查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

nicolelyc 2008-10-1 05:08 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-1 04:12 AM 發表 [url=http://www28.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173889910&ptid=8127704][img]http://www28.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Gayana係ok嫁, 不過貴左小小... 雖然話價錢同D 5星差唔多, 不過人地係"5星" wor... 設施都贏晒啦;P
係Gayana入面開餐係絕對貴的:smile_24: [/quote]

thank you elva, 原來你同我一樣都係夜 :smile_29: , :lol :lol :lol
咁點揀好呢?:smile_41: gayana直唔直得住呢? 係咪真係好似個website d 相咁靚架? d餐廳價錢比起 nexus or rasa ria 果d係咪貴好多架? 好多問題, 唔該哂!!!

我咁夜未訓...係因為想一次過睇哂你之前果兩間舊屋:smile_13: 真係"欲罷不能":smile_30: 大家傾得好開心呀~~~

loverching 2008-10-1 10:20 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-30 10:52 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173852125&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Gayang商業化D, 口味啖D
Salut local D:smile_35: [/quote]

謝謝你~ 那麼請問從rasa ria 乘的士去大概要多少錢?

moominkoko 2008-10-1 11:01 AM

我見到好多網友都有LOCAL TOUR機場接送既, 係咪要同佢既BOOK酒店先會有接送服務?

我都BOOK左11月初去美人魚島, 比左每人100蚊訂, 佢都冇話會黎接我, 只係話去到沙巴先打比佢.....

annie8050 2008-10-1 04:47 PM

Hello Elva,我15/10 就起行去沙巴啦~諗住去4日3夜,行程諗住去睇螢火蟲,玩激流同去美人魚島,請問join邊間 local tour 好同埋住咩酒店好呢? 大概每人預5-6千蚊到啦(唔計洗費)謝謝~~

elva775 2008-10-1 06:48 PM

回覆 151# 的帖子

我邊止2間屋啊:smile_30: 仲有好多間冇放個link出來:smile_30: website上面既相係冇錯既, 食物價錢... 同5星酒店不相伯仲:smile_27:

vinceowen1510 2008-10-2 12:48 AM

回覆 1# 的帖子

Hi Elva,
I am planning to stay in Shangri la tanjung aru from 16 Oct to 19 Oct.  Could you please tell me if there is a big difference b/w diving in manukan/sapi and mantanini?  I heard that there are more fishes in manukan/sapi, while the water is more clear in mantanini.  But then I also heard that u may be able to see sea turtle in mantanini.  Please advise.
Do you think I can still be able to book a local tour to mantanini only one day in advance?
Thank you!

nicolelyc 2008-10-2 01:29 AM

回覆 155# 的帖子

thanks!!!
:funk: 咁我要認真考慮考慮先得...

aaayau 2008-10-2 01:50 AM

Hi Elva
如果去睇螢火蟲係唔係一定要跟tour ga?
如果自己去會唔會好麻煩lei??

elva775 2008-10-2 02:30 AM

回覆 152# 的帖子

來回RM 40.00左右

elva775 2008-10-2 02:31 AM

回覆 153# 的帖子

你買左佢地咩服務先? 幾多項服務?

elva775 2008-10-2 02:35 AM

回覆 154# 的帖子

5-6千可以住5星嚕~
如果你整日要周圍去最方便既當然係市區5星,
1. Magellan Sutera - 有免費shuttle bus
2. Pacific Sutera - 有免費shuttle bus
3. Hyatt Regency - 係市中心
4. Le Meridien - 係市中心
5. Shangri-La's Tanjung Aru - 離市區遠小小, 亦冇shuttle bus, 不過房間好新:loveliness:

elva775 2008-10-2 02:42 AM

回覆 156# 的帖子

You better book earlier if you want to go Mantanani o... Many people saw turtle in Mantanani which is true. Actually if you have budget, should go both island :smile_30:

shcc 2008-10-2 10:26 AM

Which month is the best to KK?

annie8050 2008-10-2 10:27 AM

回覆 161# 的帖子

另外我想問如果o係Shangri-La's Tanjung Aru 出番去市區會唔會好麻煩?
同埋如果去睇螢火蟲,玩激流同去美人魚島,o係香港join tour定到時先join?價錢又大概會係幾多呢??唔好意思呀咁多問題~~~

donnolau 2008-10-2 03:54 PM

我想問 如果我想玩 DSD 同 出島玩  sapi + manukan, 我到酒店先搵 local tour 先會唔遲, 定要响香港 book 定好呢.
如果自己去碼頭 join Sapi + manukan 2 islands, 同跟 local tour 有咩大分別呢?
仲有聽講 rasa ria 酒店附近係咪都有得睇長鼻猴呢? 同去遠果個紅樹林係咪完全唔同呢?

唔好意思, 咁多問題 :smile_30::smile_30: 因為我仲一頭濛水....

