:smile_40:

elva775 2008-9-30 04:24 PM

回覆 123# 的帖子

其實沙巴都好多人食素, 不過我係食肉怪獸... 唔係好記得D素菜館既地址... 你到時到達後, 可以問下Local tour D導遊, 應該可以drop一drop你地去食呱^Q^""

elva775 2008-9-30 04:25 PM

回覆 124# 的帖子

冇問題:loveliness: :loveliness:

elva775 2008-9-30 04:39 PM

回覆 125# 的帖子

如果你睇極都唔明爬山過程, 建議你直接塭local tour幫你搞惦晒所有野:loveliness: 當然如果你想自己搞, 你首先要去[url]www.suterasanctuarylodges.com[/url] 訂床位, 跟住到達沙巴再book車, 上到去再安排登山導遊, register等啦:loveliness:

elva775 2008-9-30 04:43 PM

回覆 126# 的帖子

1. 坐malaysia airline, 9/1 係hk 下午3點幾飛, 13/1 下午走人
2. 想知有邊幾個島最值得去 (好鐘意睇到水又清魚又多ge地方) 當然係Mantanani啦:smile_40:
3. 想住 mellagen sutera hotel (聽講話又近市區, hotel又好正)
4. 要有大排檔食宵夜地方, 沙巴多唔多咖 (鐘意食宵夜 + 啤酒) 市區好多地方都有咁既野:loveliness:
5. 邊度有又好食又抵食seafood restaurant呀? 珍珠/雙天/金寶
6. 我4個人去, if 有人玩激流, 其他人陪去唔玩個d會唔會好悶....有無其他野好做 唔玩就確實冇野做嫁啦:smile_40:

elva775 2008-9-30 04:49 PM

回覆 130# 的帖子

你段時間係超級淡季-.- 唔擔心啦:loveliness:

elva775 2008-9-30 04:52 PM

回覆 131# 的帖子

Rasa Ria去Mantanani其實近好多:loveliness: 通常D local tour應該都有接埋. 住係入面就只可以日日對住個海~不知幾浪漫:loveliness:

loverching 2008-9-30 09:08 PM

請問elva:

沙巴的Gayang Seafood 同 Salut Seafood大概位置在哪??
我有聽說是距離rasa ria不遠...
如果從rasa ria搭的士, 要搭多久同幾錢分別去以上2間餐廳?

同埋, d 野好唔好食同價錢如何? 比起海王城黎講~~

謝謝!

elva775 2008-9-30 09:16 PM

回覆 140# 的帖子

沙巴的Gayang Seafood 同 Salut Seafood大概位置在哪??
係Nexus同Rasa Ria之間:smile_35:
確實唔遠-.-
如果從rasa ria搭的士, 要搭多久同幾錢分別去以上2間餐廳?
約10-15分鐘:smile_47:
同埋, d 野好唔好食同價錢如何?
平最少1/3
比起海王城黎講~~

loverching 2008-9-30 09:34 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-30 09:16 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173838020&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
係Nexus同Rasa Ria之間:smile_35:
確實唔遠-.-
約10-15分鐘:s ... [/quote]

謝謝你的回覆~~:D :D
咁請問搭的士由rasa ria去要大概幾錢到?
咁gayang 定salut好d?

再一次thx!

elva775 2008-9-30 10:52 PM

回覆 142# 的帖子

Gayang商業化D, 口味啖D
Salut local D:smile_35:

張哲洙 2008-9-30 11:05 PM

回覆 134# 的帖子

many thanks

819 2008-9-30 11:05 PM

Elva,

我知 sutera住客比房no.就可坐shuttle bus出市區.
咁如果我想係市區坐shuttle 到 sutera check in,比唔比我上車架?(因未check in 無房no.)

[[i] 本帖最後由 819 於 2008-9-30 11:06 PM 編輯 [/i]]

bootjaigo 2008-10-1 12:11 AM

我arm arm番來, 發覺原來新機場已經無雪條賣, 要買記住一日之前同帶guide訂...:smile_39:

nicolelyc 2008-10-1 02:03 AM

hello elva775,

睇哂你之前個d post喇, 你真係超超超超好人, 對於我呢d新手自由行黎講真係好有用呀, many thanks!!!

我會12月中黎沙巴6日5夜, 之前已經訂左機票, 呢家plan緊行程同book酒店, 打算3晚住市中心(imperial or radius) 2晚住好d嘅酒店, 見大部份人都會揀 nexus or rasa ria (大約hkd1300/night) 不過我係沙巴旅遊局個網到睇到呢間酒店 Gayana Eco Resort [url=http://www.gayana-eco-resort.com/]http://www.gayana-eco-resort.com/[/url] 好靚喎, 個價錢係RM650/night (最平果種) 咁即係同nexus & rasa ria 差唔多啦 :smile_41: 想請問吓呢間resort 得唔得架?同埋係個島到有冇嘢食呢?貴唔貴架? (呢2日打算淨係係酒店hea, 唔出去架喇) thank you very much!!!:loveliness:

elva775 2008-10-1 04:05 AM

回覆 145# 的帖子

你帶住行李唔係去check-in唔通過路咩? ;P 實俾你上車啦:smile_35: ;P

elva775 2008-10-1 04:10 AM

回覆 146# 的帖子

其實我之前已經講過好多次啦... 新機場因為租金驚人, 賣雪條賺得幾多啊... 邊租得起...-.- 要買就唯有同導遊訂定或係超市買定啦~

elva775 2008-10-1 04:12 AM

回覆 147# 的帖子

Gayana係ok嫁, 不過貴左小小... 雖然話價錢同D 5星差唔多, 不過人地係"5星" wor... 設施都贏晒啦;P
係Gayana入面開餐係絕對貴的:smile_24:
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)