中年人想學整麵包或西餅,廚房,有無課程可以讀

中年人想學整麵包或西餅,廚房,有無課程可以讀 E-mail 此主題給朋友

中年人想學整麵包,西餅,廚房,有沒有人請,會不會很難找工,因我未學過。有無課程可以讀,讀完後是否易找工做

引用:
原帖由 weiweiwei02 於 2010-10-5 03:36 PM 發表
中年人想學整麵包,西餅,廚房,有沒有人請,會不會很難找工,因我未學過。有無課程可以讀,讀完後是否易找工做
最好有夜間課程。

引用:
原帖由 weiweiwei02 於 2010-10-5 03:36 PM 發表
I suggest you look for a job as a kitchen helper/cook assistant at labour dept. they have a lot of offering every week and some shops are willing to hire people with no experience to train for...and it is a good chance to get into restaurant field....

去雅虎搜尋(港九餐飲業工會)咩都有得學。

引用:
你呢類個案真係好少
不過都唔係冇既

不過你要有心理準備,麵包呢行係好辛苦,工時長
現在好多都係請後生仔女,你中年入行勝算冇左一大截,但有D公司求員工思想成熟穩重都係會請你既!

西餅就好好多,就算工時長都唔覺好辛苦,總括黎講,西餅比麵包發展空間大好多!

中年人唔係話唔得,我都識一個中年人做麵包學徒,但係如果你識人會更家好,
你亦可以去報僱員再培訓課程,但排期可能耐少少,因為都好多人報名,但唔好諗住讀完佢0地會介紹工比你,最後其實都係靠你自己搵,
人0地做老闆,緊係想請個有D麵包西餅知識0既人啦(做廠除外),如果你話你讀過呢d課程,都唔係話冇用,總好過乜都冇啦.去堂學0野又唔可以話學好多學好少,最重要係你上完堂後,有時候自己都要係屋企學整下蛋糕麵包,你先會吸收到呢方面知識0既.
不過可以話你知,做呢行人工偏少,返工時間長,冇得準時收工,又辛苦,成日企,話升職,幾時輪到你呀,通常D人都做唔長.
如果話學0黎開鋪頭,唔係話唔得,不過要好多錢,同埋開鋪風險都好大.
入廠做就入行機會大d,但一定學唔到0野.,入去更家似做雜工,而且更容易工傷.
如果你唔怕以上問題,我支持你入呢行發展.

咦~~有經驗人仕喎

但最怕遇上中年人仕受無腦D靚仔氣哩
比D靚仔點多兩點,真係開波都似
同埋你講得無錯,廠係冇野學,學做人

引用:
原帖由 nk9501 於 2010-10-9 04:29 PM 發表
咦~~有經驗人仕喎

但最怕遇上中年人仕受無腦D靚仔氣哩
比D靚仔點多兩點,真係開波都似
同埋你講得無錯,廠係冇野學,學做人
冇錯,中年人同後生仔工作上唔多唔少一定有代溝.
如果中年人真係想發展,只好忍,當自己仲係靚仔,當呢d後生仔仲大個你,你個心就會好過D,以前自己有幾威就唔好再諗啦.
唔好話我話,去上堂學D包餅課程知識仲認識得多個係廠,如果成年叫你係廠剩係打忌廉,基本上只係學得1%0既包餅知識,根本就乜都冇學過.
如果去做廠,唔好諗住係做學師,入去係做機械人同埋做非常雜工 .
入鋪做就唔同D 0既,不過真係有個心理準備,好辛苦,冇錢&冇私人時間.

引用:
原帖由 寶茱姐頑皮豹 於 2010-10-9 05:27 PM 發表

冇錯,中年人同後生仔工作上唔多唔少一定有代溝.
如果中年人真係想發展,只好忍,當自己仲係靚仔,當呢d後生仔仲大個你,你個心就會好過D,以前自己有幾威就唔好再諗啦.
唔好話我話,去上堂學D包餅課程知識仲認識得多個 ...
學堂不嬲都唔到野,只係學理論,但落手做同用把口講又係兩回事
入廠做就多數扮演"智能機械人"
舖仔就多野學D,但就如你所講“好辛苦”唔係個個捱得到
好彩自己以前做過下西餅啫

引用:
原帖由 nk9501 於 2010-10-9 06:03 PM 發表

學堂不嬲都唔到野,只係學理論,但落手做同用把口講又係兩回事
入廠做就多數扮演"智能機械人"
舖仔就多野學D,但就如你所講“好辛苦”唔係個個捱得到
好彩自己以前做過下西餅& ...
你話如果去上堂,得個聽字,冇得落手去做,自己又唔去係屋企做下蛋糕麵包練習下0既話,其實又係等餘乜都冇學過0野,上堂等如去上星級廚房做嘉賓冇分別.
又唔可以話上堂完全冇用0既,係睇你點去運用姐,至少你都會知道一個普通麵包,一個海棉蛋糕係點樣去做,同埋要睇個導師點教你,如果得佢講冇你做,其實都係冇用.(我以前讀個間好彩有得落手做).
同鋪比,學0野爭就一定爭D,當然,係鋪學0野會多好多,但如果你好想做學徒,但冇一間肯請你,係只好讀住呢D課程先.

引用:
原帖由 寶茱姐頑皮豹 於 2010-10-9 06:28 PM 發表
你話如果去上堂,得個聽字,冇得落手去做,自己又唔去係屋企做下蛋糕麵包練習下0既話,其實又係等餘乜都冇學過0野,上堂等如去上星級廚房做嘉賓冇分別.
又唔可以話上堂完全冇用0既,係睇你點去運用姐,至少你都會知道一個普 ...
咁都岩既,都冇人請,去讀住先都係好事黎
諗返起我第一次幫手做蛋糕個時,完成左之後個老細同師傳笑到碌地,話似一層層既簿餅多過似蛋糕

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。