註冊 登入

香討星期五TGIF thread

引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2017-10-20 09:49 AM 發表

多謝又支持

最近睇左呢段

It’s hard to say how many exotic dials alias Paul Newman dials have been produced by Singer but my guess is that at least 1000-1500 where made in pump as Paul New ...
我就吾係好認同, 我老友同我講過, 廿幾年前PN無人要時, 幾乎每一個古董錶展都見一至兩隻PN. 佢上年落美國拉斯維加斯去個大型錶展, 順路探下d行家, 有某位美國大莊家, 一條友就揸住百幾二百隻PN.. PN少見只係被人揸死哂吾放, 吊高黎賣.

引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-10-20 11:20 AM 發表

我就吾係好認同, 我老友同我講過, 廿幾年前PN無人要時, 幾乎每一個古董錶展都見一至兩隻PN. 佢上年落美國拉斯維加斯去個大型錶展, 順路探下d行家, 有某位美國大莊家, 一條友就揸住百幾二百隻PN.. PN少見只係被 ...
係羅
我都覺得冇可能咁罕
真係吹水

覺得冇乜可能呢款variation 會出咁少
Rolex又唔係細brand
點會出咁細lot

但有冇咩資料講PN and non PN比率?

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2017-10-20 11:26 AM 發表

係羅
我都覺得冇可能咁罕
真係吹水

覺得冇乜可能呢款variation 會出咁少
Rolex又唔係細brand
點會出咁細lot

但有冇咩資料講PN and non PN比率?
冇資料, 有都吾知真定假, 聽聞PN同 non PN比例係大概1 : 200-300.

價錢就有比例, 廿幾年前, 1PN(直㩒)大概係一隻鎖霸地通拿既2倍, 比例1:2. 然後PN炒上先, 直㩒N炒到過球, 鎖霸仍然只售30上下, 比例大概1:4.. 今年鎖霸追落後, 升到40+.. 比例跌到大摡1:3

引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-10-20 11:35 AM 發表

冇資料, 有都吾知真定假, 聽聞PN同 non PN比例係大概1 : 200-300.

價錢就有比例, 廿幾年前, 1PN(直㩒)大概係一隻鎖霸地通拿既2倍, 比例1:2. 然後PN炒上先, 直㩒N炒到過球, 鎖霸仍然只售30上下, 比例大 ...
咁樣
我睇Rolex Passon Report遮
冇幾可睇呢D site

they suggest
all pump and screw daytona
steel + gold =大約44400隻
計你個ratio1:200
係得番兩百幾隻PN
所以
如果你個ratio 岩
即係全部Daytona不止44400吧

我份人
擺明玩唔起
不過都好鐘意研究了解

至於個制點襟貴D
我冇idea

或者咁講
depends on Condition (always)
and
班庄呢排炒乜

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2017-10-20 11:42 AM 發表

咁樣
我睇Rolex Passon Report遮
冇幾可睇呢D site

they suggest
all pump and screw daytona
steel + gold =大約44400隻
計你個ratio1:200
係得番兩百幾隻PN
所以
如果你個ratio 岩
即係全部Daytona不 ...
Sorry, 打錯左, 打多左個0...比例倞1:20-30先咁..當然, 我都係聽返黎..吾知真定假

引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-10-20 11:48 AM 發表

Sorry, 打錯左, 打多左個0...比例倞1:20-30先咁..當然, 我都係聽返黎..吾知真定假
咁都好近佢地estimate
44400 /30 = 1480

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2017-10-20 11:50 AM 發表

咁都好近佢地estimate
44400 /30 = 1480
可能佢地係咁計返條數出黎, 吾知

回覆 引用 TOP

我反而對價錢既比例有興趣多d, 因為憑個價錢, 可以估到下一隻炒乜, 非常有趣.

就以大概兩年幾前黎講, 1隻#1675大概6萬, 1隻有盒有紙#16750大概3萬, 比例1:2..依家1隻企理#1675大概$10-12萬, 1隻有盒有紙#16750大概6萬, 比例仍然1:2..所以當#1675喺依2年間爆升, 我地可以預期#16750都跟住上.

地通拿先過癮, 三年幾前1隻#6263大概25萬, #16520大概$10萬, 雙紅大概$15萬...比例係6263: 16520(全齊): 雙紅...... 5: 2: 3

年幾兩年前先炒起雙紅, 後來雙紅接近30, #6263仍然吾郁, 大概30上下..比例幾乎1:1..完全吾合理...結果今年地通拿追落後爆升, 依家接近50..同雙紅比例又拉返去5:3..最奇妙既係, 因為6263既爆升, 16520跟住又爆, 依家全齊叫20..將所有比例又拉返去5: 2: 3..個上升次序係雙紅-> 6263 -> 16520..所以如果對勞力士市場熟悉, 根本就好容易估到佢下一隻炒乜, 同埋會炒到乜價.

引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-10-20 12:17 PM 發表

我反而對價錢既比例有興趣多d, 因為憑個價錢, 可以估到下一隻炒乜, 非常有趣.

就以大概兩年幾前黎講, 1隻#1675大概6萬, 1隻有盒有紙#16750大概3萬, 比例1:2..依家1隻企理#1675大概$10-12萬, 1隻有盒有紙#16750大概6 ...
真係。。。。唔知講乜好
最過癮係最近16520突然勁昇真係R頭
話上就上

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2017-10-20 04:56 PM 發表

真係。。。。唔知講乜好
最過癮係最近16520突然勁昇真係R頭
話上就上
仲有#116520呢? 我兩年前用友誼價$7萬5賣左隻全新膠紙都未搣既#116520畀我個fd, 仲請佢食左餐2千幾蚊飯. 依家佢見牙吾見眼.

熱門搜尋: 防曬 瘦身 去眼袋 facial 眼袋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。