唔夠力射波

唔夠力射波 E-mail 此主題給朋友

我岩岩form 1
一升到中學見到好多高form o既射法通常都係將個波擺係到頭頂再射出到,但係我又唔夠力,所以想問吓應該點練力呢~?

唔該哂Ching

p.s. 本人身高160,95磅

用多d腳力就得啦  

唔係唔夠力  係唔識點用力

我以前jumpshot 只係射到第一個key位  射下射下

e+牛角都好輕鬆   

只要射多d 就知點用力架啦

引用:
原帖由 kinson23 於 2011-11-13 02:16 PM 發表
我岩岩form 1
一升到中學見到好多高form o既射法通常都係將個波擺係到頭頂再射出到,但係我又唔夠力,所以想問吓應該點練力呢~?

唔該哂Ching
其實你要搞清楚,你係真係唔夠力定射波姿勢錯誤, 就算練到好大力, 你又唔識射波,都係射極都唔入,三分線無計要用腳力,但
近在籃底附近,只係手腕fing 下就得, 你要注意一下自已射波拋物線, 如果淨係將個波推高就無意思, 無法射出理想的拋物線

引用:
原帖由 魚女智 於 2011-11-13 04:39 PM 發表

其實你要搞清楚,你係真係唔夠力定射波姿勢錯誤, 就算練到好大力, 你又唔識射波,都係射極都唔入,三分線無計要用腳力,但
近在籃底附近,只係手腕fing 下就得, 你要注意一下自已射波拋物線, 如果淨係將個波推高就無 ...
籃底射波我都只係用手腕,所以冇問題,但係我係罰球線個d位我就成日air
P.S.我射波拋物線通常最高係籃框頂

引用:
原帖由 kinson23 於 2011-11-13 05:06 PM 發表
籃底射波我都只係用手腕,所以冇問題,但係我係罰球線個d位我就成日air
P.S.我射波拋物線通常最高係籃框頂
即係你出手射緊空氣囉..
唔係起手向前射出去,唔關你唔夠力既問題,而係你既射波手法錯誤

其實射波真係好睇你射唔入果陣點樣調整你隻手
當你射左幾球..入左...你就要慣左果個射姿
射得多=/=準左
你係要射得多最岩你既射姿
唔係你一定會唔準
最重要係記著要BACK SPIN(有關物理, 有BACK SPIN會容易入D)
有左BACK SPIN你個波就會自自然有物線
至於力方面 其實你用岩射姿 就會用岩力
樓主你應該都係射波方法唔岩 先會出唔到力
正如我之前講咁 你隻手根本唔洗用咁多力=]
希望你可以搵到岩你既射波方法啦 搵到的話你真係會覺得你準左好多

PS: 樓主你先中一已經160..只係瘦左D 得95磅
我17歲得米7, 但係都有12X磅...
我細細個射波都係AIR多...
當你大個左 你應該自然會搵到出力既方法

引用:
原帖由 魚女智 於 2011-11-13 05:50 PM 發表

即係你出手射緊空氣囉..
唔係起手向前射出去,唔關你唔夠力既問題,而係你既射波手法錯誤
我隻手射o既時候係微向前,而唔係向上,所以應該冇咩問題架播...

文字好難教你嫁   你都係搵番個射得下3分既人親身教你啦

引用:
原帖由 kinson23 於 2011-11-13 06:40 PM 發表
我隻手射o既時候係微向前,而唔係向上,所以應該冇咩問題架播...
好難具體同你講,我又唔知你點射

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。