註冊 登入

[綜合交流] 有冇人做緊VA 獸醫助護?

有冇人做緊VA 獸醫助護? E-mail 此主題給朋友

最近加入呢行發現原來呢行流失率都幾高,好多人做一個月就走🤔 有冇同行朋友入黎交流下

熱門搜尋: insurance company 借錢 儲蓄計劃 財務公司 創業基金 按揭計算機 按揭

回覆 引用 TOP

人工底
對病貓病狗
又唔可以出錯
加埋人事
想長做都難

一日十二小時,仲可能要加班人人工睇經驗,一萬左右,基本做呀四,清潔屎尿接電話助謢乜都做

引用:
原帖由 支比 於 2017-10-3 10:50 PM 發表

人工底
對病貓病狗
又唔可以出錯
加埋人事
想長做都難
你做左幾耐啊😕

引用:
原帖由 bubble7 於 2017-10-5 01:23 AM 發表

一日十二小時,仲可能要加班人人工睇經驗,一萬左右,基本做呀四,清潔屎尿接電話助謢乜都做
完全有同感

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaibhaha 於 2017-10-5 02:59 AM 發表

你做左幾耐啊😕
2個月

要做埋化驗
餵貓狗清潔基本過唔基本
洗傷口先攞命
不過見到動物由冇精神到出院就有成功感的

我之前都有諗過做,但真係人工太底了,仲要輪班

回覆 引用 TOP

係啊 好打次走

回覆 引用 TOP

吃力不討好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 支比 於 2017-10-5 11:57 PM 發表

2個月

要做埋化驗
餵貓狗清潔基本過唔基本
洗傷口先攞命
不過見到動物由冇精神到出院就有成功感的
我都覺得睇住啲動物出院好番好有成功感
仲未教我洗傷口 好想快啲學識其他野☹️

引用:
原帖由 chaibhaha 於 2017-10-6 10:21 PM 發表

我都覺得睇住啲動物出院好番好有成功感
仲未教我洗傷口 好想快啲學識其他野☹️
我覺得一步步黎會更好

之前工作環境好亂

有點未學行先學走嘅感覺

可以多d留意同事工作
或幫下手都可以學到

最緊要打好英文底
好多藥、工具都係講英文

引用:
原帖由 支比 於 2017-10-7 10:30 AM 發表

我覺得一步步黎會更好

之前工作環境好亂

有點未學行先學走嘅感覺

可以多d留意同事工作
或幫下手都可以學到

最緊要打好英文底
好多藥、工具都係講英文
嗯嗯知道 我遇到有唔明就自己上網查下點解

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。