註冊 登入

孭蠢人工跟回市價了!

孭蠢人工跟回市價了! E-mail 此主題給朋友

幾年前轉勿管(宜家仍做free蘭屎),第一次見老細,它説:有很多朋友做採購上了岸,自己是岸溝溝守在勿管孽。

到我見工那年,它意氣風範的繼續説:很多朋友都失業,幸好它們夠老,早年揾到錢,提早退休。這是70年代到90年代的幸運兒。

宜家孭蠢孽人工,只是跟回正常工種人工,一個字低。

以前做得一二年貨仔,孭蠢就是古惑仔,冇料跳槽加二千,有料加5千。識一個英文也不識講的也叫到2萬5。這種黑社會式既升值搶錢年代不復再。

換來的是AM 10K,做3幾年都望唔到15K。M位15K的要萬能,SM 20K以上的冇位了。

反觀,勿管孽的副保安主管有17K,目不識丁,是弱智的也很多。而保安主管叫到2萬1千。(本人是office的)。

真係時移世逆,今仗保安勝採購。風水輪流轉!

雖然只食到孭蠢孽的尾水,幸好在2012年多翻失業冇得做,焗轉行下找到勿管孽。

在網上查看多負評的行業,因為它們唔識走位,只數壞處,不分享好處。同武功秘芨一樣是秘密。

例如屋村唔好做,個個孽主都可以調溝你。鬼唔能知咩,咁點先好做? 秘密囉,網上係唔分享秘密!

又聽說,每年只加三幾個巴仙人工。係事實,咁點先可加得快? 係常識,常識唔駛講啦!

回覆 引用 TOP

真係常識唔駛講:

即使你仍做緊,唔好再儍痴痴想加人工啦。加人工冇意思,它正慢慢地刁㓔!你又何必痴想石頭出血之事。

加人工的年代已過,我指是跳槽加6千,每年調整無1千都8百那種。宜家加比你的,是丐衣式的三幾百,面對沒落現實,沒什麼可怕,因為你是被動冇得揀。

是行業將你軍,不是個別公司問題,係行業阿,沼滅潮到,一係等死,一係走,冇得你揀!

引用:
原帖由 234282 於 2017-9-29 07:36 AM 發表

真係常識唔駛講:

即使你仍做緊,唔好再儍痴痴想加人工啦。加人工冇意思,它正慢慢地刁㓔!你又何必痴想石頭出血之事。

加人工的年代已過,我指是跳槽加6千,每年調整無1千都8百那種。宜家加比你的,是 ...
師兄說話雖然粗豪,但講的都是現實。。。

請問師兄是何時轉行?現做什麼工作?

回覆 引用 TOP

宜家的孭蠢,如果仲係35左右,轉啦。

冇咩好做,個市得返勿管易入易𨍭。

以前做萬一起錶,5年都有萬八,甚至好彩既二萬五亦有。

總之,勿管一入行,買沙紙,扮勿管人既學歷,跳幾跳就成功轉形架啦!

回覆 引用 TOP

當初點解會入孭蠢孽? 原因:

門檻低:
做過船務仔,中五學歷便可以,人工升一千到六千係平常事。

宜家你老了,冇專業,冇學歷,冇工見,百冇,咁你仲有咩行孽可以做?

都係門檻低旣行業,如果你30出頭,又大隻,做地盤呀,裝修呀,如果你已經50幾,咁清潔,保安,校工嗰的。

如果你仲有少少貨,老又老唔哂,學歷又衰唔哂起碼有個top up,咁冇出路,都可以試下勿管,反正唔好做,流失率高,形成了比初哥入行機會。流失率高就如當年80年代孭蠢一樣,好景行業,A盤難做去B盤順便叫多2千試水溫,再唔好做去C盤又叫多2千。由於奴才行業缺人,同孭蠢以前一樣,大把商機,亦都同孭蠢孽一樣,大把垃圾人,最普遍是靠買學歷去加人工,要付出少少的。之後,即使你係垃圾中既垃圾,揸住張沙紙去見工,即使你係垃圾,年紀大,只要識吹,便可以呃到高薪厚職,當然,如果你你垃圾,周邊既人會唱你係供奉位,含膠橙就預咗。而我想指出既係呢個行業係失業漢既藍海,你夠膽偷呃拐騙,不做事亦可出糧,是失業漢最後一片樂土!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-9-27 07:31 AM 發表

幾年前轉勿管(宜家仍做free蘭屎),第一次見老細,它説:有很多朋友做採購上了岸,自己是岸溝溝守在勿管孽。

到我見工那年,它意氣風範的繼續説:很多朋友都失業,幸好它們夠老,早年揾到錢,提早 ...
師兄你做物管中層仍做freelance, 呢D位會唔會請長工?

回覆 引用 TOP

完全誤解哂啦,勿管是長工,Free爛屎一定係同採購有關。

引用:
原帖由 234282 於 2017-10-16 01:19 PM 發表

完全誤解哂啦,勿管是長工,Free爛屎一定係同採購有關。
採購有freelance我都係第1次知道真有其事。。。

題外話,如果淘寶網購算唔算採購?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。