註冊 登入



打印

身邊很多窮同事!

[隱藏]
想表達咩?


回覆 引用 TOP

睇完只覺得
你比他們更窮






回覆 引用 TOP

窮咪窮囉





回覆 引用 TOP

樓主本身就在垃圾之都,都係其中一件垃圾
物以類聚 樓主落難 要與窮二代一起 真係辛苦哂

基層是社會大多數自古到今都係
基層會有基層量入儉出既生活好正常
有好多人本身因家庭教育,個人性格,能力,他們就是喜歡這樣簡單生活
無論你本身貧富 請用了解文化既眼光
放眼世界比較 香港人搵錢唔少 算不上窮 比上有不足 比下多有餘
好多人係香港慳埋慳埋 假期就去真正窮地方做富豪
對世界好多人而言 能夠來香港 已經係不窮了






回覆 引用 TOP

[隱藏]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kahim 於 2017-10-3 08:59 AM 發表

香港係需要大量廉價勞工,不少行業已很難請人,如家嫞丶清潔丶建築丶護理行業。
大城市係一個金字塔階級,要有大量基層,金字塔先會更高丶更大。
而加個D所謂低層人, 係唔會出黎做野, 佢地只係想盡辦法去攞社會資源,
所以入幾多低層新移民都一樣請唔到人做低下層工作. 佢地只會拖垮香港.






回覆 引用 TOP

為什麼不往好的方向想,至少還有飯可以帶,至少還有公屋住,至少我們生活的地方沒有戰爭?為什麼這麼負面?





回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-10-3 06:32 PM 發表


由於一年有5萬新移民,十年便已經多50萬。

真係不可看少,如果只有十分一有錢移入算它5萬人,即有45萬人是窮入口取福利。

這便是異形式侵佔或登陸香港,香港人等死啦!
你肯定每天150個名額全部滿?!你有去關口看每天數數,你的祖輩是原居民?你身邊有多少新移民朋友?肯定45萬拿福利?






回覆 引用 TOP

連積蓄都無乜個種, 咁窮到連仔都無錢養點會生??
除非姿蹐w.



有興趣者歡迎加我visitoryy成為朋友, 只限facebook, 沒有wechat其它..

回覆 引用 TOP

 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 





 

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。