註冊 登錄

[真人經歷] 爸爸報夢,身體發青光

爸爸報夢,身體發青光 E-mail 此主題給朋友

爸爸癌病過身後一個月,回魂夜當晚我地全家人都亳無感應..

直到琴晚家姐終於發夢見到爸爸。夢裏面見到爸爸著住火葬當日著既壽衣,坐係廁所板度,發出青色光..然後講話擔心佢個樣恐怖會嚇親我地.
家姐答佢吾會呀,就好似平時一樣囉,然後就醒左了

我想請問人死後發出青色光係代表d乜野..

回覆 引用 TOP

我覺得有幾個可能性
但得兩樣係比較有機會

其一,可能單純係一個夢,反映緊你家姐有幾掛住你爸爸
其二,以佛學六道輪迴,着身餓鬼道就係青光,亦即係話你爸爸即將轉世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louis41480 於 2017-3-8 11:58 PM 發表
我覺得有幾個可能性
但得兩樣係比較有機會

其一,可能單純係一個夢,反映緊你家姐有幾掛住你爸爸
其二,以佛學六道輪迴,着身餓鬼道就係青光,亦即係話你爸爸即將轉世
餓鬼道係咪吾好?

回覆 引用 TOP

我老爺死時打齋,道士寫咗張黃紙,上面有寫會去邊一道,我老爺係畜牲道,我話吓,即係會投胎做畜牲?道士無答,只係話佢都會好快投胎……

熱門搜尋: 生bb 眼部護理 結婚 西裝訂造 婚禮

回覆 引用 TOP

餓鬼道相對比人類痛苦,
穿不夠,食不飽,物資缺乏,長期受身心痛苦。
若生前心識是惡多於善,死後便是一個相對的能量感應。
要救他,便先要轉化他的負能量,或心態思想等。
坊間有很多宗教是對亡者頌經以啟思維。
或做善事迴向給他。

能力愈大,責任愈大

With great power comes great responsibility.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tiki420 於 2017-3-9 12:01 AM 發表

餓鬼道係咪吾好?
睇你點睇

餓鬼道轉世既人大多數比較有野心,貪婪,守財,嫉妒呢幾個特點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 twenty1 於 2017-3-9 02:58 AM 發表
我老爺死時打齋,道士寫咗張黃紙,上面有寫會去邊一道,我老爺係畜牲道,我話吓,即係會投胎做畜牲?道士無答,只係話佢都會好快投胎……
我爸爸都有,喃嘸師傅寫左黄紙係寫佛道..而非餓鬼道..所以當時個心會覺得安落d..但吾知佢地係咪安慰我地所以先寫佛道

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louis41480 於 2017-3-9 09:50 AM 發表

睇你點睇

餓鬼道轉世既人大多數比較有野心,貪婪,守財,嫉妒呢幾個特點
明白,多謝你回覆

回覆 引用 TOP

不要迷信~~

回覆 引用 TOP

我覺得只係你爸爸返黎見下你地,毋須諗太多!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Birdy666 於 2017-3-9 09:43 PM 發表
我覺得只係你爸爸返黎見下你地,毋須諗太多!
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tiki420 於 2017-3-8 04:32 PM 發表
爸爸癌病過身後一個月,回魂夜當晚我地全家人都亳無感應..

直到琴晚家姐終於發夢見到爸爸。夢裏面見到爸爸著住火葬當日著既壽衣,坐係廁所板度,發出青色光..然後講話擔心佢個樣恐怖會嚇親我地.
家姐答佢吾會 ...
似乎落入餓鬼道。咁要超度佢,咪會過千萬年無得食。
咪信D喃無佬,佢自己都要找人超度。
只有自己福德夠先有能力超度人,就好似識游水先有能力拯溺。

你爸爸都有福緣,快將淸明。  佛教聯合會每年都會有大型淸明超度法會。
你去佛聯會幫佢寫個超度牌位。有平有貴。 一百幾十都有。
呢D超度法會越多人一起做越有效,當日會有過百人一起唸經。
若你平日找人做無上萬都未必有得做。

回覆 引用 TOP

樓主,你可以為你爸爸唸地藏經。如果冇時間,每日為佢念南無地藏菩薩一千次。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bt隊長 於 2017-3-9 09:54 PM 發表

似乎落入餓鬼道。咁要超度佢,咪會過千萬年無得食。
咪信D喃無佬,佢自己都要找人超度。
只有自己福德夠先有能力超度人,就好似識游水先有能力拯溺。

你爸爸都有福緣,快將淸明。  佛教聯合會每年都會有大型 ...
多謝你講呢個途徑話我知呀..我爸爸死前已經無飲無食過野4日..連死後都要捱苦真係好心痛。
我上網揾下點樣聯絡佛教聯合會,希望做多d令佢可以無咁痛苦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沉默的等待 於 2017-3-9 09:43 PM 發表
不要迷信~~
我都知吾應該咁迷信,
但小妹親身經歷過接觸到靈界既時,所以深信有鬼魂存在..

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。