消暑冬瓜水(有制作過程圖)

消暑冬瓜水(有制作過程圖) E-mail 此主題給朋友

呢個夏天真太熱,唔落雨就晒死!今天煲了清熱去濕冬瓜水,映低和大家分享下!

我呢個份量煲好裝到六枝700 ml

冬瓜pat pat一大舊 ,呢個三斤半

五元赤小豆扁豆!浸洗乾淨!

冬瓜皮一齊煲效果事半功倍,而我先會用返d 冬瓜肉,所以先將皮和肉分開!

村料準備好

我用屋企最大果個湯煲,唔知幾多升,總之有咁大得咁大啦!!
煲滾水下全部材料,再滾起細火煲兩小時,料多水少咪中途加些滾水囉!

兩小時後關火,先把冬瓜肉撈出,再把唔要既皮和豆撈清!

呢個時候加糖,片糖就最好飲,今日唔記得買,屋企得返半塊!  摷到有細半包晶粒冰糖,就倒埋落去!

此時用叉子把冬瓜搗成茸,越細越好,因為我入膠樽容易入一點!

把冬瓜茸倒返落去已加了糖的冬瓜水度!連肉都食埋仲唔消暑到極!

放涼後入樽或容器放雪櫃,可放兩三日!雪到凍冰冰,熱到慶合合時最正!

記住唔好放咁甜!少甜最消暑解渴!大小暑記住煲比家人飲,如果菜檔有蓮葉,記得拎塊加埋落去!

多謝收看!

支持吓先,KELLY,咁飲落係唔係好似蘆薈爽咁?BABY家姐唔該煲黎飲

好正喎,支持吓先,有冇去濕茶呀

Carl Sandburg : Time is the coin of your life. It is the only coin you have, and only you can determine how it will be spent. Be careful least you let other people spend it for you.

引用:
原帖由 嘉應子 於 2009-7-2 07:49 PM 發表
支持吓先,KELLY,咁飲落係唔係好似蘆薈爽咁?BABY家姐唔該煲黎飲
系仲正過蘆會爽!

引用:
原帖由 fatlo33 於 2009-7-2 07:53 PM 發表
好正喎,支持吓先,有冇去濕茶呀
肥佬,加了赤小豆扁豆已經去濕,冬瓜利水清熱!

去水一流,呢個岩我呀!

引用:
原帖由 mikilai 於 2009-7-2 08:30 PM 發表
去水一流,呢個岩我呀!
煲比老細飲丫!尤其大小暑!原本諗住明天拎兩枝比你!

支持下先.

我都撑吓場先
下個星期二已經小暑啦

引用:
原帖由 TangKelly 於 2009-7-2 08:36 PM 發表

煲比老細飲丫!尤其大小暑!原本諗住明天拎兩枝比你!
咁客氣,我同佢多謝你先!

睇見都覺得暑氣全消了 加埋蓮葉煲係咪重好?
我見我亞媽加埋蓮葉一齊煲架

引用:
原帖由 蕉農 於 2009-7-2 10:37 PM 發表
睇見都覺得暑氣全消了 加埋蓮葉煲係咪重好?
我見我亞媽加埋蓮葉一齊煲架
系呀,我唔記得講,大小暑時菜檔有蓮葉記得拎,加埋落去!

唔該樵樵!

引用:
原帖由 TangKelly 於 2009-7-2 10:45 PM 發表

系呀,我唔記得講,大小暑時菜檔有蓮葉記得拎,加埋落去!

唔該樵樵!
請問蓮葉是什麼?是不是荷葉呀

引用:
原帖由 dinghow 於 2009-7-2 11:04 PM 發表

請問蓮葉是什麼?是不是荷葉呀
蓮葉 = 荷葉

四婆 呢樣我超超超超超超超超超鍾意

下次我會試你呢個做法

一個名叫陳堅的四川男子整整三天被壓在三塊重重的預製板之下,但從沒放棄對生命的希望,並發誓般地說,「要回家和老婆好好過日子,絕不能讓肚子堛澈臚l一出生就沒爸爸。」他還說,「大難不死,必有後福」。但是他最終還是撒手人寰。

64 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。