註冊 登入

大家追求D咩 有冇同路人

大家追求D咩 有冇同路人 E-mail 此主題給朋友

自我介紹一下, 本人>20歲, 現在係美國讀緊大學(吾係雞校)
讀緊數學經濟, 成績一般
性格比較多三分鐘熱度

想問有冇人由細到大都吾知自己想做咩, 或者好遲先知自己目標和興趣?
如果係後者, 你係點樣最終弄清楚自己所追求的?

點解啲廿歲大學生…
有書唔好好哋讀呢…

大多數人都係三分鐘熱度, 只有極少數人會向自己目標死衝. 如果係錯就玩完, 岩再加上運氣, 貴人相助就可以發達.

It's so lovely!

挑戰63 rounds, 打唔爆.
http://www.more.game.tw/games_10398.html
-------------------------------------------------------------------------------------
引用:
原帖由 Cat88cat88 於 2017-10-2 12:42 PM 發表

點解啲廿歲大學生…
有書唔好好哋讀呢…
我都想好好讀書
可是我太過咸濕
日日返學正係唸淫野

引用:
原帖由 超神人_ 於 2017-10-2 01:51 PM 發表

我都想好好讀書
可是我太過咸濕
日日返學正係唸淫野
我也是一樣

冇一份工不會接觸女性

引用:
原帖由 Cat88cat88 於 2017-10-2 12:42 PM 發表

點解啲廿歲大學生…
有書唔好好哋讀呢…
請問你係咪經常出入大學? 你點知啲大學生冇好好讀書
定係你想講讀緊書吾應該上香討吹水區?

另外可能大家由細到大,都不斷聽身邊的人講,好好讀書將來就會有前途。
而我就係其中一個,的而且確掌握知識對未來工作可以係一種強大的技能,這一點是無可否認。

其實正正就係都成廿歲人,好應該知道自己的理想同目標,這是我開這post的目的。
吾通讀緊書吾諗理想目標,等到畢業先弄清自己想點就真係太遲了。

有些人可能好幸運好細個已經找到在某個領域的熱誠,隨著目標出發。
我亦明白可以入讀大學係幸福的事,書我吾會話吾讀。

引用:
原帖由 美利堅鄉土仔 於 2017-10-2 02:34 PM 發表

請問你係咪經常出入大學? 你點知啲大學生冇好好讀書
定係你想講讀緊書吾應該上香討吹水區?

另外可能大家由細到大,都不斷聽身邊的人講,好好讀書將來就會有前途。
而我就係其中一個,的而且確掌握知識對未 ...
我發現囡囡她是十九歲…
在某大學園區公園湖邊…
就係她果一刻的任性...
令佢要抱"冚"終生!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cat88cat88 於 2017-10-2 02:01 PM 發表

我也是一樣

冇一份工不會接觸女性…
做懲教?

引用:
原帖由 busd 於 2017-10-2 08:08 PM 發表

做懲教?
我仆街到間接接觸也不能….
例如家屬是妙齡少女來探仔…
我或有衝動去登記處攞探訪者資料
過去搞佢…..-

熱門搜尋: 耳環 化妝學校 婚禮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 casplus 於 2017-10-2 01:01 PM 發表

大多數人都係三分鐘熱度, 只有極少數人會向自己目標死衝. 如果係錯就玩完, 岩再加上運氣, 貴人相助就可以發達.
師兄,得你回應緊個主題,其他變態佬由正正常常的一個話題延伸做d奇怪野...

如果將目標興趣同市場未來的發展潛力掛勾,好多人理想都係搵吾到食,大眾覺得係失敗。

這個亦都係好多人吾去冒險的理由,驚輸。

引用:
原帖由 美利堅鄉土仔 於 2017-10-3 12:51 AM 發表

師兄,得你回應緊個主題,其他變態佬由正正常常的一個話題延伸做d奇怪野...

如果將目標興趣同市場未來的發展潛力掛勾,好多人理想都係搵吾到食,大眾覺得係失敗。

這個亦都係好多人吾去冒險的理由,驚輸。
輸唔單只係金錢, 時間, 青春, 努力, 人脈...好多時市場巨人為左切身利益, 都會用方法害9你. 問你怕唔怕??

It's so lovely!

挑戰63 rounds, 打唔爆.
http://www.more.game.tw/games_10398.html
-------------------------------------------------------------------------------------

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 美利堅鄉土仔 於 2017-10-2 08:48 AM 發表

自我介紹一下, 本人>20歲, 現在係美國讀緊大學(吾係雞校)
讀緊數學經濟, 成績一般
性格比較多三分鐘熱度

想問有冇人由細到大都吾知自己想做咩, 或者好遲先知自己目標和興趣?
如果係後者, 你係點樣最終弄清楚自 ...
小弟>40歲, 以前追求好多野, 好多野都達到, 之後又有野失去.
之前以為好多目標, 不斷去追求. 以前有目標, 人生好似好有意義, 但現在反而仲迷茫, 唔知再追求D乜.
追得到, 未必好, 追唔到, 追壞腦.
人生苦短, 想做乜就做乜. 三分鐘熱度都係好事, 多點體驗不同的事情.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 casplus 於 2017-10-3 01:04 AM 發表

輸唔單只係金錢, 時間, 青春, 努力, 人脈...好多時市場巨人為左切身利益, 都會用方法害9你. 問你怕唔怕??
我覺得就算吾追,好似大部分人咁做個普通打工仔,想升職一樣係花時間,青春努力等等,同樣未必有機會

追目標,追理想,失敗其實係十分正常。一次就成功係要超級好運
但失敗左之後你再試可以係成功,失敗過吾代表永遠失敗。問題係有冇勇氣吾怕失敗,吾怕𠄘擔風險

回覆 引用 TOP

除非你報讀哲學,否則好難會知道問題的答案。
雖然你可以做數學家或經濟學家。

熱門搜尋: 瘦身 make up 美容課程

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。