註冊 登入

牙科問題討論專區 12

本主題由 lokisilver 於 2017-10-17 03:30 AM 提升
清潔牙套同牙套之間個個位時發現用牙線比用牙線棒更能入到牙肉既最深處,係好嗎?

入到牙肉最深處是好定壞?整到咁入牙肉入面會唔會整鬆個牙套?定唔好清咁入仲好?

清潔牙肉太入會使佢收縮嗎?

牙線比牙線棒整得更入牙肉深處係正常?牙線比牙線棒更清潔到牙齒及牙肉?

用牙線時每隻牙條線入到幾多牙肉都唔同?係盡量整到條牙線去最深處先好?

用牙線棒係其他真牙到可以入到最入既牙肉,但係牙套同牙套之間就入唔到最入既牙肉點解會咁既?

一個牙同牙之間個隔用幾多次牙線?

謝謝

引用:
原帖由 whwcsm 於 2017-12-7 10:36 PM 發表

生完bb真係好使媽媽牙齒變差?
引用:
原帖由 btso 於 2017-12-7 03:48 PM 發表

錯哂

之前我都講過, 牙齒同骨骼唔同, 唔會因為鈣質而有變化

只不過一般人冇牙科知識, 以為牙齒同骨差不多, 先至會有呢種謬論
係我表達能力差, 定係你理解能力差

我講完一次又一次, 懷孕唔會令牙齒變差, 食鈣質唔會幫助牙齒, 點解你同一個問題答完又問

我係 - 牙B

牙BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBlog:
http://hk.myblog.yahoo.com/so-sick

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whwcsm 於 2017-12-7 11:36 PM 發表

(1)牙肉同牙齒中間個邊有條黑色邊(似係用牙線會整到個個位)

(2)牙齒同牙齒中間有條黑色邊
以上2個情況 ,唔痛,食野都唔痛,照左x Ray 話入面未蛀牙都可以唔補住?

以上講個2個位置,牙齒同牙肉之間個邊位( ...
牙醫確認唔係蛀, 就可以唔補住, 唔理有幾黑都好

大部份位置即使係邊位、貼肉位都好, 若果有蛀都多數係可以補得到

蛀牙唔一定痛, 係有機會蛀左自己都唔知, 亦都有機會一痛就已經係好嚴重要杜牙根, 所以定期一年搵牙醫檢查一次係好重要, 唔好去到痛先至搵牙醫睇

我係 - 牙B

牙BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBlog:
http://hk.myblog.yahoo.com/so-sick

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whwcsm 於 2017-12-8 12:43 AM 發表

我下排牙齒有一邊智慧齒打橫生
呢隻智慧齒前一隻牙好多年前已杜牙根,但個時牙醫話唔駛戴牙套
醫生話我呢隻智慧齒未生出黎,請問如果佢生出黎我會知痛嗎?因為我前一隻牙已經杜左牙根,係咪唔識痛?到時唔知佢生緊出 ...
請問如果佢生出黎我會知痛嗎?因為我前一隻牙已經杜左牙根,係咪唔識痛?到時唔知佢生緊出黎?唔知要剝?

打橫生的智慧齒根本冇位生出黎, 尤其你智慧齒前面大牙仍在, 咁智慧齒就會停止生長, 一直維持在同樣位置
定每年check 年醫生都會睇得出佢係咪生緊上出黎?

牙醫檢查係睇到佢有冇生出黎的.

佢生出黎先剝都可以嗎?會影響我已杜左牙根隻牙嗎?

橫生基本上係唔會出, 若果佢真係出左黎都未必一定影響前面牙, 要睇佢出成點, 等真係出左再搵牙醫檢查一下先評估得到

我另外3隻智慧齒已經生左,呢隻係咪有機會唔生出黎?

智慧齒多數幾多歲生?

每隻智慧齒都唔同, 其他3 隻係點唔代表呢隻係點

智慧齒多數係18-22 歲呢段時間生出黎, 但亦有部份人去到好大年紀都仲會生.

我係 - 牙B

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whwcsm 於 2017-12-8 08:19 PM 發表

牙肉收縮係會慢慢收縮定會一下子收縮得好快?

多唔多人牙肉收縮啊?幾歲開始有牙肉收縮?

收縮幾耐先去到有問題?
好地地點解會收縮? 邊個話一定會收縮? 個個人情況唔同, 會唔會個個人都縮得一模一樣?

