查看完整版本: 豬肉碎蒸水蛋

LWCY-256389 2009-3-10 07:25 PM

豬肉碎蒸水蛋

呢個餸我經常整,因為小孩鍾意食又送得飯。
最主要都係容易整;即刻做到(慳時間嘛)
做法:3隻雞蛋打均加鹽和生油(一定要無加熱的油)
            用半碗凍滾水加入,再落豬肉碎一齊攪混,就可以落鑊蒸。
留意水滾後先放空碟落鑊才倒雞蛋,就避免雞蛋倒瀉。秘訣要用大碟蓋住蒸約十分鐘,再蒸多五分鐘
就完成,加蔥、豉油就食得:victory: 如相[IMG]http://i555.photobucket.com/albums/jj462/LWCY-256389/003-1.jpg[/IMG]

peterfat 2009-3-10 07:54 PM

好極了,即做.

mikilai 2009-3-11 01:37 AM

呢個正呀,我都成日整,好易呀!

scorpiohim 2009-3-11 08:48 AM

正 :loveliness: 飯都食多碗

bye 2009-3-11 01:07 PM

我的方法是用保鮮紙包住蒸

mandykwok1031 2009-3-11 05:46 PM

[quote]原帖由 [i]LWCY-256389[/i] 於 2009-3-10 07:25 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=194506387&ptid=9240615][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
呢個餸我經常整,因為小孩鍾意食又送得飯。
最主要都係容易整;即刻做到(慳時間嘛)
做法:3隻雞蛋打均加鹽和生油(一定要無加熱的油)
            用半碗凍滾水加入,再落豬肉碎一齊攪混,就可以落鑊蒸。 ... [/quote]
又真係好易整喎:loveliness:

bocclerk 2009-3-11 07:38 PM

之前黃雙如o係壹週刊教過整, 蒸完後, o係蛋面淋少少芝麻油同生抽, 我試過, 真係香口好多, 你都可以試下!:loveliness:

葉孤城 2009-3-11 11:03 PM

蒸得好靚:smile_15:

sinwai 2009-3-12 12:11 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

VeiVei 2009-3-12 08:21 AM

豬肉要調味嗎?蒸10 分鐘定15分鐘:smile_41: 我想今晚試下!

邪b 2009-3-12 07:32 PM

15分鐘會好老  !

LWCY-256389 2009-3-12 09:39 PM

回覆 7# 的帖子

好提議—等我都試試:loveliness: 多謝支持

LWCY-256389 2009-3-12 09:44 PM

回覆 10# 的帖子

SORRY 遲咗覆妳:豬肉唔需要調味;冚碟蒸十分鐘、打開碟蒸五分鐘
              就好正呀:smile_38:

LWCY-256389 2009-3-12 09:54 PM

回覆 11# 的帖子

唔好意思呀......我講得唔清楚,
個蒸法係:先用大碟蓋住碟蛋蒸十分鐘;然後拿起大碟再蒸五分鐘。
        唔會老的,我次次都用這個時間。(一般住宅煤氣爐):loveliness:

飛道 2009-3-13 04:35 PM

我成日都食架
:loveliness: :loveliness:

死癲狗 2009-3-13 05:09 PM

好正 簡單又好食
頁: [1]
查看完整版本: 豬肉碎蒸水蛋