[[i] 本帖最後由 donnolau 於 2008-10-2 04:31 PM 編輯 [/i]]

ronieee 2008-10-2 09:55 PM

你好呀 Elva~

我打算09 年2 月農曆新年前去沙巴, 而家開始做功課....其實大約要幾時 book 酒店同 local tour 呢?
暫定去 6日5夜.... 酒店諗住住兩晚 5 星...其餘3晚都係平平地就可以...有無咩好介紹呢?
兩個人 total 預 12000 到.....如果去6日, 有4日係 full day, 須要book 晒4日既 tour ma?

THXX

阿J 2008-10-2 11:36 PM

hello elva,
我有以下d問題呀..
我依家可能會book  Sutera Pacific Golf View..
咁冇早餐同埋接送, 我想問如果我搭港龍去到, 難唔難自己去酒店呢? 搭的士?? 大約幾錢呀..
同埋因為冇包早餐, 果頭早上有冇d咩食架...

活動方面, 我未plan好, 所以可能會再有問題問...:loveliness:

thanks~

delongay 2008-10-3 10:18 AM

我想問神山既登山導遊係你幾時去到都會有既咩?!
即係你只要訂到山上既住宿,就一定可以上到山攻頂?!

nicolelyc 2008-10-4 01:57 AM

[size=2]hello elva,[/size]
[size=2][/size]
[size=2]已經聯絡左你推介嘅locl tour 喇, 佢地答得好詳細呀:loveliness:, but 問3間得2間覆我咋...:smile_45: anyway, 都打算經佢地book酒店同行程呀, 多謝你提供資料呀![/size]
[size=2]另外, 可唔可以再麻煩你幫忙睇吓個行程順唔順呀? 使唔使改d咩呀? 同埋收費合理嗎? thanksssssss![/size]
[u][b][size=2]6D5N 行程[/size][/b][/u]
[size=2]day1) 18:25 到達沙巴 --> radius --> 市中心dinner [/size]
[size=2]day2) 08:30-18:00 Manukan with bbq + 3小時海釣 RM350/人, 不過如果唔係 Sutera harbour 嘅住客要每人加 RM20 [color=darkslateblue](咁可唔可以自己行or 搭車去碼頭架?大約幾$$?) [/color]--> 市中心dinner --> toscani 飲嘢 [color=darkslateblue](如果飲嘢先趕唔趕得到睇日落呢? )[/color][/size]
[size=2]day3) 早上於市中心自由行 + massage --> 15:00-21:30 紅樹林+螢火蟲 (包晚餐) RM180 --> 蝦麪宵夜[/size]
[size=2]day4) 07:30-17:00 Mantanani 包來回車程+bbq RM350 [color=darkslateblue](因為我呢日會轉酒店 radius --> nexus, 係咪回程時係nexus落近d呀?如果係, 咁我d行李點安置好呢?:Q ) --> [/color][color=black]dinner gaya or salut [/color][color=darkslateblue](係咪來回車費totalRM30-40呀? 仲可以叫司機大佬等埋架?):smile_04: [/color][/size]
[size=2][color=#483d8b][/color][/size]
[size=2][color=black]day5) "步"係酒店:lol [/color][/size]
[size=2]day6) 11:40 機 bye bye lu.....[/size]
[size=2]唔該哂!!![/size]

elva775 2008-10-4 02:25 AM

回覆 158# 的帖子

D船家係接到 O打先會出現係碼頭的-.- 唔跟local tour... 去到冇船... 點算... 況且... 包taxi上去咪仲貴-.- 唔好傻啦:smile_27: :smile_30:

elva775 2008-10-4 02:39 AM

回覆 163# 的帖子

Whole year round o:loveliness:

elva775 2008-10-4 03:13 AM

回覆 158# 的帖子

D船家係接到 O打先會出現係碼頭的-.- 唔跟local tour... 去到冇船... 點算... 況且... 包taxi上去咪仲貴-.- 唔好傻啦:smile_27: :smile_30:

elva775 2008-10-4 03:17 AM

回覆 164# 的帖子

另外我想問如果o係Shangri-La's Tanjung Aru 出番去市區會唔會好麻煩? 出入都要坐taxi囉-.-
同埋如果去睇螢火蟲,玩激流同去美人魚島,o係香港join tour定到時先join?如果你問我, 我一定會建議你提早book定, confirm晒你想要既arrangement, 去到唔使side任何一分鐘^Q^~~ 價錢又大概會係幾多呢?? 價錢請去問local tour會準確D^Q^~

