查看完整版本: 蕭愷一 vs 劉家傑

Englover 2009-1-16 09:42 AM

蕭愷一 vs 劉家傑

蕭愷一近期非常出名,開始係英語教育界占了一席位....我想知道如果係英文詣藝上,佢同劉家傑比較邊個會高D呀?同埋邊個既教學方式會好D呀?

Chunky2 2009-1-16 04:55 PM

[size=3]其實英文勁既人實在有太多,但係英文勁而中文勁既..真係唔會有好多個,佢不但中英都咁勁連表達方法都十分勁,佢係英語節目中可以糾正埋你D中文發音,好似十幾二十年前係電視上佢已經係讀"機構(救)"唔係"機構(扣)"..........唔好話好多鬼佬D英文都勁過佢啦...其實好多鬼佬D英文都唔係好正確架...即係話,你係香港人等唔等於你D中文就好勁呀? 有受教育同無受教育D人中文都有好大分別啦......如果你話D鬼佬勁,咁佢地可唔可以用生動而有趣既廣東話教你英文呀?答案係冇可能.....劉Sir既教學方式...其實學校老師真係要參考下...唔好成日攪到D學生怕晒英文呀...因為你地真係教得好死板..同社會脫晒節呀...[/size]

[[i] 本帖最後由 Chunky2 於 2009-1-16 04:57 PM 編輯 [/i]]

資深學者 2009-1-18 01:10 AM

[quote]原帖由 [i]Englover[/i] 於 2009-1-16 09:42 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=187780070&ptid=8902397][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
蕭愷一近期非常出名,開始係英語教育界占了一席位....我想知道如果係英文詣藝上,佢同劉家傑比較邊個會高D呀?同埋邊個既教學方式會好D呀? [/quote]

[size=4]蕭愷一用中文解釋英語時好似比劉家傑差好多皮呀
[/size]

nanamathew 2009-1-18 12:50 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

lcc1990hehe 2009-1-19 05:42 PM

資深英語老師 2009-1-20 09:31 AM

NinESa 2009-1-20 10:27 AM

對,兩人都好勁,蕭愷一講野略嫌冗長~劉sir簡單易明,好~~

ip2806 2009-1-22 01:10 AM

兩人相差太遠. 何以相比?

劉家傑在>>><<< Pearl 用英文報報新聞時. 蕭愷一還沒出世.
其實現時很多人都係學D前輩嘢. 偷師之後, 包裝成自己的嘢。

蕭所教的讀音學問,十多年前己經有人教。
讀法律,教中學,兩三年間突然成為語音專家。不時踐踏教育界同業及補習名師。
在blog上免費教學,說到很有熱誠,十分偉大。

其實世上那有免費午餐,原來一切都是為宣傳自己課程鋪路。
講到尾都是為了開班賺錢,收取昂貴學費。
現在blog上滿是宣傳他的課程片。引人報名。:smile_39:
難怪最近瀏覽人數大不如前。
都知發生咩事啦。:smile_42:

Englover 2009-1-22 09:47 AM

蕭愷一

[quote]原帖由 [i]ip2806[/i] 於 2009-1-22 01:10 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=188524314&ptid=8902397][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
兩人相差太遠. 何以相比?

劉家傑在>>> [/quote]

係囉! 而家我係 蕭愷一 個Blog到問野問咗幾次都唔答我呀, 以
前佢好快答我架, 而家唔知係咪要比錢先答呢 :smile_45:..

仲有呀!你有冇劉家傑係英文台報新聞既片段呀,請分享呀...thank you

資深英語老師 2009-1-22 11:33 AM

ip2806 2009-1-22 05:33 PM

[quote]原帖由 [i]Englover[/i] 於 2009-1-22 09:47 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=188543526&ptid=8902397][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

係囉! 而家我係 蕭愷一 個Blog到問野問咗幾次都唔答我呀, 以
前佢好快答我架, 而家唔知係咪要比錢先答呢 :smile_45:..

仲有呀!你有冇劉家傑係英文台報新聞既片段呀,請分享呀...thank you [/quote]

Sorry, 當時還沒發明家用錄影機.

人都要搵食的, 他不是聖人, 我估他現時寧願花多些心思搞宣傳講座同開多些班.
以前附出的, 總要攞返.

好一句:
I don't teach; I share.

今後要改口了.
I teach; please pay. (I am a good teacher, you see.)

ip2806 2009-1-22 05:41 PM

回覆 10# 的帖子

我唔想幫人宣傳.
有十幾年歷史又只教音標一科的地方唔多. 好易查到.

bugbuglai 2009-1-23 12:13 PM

好似話,劉家傑未到20歲就係夜校教英文,好似仲話,他的好英文只是在香港學的.唔駛去外國留學就能學好英文的人一向係我的偶像.

focused 2009-1-24 01:02 AM

年紀,資歷,閱歷都相差極遠,怎可能相提並論??????

而蕭愷一由開始寫blog至現在開班收費,當中過程,我以為就算他更聰明,都未致於可以未卜先知.反而如果他未卜先知,就不會過程中做了那麼多的事情,而"有位被入".

個人覺得如果教發音蕭比劉好.當然如果論語文的心得,我很相信劉會遠在蕭之上,他有一樣獨特見解我很buy:不要拍用中文理解英語.只是我也很buy蕭有關學習英語的基本思路.如果只是中級至中上級(approx.中七至大學非英語專業),蕭所提議的學習方法很管用.

[[i] 本帖最後由 focused 於 2009-1-24 01:08 AM 編輯 [/i]]

TrekTrek 2009-1-24 01:10 AM

有無人知劉家傑近況如何? 因為好久沒有佢消息及動向.
有的請報報料. 唔該.
佢算是一位才子. 記得細個佢做香港小姐司儀(同何守信), 絕對係典範.

bugbuglai 2009-1-24 11:04 PM

移民去了加拿大,有否回流就不知.
頁: [1]
查看完整版本: 蕭愷一 vs 劉家傑