請問ching HKCC 商科

請問ching HKCC 商科 E-mail 此主題給朋友

請問各位讀緊HKCC既師兄,邊科associate in business科目收生要求最高啊?
Global Business系入面算唔算勁科?
難唔難入、升學率高唔高?
thx!

global 都無咩所謂既 因為yr1 讀d科都幾相同  但係yr2 就會唔同  (可以轉嫁 好似yr1 轉讀marketing 其他都得 但係一定要business)
呢科一定超難入u啦 好似要會考拔尖先讀呢d勁科(但係你讀完global 都可以報其他課程既degree)
AL result同面試 唔太離譜都收嫁啦  asso有錢就收

business scheme全部收生要求都一樣...
GB唔係最勁!
AF先係最勁

呢科係大學好熱門
好多尖子都會揀

Always keep the faith

咁呢科系business副學士入面算唔算熱門?如果我AL全部E曬入唔入到?
另外請問AF系咩@@?

引用:
原帖由 Adolpt 於 2011-6-2 11:27 PM 發表
咁呢科系business副學士入面算唔算熱門?如果我AL全部E曬入唔入到?
另外請問AF系咩@@?
我宜家係hkcc 讀緊a & f
印象中你講既gbus 唔係咁popular....(唔係太多人讀..好似)
最popular 就係ching 所講既a & f..姐係accounting and finance...
印象中呢科a & f 係有over 800 個學生以上...(未計其他商科~)

仲以為 gbus 會好搶手添

引用:
原帖由 Adolpt 於 2011-6-2 11:27 PM 發表
另外請問AF系咩@@?
al 1/ as 2科合格已經可以報名,
入唔入到要睇面試表現!
Accounting and Finance 好多勁人,
要搏高GPA真係好辛苦

引用:
原帖由 jennychan0105 於 2011-6-3 01:33 PM 發表

al 1/ as 2科合格已經可以報名,
入唔入到要睇面試表現!
Accounting and Finance 好多勁人,
要搏高GPA真係好辛苦
其實我覺得無咩分別 因為同一樣係business 你唔係讀會計 d科都好相同下 就算year2 都選科 咁多科 唔會個個選一樣
so GPA 唔會因為你讀咩而難囉高分

引用:
原帖由 vbnvbnvbnvvv 於 2011-6-3 10:50 PM 發表

其實我覺得無咩分別 因為同一樣係business 你唔係讀會計 d科都好相同下 就算year2 都選科 咁多科 唔會個個選一樣
so GPA 唔會因為你讀咩而難囉高分
sem1 如果你同AF既一樣讀fa,
條curve會因為佢地拉到好高,
同埋佢地好多sem 1已經谷到行,
yr1 已經走得.
sem 1 同佢地讀一樣既科,
想有好高GPA好難!
yr2 係唔個個人揀唔同科,
但走得既yr1 一早走曬,
要搏 yr2大把時間去拎高GPA

唉 我報左酒店但關business事
想問下本身商科底子差會唔會讀唔掂?

咁Business management依科多唔多勁人?

引用:
原帖由 apple12321 於 2011-6-4 12:35 AM 發表
唉 我報左酒店但關business事
想問下本身商科底子差會唔會讀唔掂?

你有個底都好過有o的人無讀過...

Global Business在大學是勁科~
但在cc就不是

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。