查看完整版本: 滙豐戶口記錄問題~~ Net Back Items???

mrwing 2009-2-7 11:06 PM

滙豐戶口記錄問題~~ Net Back Items???

Net Back Items??????????????

本人一直都有用開簿仔打簿既習慣,
最近只係打到10/11/08, 因為轉左上網睇, 所以冇去打到.
但尋日上網check番滙豐的戶口記錄,
發現11/11/08至23/1/09既往來金額記錄完全冇晒 (新年前都仲有的),
換黎只係24/1/09一個Net Back Items 支出$XXXXX.XX既記錄.
如果唔明, 可以睇睇下面:

Date                    Withdrawal            Deposit/Interest           Balance
-----------------------------------------------------------------------------------10NOV08                                                                         120,000.00
BAL  B/F                                                                          120,000.00
31DEC08                                                  3.25                 120,003.25
24JAN09          NET BACK ITEMS
24JAN09                 20,000.00                                           100,003.25           
05FEB09                                               10,000.00             110,003.25
07FEB09                                                                          110,003.25

有個疑問就係, NET BACK ITEMS呢個數點出黎?:smile_41:
我試過自己列番11/11/08-23/1/09呢個時期既往來金額,
但計出黎, 簿上面既結餘比我自己計既少幾千蚊,:smile_27:
好懷疑, 滙豐o係呢個NET BACK ITEMS既數上面有冇出古惑?
有冇計多左我錢??? 搞Q錯??? :smile_22:

你地又有冇同樣情況出現???

[[i] 本帖最後由 mrwing 於 2009-2-7 11:08 PM 編輯 [/i]]

blythe_bigeye 2009-2-7 11:24 PM

有"net back items"既出現係因為你超過左28-30個交易紀錄(唔係好記得個數),而你又冇去打簿...
你可以叫HSBC出返個紀錄比你...
一個"NET BACK ITEMS"會收你$50...佢地系你戶口裡面扣..

blythe_bigeye 2009-2-7 11:27 PM

補充一D野..
如果你真係要個紀錄..你要去返開戶口果間HSBC拎..
HSBC會以郵寄既形式...寄去你屋企...
大概要7-10個工作天...

asv2 2009-2-8 12:09 AM

[quote]原帖由 [i]blythe_bigeye[/i] 於 2009-2-7 23:27 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=190551793&ptid=9039093][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
補充一D野..
如果你真係要個紀錄..你要[color=#ff0000]去返開戶口果間HSBC[/color]拎..
HSBC會以郵寄既形式...寄去你屋企...
大概要7-10個工作天... [/quote]
HSBC 任何分行都得的,唔駛去開戶行

asv2 2009-2-8 12:13 AM

[quote]原帖由 [i]mrwing[/i] 於 2009-2-7 23:06 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=190548744&ptid=9039093][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Net Back Items??????????????

本人一直都有用開簿仔打簿既習慣,
最近只係打到10/11/08, 因為轉左上網睇, 所以冇去打到.
但尋日上網check番滙豐的戶口記錄,
發現11/11/08至23/1/09既往來金額記錄完全冇 ... [/quote]
樓主,HSBC 簿仔積落廿零個 Transactions
都唔打就會縮埋做 Net Back 架喇,今次拎完份 Net Back 
下次係網上睇見有十零廿個項目就好去打簿喇

至於你話做你手腳,呢點係無可能的
因為你一拎返 Net Back 件就會見返晒所有係中間既項目

heyxhk2 2009-2-8 12:41 AM

係啦. 我記得唔知幾耐之前係半年內都有得打返, 係依廿幾個record就net back.
真係好差.

如果係用來做生意, 唔轉戶口都唔得啦.

asv2 2009-2-8 05:01 AM

[quote]原帖由 [i]heyxhk2[/i] 於 2009-2-8 00:41 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=190563029&ptid=9039093][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
係啦. 我記得唔知幾耐之前係半年內都有得打返, 係依廿幾個record就net back.
真係好差.

如果係用來做生意, 唔轉戶口都唔得啦. [/quote]
我想講呢,就算你要轉都唔係咁易轉囉
香港大部份銀行既簿仔戶口都有類似制度.......

所以銀行通常建議商業客戶開一 d 月結單戶口就係咁解........

softwarehouse 2009-2-8 09:34 AM

如果你知自己多 transactions,你咪多 d 打 passbook 囉,好多銀行都有類似既限制。

SmartChild 2009-2-8 09:53 AM

上面都講得o岩
如果你好長時間都係得幾單數既,咁係唔會有netback item.
但相對地如果你短時間內有好多條數又冇打簿,過左限額一樣會有netback

另外,銀行其實係想你地轉哂結單戶口,所以呢個問題冇唸過fix
沖記錄真係一來要錢,二來又麻煩唔知等幾耐
係上面部門做野慢,唔係分行職員唔幫你.幫你摧佢幾十次都冇用.
如果有人趕住要番d 記錄真係只能講句sorry.

另外沖出黎張野你預左d 數會蚊支咁細隻同埋冇hsbx個大logo
我以前係入面就因為咁俾人小過幾鑊...:smile_19:  真係關我x事

心很想 2009-2-8 04:11 PM

好懷疑, 滙豐o係呢個NET BACK ITEMS既數上面有冇出古惑?
有冇計多左我錢??? 搞Q錯??? :smile_22:
你自己計有可能沒有計自動轉帳扣數, 所以出現差距, 你下次可以列印/另存file網上記錄, 然後比對NET BACK ITEMS就知沒有錯, 如果想有記錄在簿上, 就密D去打簿.
頁: [1]
查看完整版本: 滙豐戶口記錄問題~~ Net Back Items???