香港打去台灣問題

香港打去台灣問題 E-mail 此主題給朋友

我想問如果係香港打去台灣
要點樣打呢
買電話卡/IDD?
收費又係點計呢

要打國碼既我知道,不過唔知可以點樣打過去
因為小弟第一次打長途電話
上網搵到既,好多野睇黎睇去都唔明

麻煩各位CHING幫幫手

要買電話卡 or  IDD

如果個電話 number 係 (02)1234-5678

我用 PCCW 做 example

0060 (PCCW code)+ 886 (country code) +  2 (city code) + 1234-5678

如果個電話 number 係 09-1234-5678 (手機)

0060 (PCCW code)+ 886 (country code) +  9 (city code) + 1234-5678

引用:
原帖由 bertuzzi 於 2010-8-12 02:47 AM 發表
要買電話卡 or  IDD

如果個電話 number 係 (02)1234-5678

0060 (PCCW code)+ 886 (country code) +  2 (city code) + 1234-5678

如果個電話 number 係 09-1234-5678 (手機)

006 ...
0060?你講係屋企打定係用手機打?不要誤導他人!

引用:
原帖由 3C鄉鄉長 於 2010-8-12 07:36 發表
真好笑, 我又誤導他人
引用:
原帖由 bertuzzi 於 2010-8-12 02:47 發表

仲有, 你登記咗 0060, 你用屋企定手提電話都可以用 0060 + 886 + 2 + xxxxxxxx 打去台北

引用:
原帖由 3C鄉鄉長 於 2010-8-12 07:36 AM 發表
鄉長, 無論屋企固網同手提電話, 都可以申請0060架~~~

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!

我成日都用手提打0060=..=

回覆 2# 的帖子

全中。
我尋日都想post呢條問題,後來用12小時才發掘到要拿走第一個”0”…….

我打:
1551 886 (台灣) 8(懇丁的地區號碼) ,接茷鶾鴾漺/地綠線便接通了(要拿走第一個”0”)
祝你成功接通!

我就用和記x球打去台灣@@
打台灣固網電話就$5x/月任打
打台灣手提電話就每分鐘$0.8

不過我覺得打固網電話有d差囉!有時要打好多次先通,又會傾傾下斷左線

不過價錢黎講佢最平

引用:
原帖由 bertuzzi 於 2010-8-12 07:53 AM 發表

真好笑, 我又誤導他人

仲有, 你登記咗 0060, 你用屋企定手提電話都可以用 0060 + 886 + 2 + xxxxxxxx 打去台北
這是已登記長途電話的情況,並不適用於電話卡,又怎知要打長途的人有沒有登記?

引用:
原帖由 3C鄉鄉長 於 2010-8-12 13:51 發表
這是已登記長途電話的情況,並不適用於電話卡,又怎知要打長途的人有沒有登記?
我講第二次, 我用 PCCW 做 example, (冇人知樓主有冇) 0060 唔係 IDD 我已經答咗打電話既方法

你要夾硬雞蛋挑骨頭, ok u win

仲有電話卡既打法都係類似....打個 HK number, 入 password, 跟住 (company code) + 886 + 2 + xxxxxxxx

各位CHING唔該哂
回bertuzzi
你個方法就係IDD喇?
咁岩我又係PCCW
不過因為我唔想俾屋企人知(怕佢地會CHECK單,問長問短
同埋我又唔識搞IDD...

咁如果我要用電話卡
買既就係7仔買打去台灣既電話卡?

另一個問題搭單問
我SD MSG過台灣就咁 886+電話就SD到出去
所以打出去既會有唔同?

再一次唔該各位

引用:
原帖由 vincenttws 於 2010-8-13 05:22 PM 發表
各位CHING唔該哂
回bertuzzi
你個方法就係IDD喇?
咁岩我又係PCCW
不過因為我唔想俾屋企人知(怕佢地會CHECK單,問長問短
同埋我又唔識搞IDD...

咁如果我要用電話卡
買既就係7仔買打去台 ...
sd sms就打  +886(後面手提電話號碼)
example: +886912345678

引用:
原帖由 咕咕喳喳 於 2010-8-13 05:31 PM 發表

sd sms就打  +886(後面手提電話號碼)
example: +886912345678
唔該CHING

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。