日元換番港幣

日元換番港幣 E-mail 此主題給朋友

想問邊處個價好d

d人話係百年港幣換日元抵,

甘依家係米去佢度換番港幣最抵

thx

coz after travel, left some Yen

你用淨唔會好多掛
我上次用淨 140000 yen 我唔會為左個 rate 高少少做咁多野..
最主要你要搵自己有戶口既銀行去兌 (因為無戶口會收 charge)
rate 黎講除左匯豐個 rate 差 d,我見其他都 ok (我無睇晒咁多間.. 你要比較就入 bank 既 website 睇下).. 我果日o係係中銀兌既..

如果你o係去銀行兌返港紙.. 你就要打去問下.. 人地收唔收.. 唔係間間都收.. 同埋有 d 有 limit.. 如果唔係白行都似

比少少 link 你自己搵

百年
http://berlincompanyexchangelimited.blogspot.com/

中銀
http://www.bochk.com/web/market/ ... tes&fldr_id=277

交行
http://www.bankcomm.com.hk/tw/financialinfo/info06.html

你不如去中行開個外幣戶口,存起佢好過喇!

如果你會選擇再去日本, 你 keep 起佢好啲.
昨日看 i-Money, 日元年尾有機會上$1 US 對 90 Yen. 大約即係每100日元 對 $8.6 HKD.

但現在我建議把日圓兌成歐元.

引用:
原帖由 小貓兒 於 2008-10-13 11:47 AM 發表
如果你會選擇再去日本, 你 keep 起佢好啲.
昨日看 i-Money, 日元年尾有機會上$1 US 對 90 Yen. 大約即係每100日元 對 $8.6 HKD.
Agree ar! 如果你年年都去日本,不如留番下次用好過,免得好似有 d C-Hing / C姐 咁臨出發又未換$$兼叫哂救命話個 Rate 高 ...

P.S. 我上年用剩10萬都係留番,不過今年中再去時己散晒

我都係甘話
我有一年去日本的時候兌換0.068
因為鍾意去日本,一路都keep住
有時見個價位低的時候又入d
唔洗好似現在個價貴到死
買都唔捨得買

回覆 6# 的帖子

嘩! 你用淨咁多呀? 我每次都係用淨唔夠一萬.
次次都係在機場用埋最後一滴血.

引用:
原帖由 小貓兒 於 2008-10-13 01:55 PM 發表
嘩! 你用淨咁多呀? 我每次都係用淨唔夠一萬.
次次都係在機場用埋最後一滴血.
Hey ... 就係諗住用唔晒咪留番 law,所以有時換 $$ 會鬆手 d,你知啦 ... 年年唔去一次日本的話硬係唔自在 ga ma ...

引用:
原帖由 hong1611 於 2008-10-13 12:08 PM 發表
但現在我建議把日圓兌成歐元.
講得岩 , 換歐元好好多~~

其實...我又唔介意你兌俾我

點解換歐元 好d ?? 同埋真係會去到8.6 咁多 ??

回覆 2# 的帖子

gum我想問係米買入價愈低愈好, or vice versa?

引用:
原帖由 小貓兒 於 2008-10-13 11:47 AM 發表
如果你會選擇再去日本, 你 keep 起佢好.
哈哈i-money都信得過, i-money三萬點都叫人買貨ga喎!...............那些人只懂見升話升, 見跌話跌ga姐...........睇完, 笑完, 就千祈唔好咁認真呀!

If you're trying to show off for people at the top, forget it as they will look down at you anyhow. If you're trying to show off for people at the bottom, forget it as they will only envy you.

引用:
原帖由 jasons 於 2008-10-15 11:48 AM 發表

哈哈i-money都信得過, i-money三萬點都叫人買貨ga喎!...............那些人只懂見升話升, 見跌話跌ga姐...........睇完, 笑完, 就千祈唔好咁認真呀!
但係日元的強勢有眼可見. 加上今次金融海嘯, 美元疲弱, 日本受影響比較少, 日本銀行有足夠彈藥等機會入股美國的銀行, 例如之前三菱UFJ銀行亦入股摩根士丹利. 日元有機會回升90元對1美元.

伸延閱讀
 20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。