查看完整版本: 有關欠財務公司錢而不還一事

karena1802 2008-11-10 07:30 PM

有關欠財務公司錢而不還一事

小弟在8,9年前曾欠某財務公司約$10000,但還了3期後就冇還,後來搬屋,他沒有找我,但上個月他不知怎樣找到我,還很清楚我的現況,叫追數公司要我還成90000幾,本來欠人錢係要還,但咁多點還,如果係1,2萬比我分期都得,一筆數還就冇可能,我冇咁多錢,我又唔想一走了之,因為我好鍾意呢份工,一走就冇左份工.請問我可以點做.

comet_fish 2008-11-10 08:21 PM

去財務公司到同佢傾,叫佢俾你分期啦

龍貓王 2008-11-10 09:05 PM

[quote]原帖由 [i]karena1802[/i] 於 2008-11-10 07:30 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=179532480&ptid=8492895][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
小弟在8,9年前曾欠某財務公司約$10000,但還了3期後就冇還,後來搬屋,他沒有找我,但上個月他不知怎樣找到我,還很清楚我的現況,叫追數公司要我還成90000幾,本來欠人錢係要還,但咁多點還,如果係1,2萬比我分期都得,一筆數 ... [/quote]:smile_45: :smile_45: :smile_45: 自已姥!!!

LLL817 2008-11-10 10:57 PM

首先, 看看人家是口頭定出信來先.
如出信, 就看看條數多少, 及查查自己幾時開始欠及當時尾數多少,
冇還六年以上, 但你現在又有些錢, 咪試下找個律師大下佢地,
如果計過利息又近似loan shark, 咪投訴埋有關的監管機構.

但, 欠債還錢, 點解借左錢唔還呢!?!?!?
幫不落幫不落...

accheunghk 2008-11-11 08:27 AM

後來搬屋,他沒有找我
係搵唔到你定係無搵你呀?

mackeung 2008-11-11 03:53 PM

你搬屋有無通知財務公司,又係想借錢吾還。
你走佬有前科,休想比你分期啦。
利息有排你計。undefined

Boilingwater 2008-11-11 03:57 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

老公仔. 2008-11-11 05:23 PM

抵死:smile_30: :smile_30:

Boilingwater 2008-11-11 06:01 PM

karena1802 2008-11-12 03:13 PM

回覆 6# 的帖子

唔係唔還,係之前還左比另一間3萬,清左數,冇錢還呢間,如果唔係咁多,又比我分期就一定會還,因為我都唔想比佢攪到冇左呢份工.

karena1802 2008-11-12 03:19 PM

回覆 4# 的帖子

係收數打黎幫萬力追,呢間野都唔知係邊,又冇電話,唔知點查,之前還左一間,而家冇哂錢,唔比分期就冇得還.

mackeung 2008-11-13 08:48 AM

呢D就係誠信問題,你當日走佬,又無通知財務,如果當日你同財務傾分期,可能得,但而家無人會信你呀,呢到無人幫到你。
你試下搵債務重組既律師。

JesusMalmsteen 2008-11-13 12:01 PM

有樣野好似叫 時限條例 ??

[[i] 本帖最後由 JesusMalmsteen 於 2008-11-13 12:09 PM 編輯 [/i]]

mackeung 2008-11-13 02:17 PM

時限條例係有關財務公司無搵過你定無追過你數先,佢無追過你就有效,但如個債仔因走佬而無通知財務公司又另計。
個個以為避開幾年就吾使還咩,你可以搵律師問下。

[[i] 本帖最後由 mackeung 於 2008-11-14 08:14 AM 編輯 [/i]]

蔡米仔 2008-11-14 01:21 AM

lg1955_ 2008-11-15 01:34 AM

有價傾架!!! 仲可同佢傾分期!!! 千祈唔好避 !!!!

lochion 2008-11-15 03:21 PM

回覆 14# 的帖子

沒有找過同找唔到系一樣
e我所以,卡數7年, loan數由最後付款月起計

Chartersurveyor 2008-11-15 03:27 PM

法定最高利息x8-9年的每年增長

Under the law, no matter what is your agreement to be made, you shall only be responsible for the maximum intererst. Therefore, you shall only pay the 10,000 plus interest by maximum interest less the amount paid by us.

I suggest that you shall appoint an accountatn to calculate the amount, issing letter to finiancial company.

If they are not willing to follow your calculation, report to police:smile_34:

lungkk 2008-11-15 10:16 PM

頁: [1]
查看完整版本: 有關欠財務公司錢而不還一事