查看完整版本: 請問"二榔皮"是不是不是全皮呢???

rough2007 2009-2-16 10:28 AM

請問"二榔皮"是不是不是全皮呢???

(1) 請問"二榔皮"是不是不是全皮呢??? 它的做法係點呢???

(2) 另外,""二榔皮"是不是只是一個名稱,任何的真皮都可以做"二榔皮"呢???

THANKS !!!

ahfranky 2009-2-17 12:53 AM

唔知啱唔啱, 即係 "二層皮", 一塊真皮最貴係第一層, 2層皮係最 cheap, 有 d supplier 會 coat 層 pvc 上去扮真皮, 老深大把.

jpmd2000 2009-2-17 03:49 PM

Ching, 應該叫二郎皮.
所謂二郎皮即是將PU人造革的做法應用到皮革剖層的做法里,按轉移的方式給二層皮表面加上一層PU,讓它具有真皮的吸濕性,尺寸穩定性,又具有PU人造革防水性和耐磨性. 二郎皮最大的特點是利用率高而且有真皮效果.
因為牛皮較厚且有良好的強韌度和尺寸穩定性,所以二郎皮多數采用的皮胚都是牛二層皮.簡單來講, 二郎皮是PU革與真皮的合體.

rough2007 2009-2-17 10:07 PM

[quote]原帖由 [i]jpmd2000[/i] 於 2009-2-17 03:49 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=191740414&ptid=9092536][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Ching, 應該叫二郎皮.
所謂二郎皮即是將PU人造革的做法應用到皮革剖層的做法里,按轉移的方式給二層皮表面加上一層PU,讓它具有真皮的吸濕性,尺寸穩定性,又具有PU人造革防水性和耐磨性. 二郎皮最大的特點是利用率高而 ... [/quote]

明白了,即係所有二層牛皮表面加一層pu就叫二郎皮.

咁請問我在深水埗都見到d羊皮,馬皮,豬皮表面都有加層pu皮,咁它們係唔係都叫"二郎皮"呢??? 另外,二郎皮的英文係咩呢???

thanks a lot !!! :loveliness:

p.s.: 亦都多謝"ahfranky"的幫忙.

jpmd2000 2009-2-18 12:20 AM

英文是: Bi-cast, 也有寫Bicast.

nelnet 2009-2-18 11:51 PM

回覆 5# 的帖子

好似應該叫Bonded Leather 不知是不是我說錯, 請指點:smile_41:

rough2007 2009-2-19 02:19 PM

咁請問2位是不是所有真皮如羊皮,馬皮,豬皮表面都有加層pu皮,它們都可以叫"二郎皮"呢???

thanks !!! :loveliness:

Ericcho 2009-2-20 12:23 AM

問樓主這個問題的一定是台灣對手.

二層皮通常叫 split leather, 如有 pu coating 的是 pu split leather. 樓上所回覆已經很詳盡了, 不再多講.

Bonded leather 是 再生革/再生皮(是用碎皮在碎皮機內打成粗粉狀加入紙漿, 加高溫及高壓壓成) 這種再生皮有皮纖維在內, 所以用鼻去聞也很難分, 但一般成品是比較硬, 而且耐用度也差, 在左X奴, UX 內買的男裝粗皮帶都是這些物料做.

rough2007 2009-2-20 10:32 AM

回覆 8# 的帖子

THANKS A LOT !!!

明白了. :loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: 請問"二榔皮"是不是不是全皮呢???