註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

[火急] 恆管degree or hkcc? 兩間都收左..

[火急] 恆管degree or hkcc? 兩間都收左.. E-mail 此主題給朋友

如題: 我恆管degree and hkcc(asso) 兩間都收左我,
但我決定唔到我讀邊間好!
我怕讀asso商科的競爭性太大,gpa考得高都無位比我駁番上黎degree..自己決心又係一大問題

而恆管呢,我就怕佢無咩人認受佢...

聽日就要去恆管拎份offer letter 啦.. 勞煩大家比意見我><!!
THX CHING!!

個人認為應該要恆管degree
1.始終恆管degree係黎既,唔洗煩HKCC上唔番去既問題
2.恆管你而家預左認受性係冇咩凡,因為都未有畢業生出黎,社會有難俾到咩評價
所以你要考慮既係將來,將來日子係點,冇人知,但恆管名氣肯定既係有升冇降,因為未來會有大量私立大學出現,既個時計認受性一定係計排名同名氣,相信到時新晉的恆管私立degree,就會變為老牌子了~

*唔想再俾人封號*

引用:
原帖由 不上香討心不死 於 2011-7-6 02:19 AM 發表
個人認為應該要恆管degree
1.始終恆管degree係黎既,唔洗煩HKCC上唔番去既問題
2.恆管你而家預左認受性係冇咩凡,因為都未有畢業生出黎,社會有難俾到咩評價
所以你要考慮既係將來,將來日子係點,冇人知,但恆管名氣肯 ...
我都係咁諗,名氣只升不會跌@@
我想聽多d大家ge意見, 因為怕自己始終諗唔夠清楚

而我個人目標' 第一係想係商界打滾一下, 第二個選擇就係警務人員@@
想信拎個degree是第一關&最重要, 岩唔岩?

引用:
原帖由 koooo20002 於 2011-7-6 01:10 AM 發表
如題: 我恆管degree and hkcc(asso) 兩間都收左我,
但我決定唔到我讀邊間好!
我怕讀asso商科的競爭性太大,gpa考得高都無位比我駁番上黎degree..自己決心又係一大問題

而恆管呢,我就怕佢無咩人認受佢 ...
c兄你係咪有full cert ga ?

引用:
原帖由 lars2008 於 2011-7-6 02:03 PM 發表

c兄你係咪有full cert ga ?
其實我想知full cert係咪有d優勢?
我EEED 會唔會比一個 EECF既人好?

引用:
原帖由 喜鵲∼史密夫 於 2011-7-6 11:56 PM 發表

其實我想知full cert係咪有d優勢?
我EEED 會唔會比一個 EECF既人好?
我DF DD C   無優勢 f左ue 你好過我

如果不full cert,睆瓽I會收左我?
Full cert (EEEE) is better than AFAA(UE=F) since u are considered by Heng Seng Management college!

引用:
原帖由 koooo20002 於 2011-7-7 11:48 AM 發表
如果不full cert,睆瓽I會收左我?
Full cert (EEEE) is better than AFAA(UE=F) since u are considered by Heng Seng Management college!

2011-12年度本校學士學位課程之入學條件如下:

入讀一年級
  • 中七畢業,並考獲高級程度會考的中國語文及文化、英語運用科,以及一科高級程度或兩科高級補充程度的及格成績,並於香港中學會考考獲五科(包括中文、英文及數學科)及格;或
  • 申請人的中學會考最佳六科成績須為10分或以上,並於會考中、英文科以及一年高中教育課程考取及格;
  • 修畢副學士先修課程,並於香港中學會考最佳六科成績獲10分或以上,及累計平均積點(Overall GPA)3.0或以上;或
  • 申請人具同等學歷;或
  • 成年學生(於入學年份9月前滿23歲或以上),具備:
    - 最少兩年與所選學業範疇相關的工作經驗;或
    - 與所選學業範疇相關並受認可的能力。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。