註冊 登入

38歲轉行仲有冇人要

引用:
原帖由 Kuromicandy 於 2017-11-10 06:40 PM 發表

我只做左兩間公司,有15年Garment Trims經驗,三個月前已成功轉左行,係大公司做採購,唔好灰心,揾到啱為止,你都可以轉行!
Sorry,即係有乜分別?

引用:
原帖由 Kuromicandy 於 2017-11-10 06:40 PM 發表

我只做左兩間公司,有15年Garment Trims經驗,三個月前已成功轉左行,係大公司做採購,唔好灰心,揾到啱為止,你都可以轉行!
採購d咩?

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-11-10 07:02 PM 發表

Sorry,即係有乜分別?
唔係做Garment、但都係採購物料,轉左去一間上市公司做採購,採購包裝物料同禮品(遮、筆、杯)

引用:
原帖由 地獄Gigi 於 2017-11-10 07:35 PM 發表

採購d咩?
見#213

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kuromicandy 於 2017-11-10 07:38 PM 發表

唔係做Garment、但都係採購物料,轉左去一間上市公司做採購,採購包裝物料同禮品(遮、筆、杯)
咁都好過Garment既,起碼無咁地獄先😂😂

引用:
原帖由 地獄Gigi 於 2017-11-10 07:40 PM 發表

咁都好過Garment既,起碼無咁地獄先😂😂
係!準時收工、六點三就趕人走,無人OT😂😂

d project 係有成三個月至半年既時間搞,而家搞緊CNY既包裝。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kuromicandy 於 2017-11-10 07:38 PM 發表

雖然唔關自己事,但見到其他人離開到Garment都真係替你開心,garment真係好地獄

以前呢行確係養活左好多家庭,而家就等laid off

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 P.J. 於 2017-11-13 11:19 AM 發表

雖然唔關自己事,但見到其他人離開到Garment都真係替你開心,garment真係好地獄
係!所以更加要加油轉行!唔好灰心!

回覆 引用 TOP

同樓主年齡差不多,稍細點,感嘆自己一早已經抽離孖蠢行業,本人在理大紡織系畢業,那時(2004)的孖蠢助理人工只有7,8千,見過有公司仲開5.5k,老細仲話請你返黎學野,結果我由一份7千5的工開始,當時我女友社工系畢業,入職已經1.4k,我當時已經覺得自己入錯行。

做左3年孖蠢助理,比十多間公司炒過,有孎Y日返工,老細覺得吾順眼即日炒,有3,5,7日就炒,地獄式加班也經歷過,總之做到好灰,好冇自信,結果我 3年之後發誓再吾想踏入孖蠢行業。

之後我從事過教育行業,現在是公務員,冇OT,吾會再比人炒,回首孖蠢這行業真係搵笨,慶幸自己當年識得壯土斷臂。

希望樓主及早抽身,這行業只會走向不歸路。

回覆 引用 TOP

我4x 都要轉

熱門搜尋: eye 韓國護膚品 遮瑕膏

回覆 引用 TOP

我中五畢業,只讀過當年工業學院clothing夜校,做咗10幾廿年製衣孭蠢,5年前開始諗轉行, 最終入咗政府做文職,起薪真係低得可憐,亦無乜福利可言, 只求穩定, 過幾年就入五, 所以都好感恩, 各位, 努力呀!

回覆 引用 TOP

宜加做孭蠢做一年休大半年,見好多當年同學成日轉新工,又話last day ,又量地,做得耐嘅要零錯誤,trading要keep住大客,唔好得失哟客,要serve 客好好,驚佢唔落單俾你;做零售孭蠢要做好設計,生產同銷售橋樑,保持不同部門及自己部門良好关係,又要慰勞班,擦上司鞋,又要保证哟款做出呢上架銷路好,否则随時入你數,你話死未。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DZDD 於 2017-9-7 02:46 PM 發表

講真, 我請緊兩個位.  不過以我個人嚟講面試嘅都有一個通病, 特别係做得長個D, 每一個都重係用緊10年前嘅merchant JD 去睇今日merchant 要做嘅嘢. 大部份依然停留喺收發e ...
借問聲你出得起幾錢人工俾人?如果條友識寫Macro 的話。

利申:你所講既我都識,睇鴽A可以出幾多錢吸唔吸引到我!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DZDD 於 2017-9-7 02:46 PM 發表

講真, 我請緊兩個位.  不過以我個人嚟講面試嘅都有一個通病, 特别係做得長個D, 每一個都重係用緊10年前嘅merchant JD 去睇今日merchant 要做嘅嘢. 大部份依然停留喺收發e ...
對極!自己都無value added

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。