查看完整版本: 普通食肆牌照 / 小食食肆牌照 / 食物製造廠牌照

samip 2009-2-5 12:22 PM

普通食肆牌照 / 小食食肆牌照 / 食物製造廠牌照

[font=新細明體][size=3]想問下各項食物業牌照的申請費用及續牌費用, 去過食環處搵過都搵唔到, 可能唔識搵. :smile_27:   [/size][/font]
[font=新細明體][size=3]請有心人指教.  :loveliness:  謝謝[/size][/font]

LAMLOBA 2009-2-6 10:24 PM

申請費用你唔會搵到..
牌費 就好似係睇你面積 or 賣咩而定 .

sunshinehouse 2009-2-7 09:15 PM

你是否直接同食環署職員傾啊?

samip 2009-2-7 10:56 PM

回覆 3# 的帖子

[font=新細明體][size=4]不是啊 :smile_39:
我指的是食環處的網頁 :loveliness: 沒有相關的費用資料[/size][/font]

samip 2009-2-12 08:43 PM

回覆 2# 的帖子

想請問300平方尺的食物製造廠牌照大約每年幾錢? :loveliness:

strongalex 2009-2-12 10:06 PM

係囉, 唔知點解無價錢..:smile_27:

LAMLOBA 2009-2-13 11:58 PM

幾千到啦
你有興趣pm我啦

angus1028 2009-2-27 10:04 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

lau2823 2009-2-27 06:30 PM

食物製造廠牌照{外賣牌}和普通食肆牌照{大牌}年費:$5170,按面積而遞增
小食食肆牌照{細牌}年費:$3690按面積而遞增
商業登記年費{首次申請}$2600

samip 2009-2-27 07:34 PM

回覆 9# 的帖子

如果今年四月前申請商業登記的話, 免登記費, 只須徵費$450 :loveliness:
今年四月起登記費變回$2,000 + 徵費$450 = $2,450 :smile_27:

詳細請參考以下文件 :smile_40:
http://www.ird.gov.hk/chi/pdf/br_fee_table.pdf
頁: [1]
查看完整版本: 普通食肆牌照 / 小食食肆牌照 / 食物製造廠牌照