你可以睇番我之前回答你的問題, 例如之前我已經講得好清楚牙肉收縮與年紀無關, 同一個問題我唔會不停咁重覆答

熱門搜尋: 孕婦飲食 children 臍帶血 嬰兒用品 初生嬰兒 孕婦奶粉 陪月員
我係 - 牙B

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rewq320 於 2017-12-8 10:03 PM 發表

上個月食隻個陣隻大牙咬到碎骨,依家食野個陣個隻牙會有少少酸痛,但唔食野個陣又無咩感覺,我去睇牙醫佢幫我照X光又話照唔到有裂,佢話X光好難檢查牙有沒裂到,但我食野真係KEEP住有小小酸痛。我唔想拖到隻牙最後要 ...
如果食比較硬的食物會容易觸發痛楚, 就的確有機會係咬裂牙

反而若果食好淋食物都會酸痛, 就未必與裂有關

咬裂牙係好難診斷, 因為牙裂可以係幼細到肉眼睇唔到

普通科幫唔到你的話, 可以叫普通科牙醫轉介你去睇 "牙髓治療科" 呢個專科

我係 - 牙B

引用:
原帖由 24196419 於 2017-12-8 10:55 PM 發表

牙縫有色 唔知係菌定漬 洗牙係唔係會洗埋?
如果洗完牙仲有牙石 可唔可以叫醫生免費再洗?
牙縫有色好大機會有漬, 一般洗牙都會洗埋, 但如果真係好深入的位置就未必洗得到

洗完牙發現仲有牙石你要在洗牙後儘快向醫生反映, 若果已經隔左一段時間, 例如幾星期後你先至咁講, 牙醫就多數唔會免費幫你再洗

我係 - 牙B

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 btso 於 2017-12-9 01:54 PM 發表

如果食比較硬的食物會容易觸發痛楚, 就的確有機會係咬裂牙

反而若果食好淋食物都會酸痛, 就未必與裂有關

咬裂牙係好難診斷, 因為牙裂可以係幼細到肉眼睇唔到

普通科幫唔到你的話, 可以叫普通科牙醫轉介 ...
無錯阿,我依家食硬野先會有感覺,軟野係無事的。
我想問一般如果檢查牙裂個費用大概預算要幾多?
另外我想問下我依家可以點做去避免個情況惡化落去?
唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whwcsm 於 2017-12-8 11:15 PM 發表

清潔牙套同牙套之間個個位時發現用牙線比用牙線棒更能入到牙肉既最深處,係好嗎?

...
清潔牙套同牙套之間個個位時發現用牙線比用牙線棒更能入到牙肉既最深處,係好嗎?入到牙肉最深處是好定壞?整到咁入牙肉入面會唔會整鬆個牙套?定唔好清咁入仲好?牙線比牙線棒整得更入牙肉深處係正常?牙線比牙線棒更清潔到牙齒及牙肉?

牙線係能夠深入一些, 不過唔係人人識得用, 有些人控制唔到就唯有用較容易用的牙線棒

深入冇問題, 正常黎講單憑你一條牙線你冇可能整得鬆隻牙套

清潔牙肉太入會使佢收縮嗎?

唔會.

用牙線時每隻牙條線入到幾多牙肉都唔同?係盡量整到條牙線去最深處先好?

係每隻牙都會有多少唔同, 最簡單係唔好深入到你覺得痛就得.
用牙線棒係其他真牙到可以入到最入既牙肉,但係牙套同牙套之間就入唔到最入既牙肉點解會咁既?

每隻牙可以深入的深度都未必一樣, 未必關牙套事的

一個牙同牙之間個隔用幾多次牙線?

識得用的話, 每個牙縫位貼住每邊牙上下來回兩三次已經足夠

我係 - 牙B

回覆 引用 TOP

謝謝之前既回覆🙏🏻🙇🏼‍♀️
之前試過補牙物料係會成舊物料甩出黎,請問杜完牙根戴左既牙套會唔會成個牙套甩出黎啊?定係會有d預兆先(好似有d鬆鬆地咁)?定係點都唔會甩?

戴左牙套可以去好凍(零下幾十度)既地方嗎?

我每年去check 牙,都可以預防牙套有問題?

謝謝

回覆 引用 TOP

醫生你好,耐不耐刷牙就會流牙血,有時都流得幾多,想知點解? 都有 d 驚係牙週病。
我用標準硬度刷毛,

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。