elva775 2008-10-4 04:03 AM

回覆 165# 的帖子

我想問 如果我想玩 DSD 同 出島玩  sapi + manukan, 我到酒店先搵 local tour 先會唔遲, 定要响香港 book 定好呢. 都係果句, 如果你對沙巴不太熟悉, 建議你全程交俾local tour幫你安排好過啦, 俾小小錢人賺, 自己唔使煩:loveliness:
如果自己去碼頭 join Sapi + manukan 2 islands, 同跟 local tour 有咩大分別呢? 去餐廳食飯同去街市買送煮飯既分別囉:smile_30:
仲有聽講 rasa ria 酒店附近係咪都有得睇長鼻猴呢? Rasa Ria去長鼻猴要3粒鐘車程:funk:
同去遠果個紅樹林係咪完全唔同呢? 你講緊邊個啊-.-:smile_27:

elva775 2008-10-4 04:07 AM

回覆 166# 的帖子

我打算09 年2 月農曆新年前去沙巴, 而家開始做功課....其實大約要幾時 book 酒店同 local tour 呢? 農曆新年唔係1月26咩? 2月點會係農曆新年前呢:smile_27: 差別好大wor, 新年後係淡季, 新年前幾日已經屬旺季... 旺季就最好E+ 訂定啦:loveliness:
暫定去 6日5夜.... 酒店諗住住兩晚 5 星...其餘3晚都係平平地就可以...有無咩好介紹呢?
3星選擇: -
1. Radius
2. The Palace
3. Imperial
5星選擇: -
1. Magellan
2. Pacific
3. Le Meridien
4. Hyatt Regency
5. Shangri-La's Tanjung Aru
兩個人 total 預 12000 到.....如果去6日, 有4日係 full day, 須要book 晒4日既 tour ma? 睇個人需要wor:funk:

elva775 2008-10-4 04:10 AM

回覆 167# 的帖子

咁冇早餐同埋接送, 我想問如果我搭港龍去到, 難唔難自己去酒店呢? 搭的士?? 大約幾錢呀.. Pacific冇包早餐? 唔可能呱:funk: 機場出口外面有Taxi 櫃檯, 買完票就可以上車去酒店啦. Taxi fare RM 20.00 per taxi
同埋因為冇包早餐, 果頭早上有冇d咩食架... Pacific真係唔可能唔包早餐wor... 你去問清楚啦... :smile_27:

elva775 2008-10-4 04:11 AM

回覆 168# 的帖子

我想問神山既登山導遊係你幾時去到都會有既咩?!
即係你只要訂到山上既住宿,就一定可以上到山攻頂?!
係, 佢通常會按照當日入住有幾多個客人而stand by幾多個登山導遊:loveliness:

elva775 2008-10-4 04:16 AM

回覆 169# 的帖子

day2) 08:30-18:00 Manukan with bbq + 3小時海釣 RM350/人, 不過如果唔係 Sutera harbour 嘅住客要每人加 RM20 (咁可唔可以自己行or 搭車去碼頭架?大約幾$$? Radius行路去Sutera Harbour會死人嫁:smile_30: ) --> 市中心dinner --> toscani 飲嘢 (如果飲嘢先趕唔趕得到睇日落呢? 係Toscani咪可以睇日落囉-.-) 價錢ok

day3) 早上於市中心自由行 + massage --> 15:00-21:30 紅樹林+螢火蟲 (包晚餐) RM180 --> 蝦麪宵夜 價錢ok

day4) 07:30-17:00 Mantanani 包來回車程+bbq RM350 (因為我呢日會轉酒店 radius --> nexus, 係咪回程時係nexus落近d呀? 係!
如果係, 咁我d行李點安置好呢? 問local tour睇下佢地點安排俾你) --> dinner gaya or salut (係咪來回車費totalRM30-40呀? 係! 仲可以叫司機大佬等埋架? :smile_30: )

吉利老味 2008-10-4 04:23 AM

HI,Elva.....
本來報左東瀛遊13/10-17/10去沙巴,今日收到電話,話唔成團
現想book自由行2個人去,問問有冇邊間旅行社package推介下呢?
1,去5日4夜.
2,酒店想住Magellan Wing 5day
3,會出島玩,紅樹林,激流
4,第一次去沙巴自由行有冇大問題?
5,點樣book local tour?
<<時間無多,假又攞左>>唔該幫幫忙解答下!!!thx

elva775 2008-10-4 04:36 AM

回覆 179# 的帖子

早晨啊:smile_30:
現階段馬航港龍13/10應該都所剩無幾個機位啦, 價錢亦唔會平, 如果唔介意坐亞洲航空, 可以去[url]www.airasia.com[/url]由澳門或深圳出發, 之後e-mail去我#1介紹過D旅行社訂酒店, 順便要埋local tour price list, 係等待酒店confirm既同時, 慢慢睇下自己想玩D乜, 當酒店有消息返來, confirm晒一切, 俾錢, 咪搞惦囉:loveliness: 好易之嘛~ 如果遇到問題可以隨時係度問我:smile_30:
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)