註冊 登入

[有興趣和決心]今年23歲 全科U 有咩途徑可以入到大陸中醫藥大學

大陸讀中醫VERY GOOD, 香港大學中醫PROFESSOR 都係大陸請返黎, 都係大陸人~~ 中醫大陸屈機~~

不過香港中醫市場飽和左?

杜文澤: 陳百祥, 叻哥係我最欣賞既賭徒, 賭品同數學一絶~

中國人民大學 數學系 畢業 (延畢一年)
馬尿水大學 數學教育 碩士生 (曾申請UCLA, Michigan 失敗, 敗走馬尿水)
引用:
原帖由 nigolden2 於 2017-10-9 09:21 PM 發表

大陸讀中醫VERY GOOD, 香港大學中醫PROFESSOR 都係大陸請返黎, 都係大陸人~~ 中醫大陸屈機~~

不過香港中醫市場飽和左?
哈哈, 或者我講多2句,  香港中医同大陸唔同, 香港政府無咩補贴俾中醫界, 所有就算政府診所入面既中医部都係自负盈虧。

结果有趣既现象係:除非赠医施药, 否则睇政府中医一定贵过睇西医。而且将来似有2极化趨勢,即係 变成有$人先睇得起中医, 食得起上等优制名贵中药。其實依家好多香港首富、政经名人、 藍筹CEO做紧.

政府應唔应该好似资助西医甘津贴埋中医? (一资助, 肯定排街证好恐怖)Anyway,我觉得资助有辣有唔辣, 有好有唔好, 但我最好唔讲甘多费时得罪各方好友啦.

之於楼主条问题, 我觉得各方回应都好认真肉紧, 但我只觉得:认真便输了。唔信?唉, 唔好話5年, 我敢赌楼主10年都考唔到个牌。

回覆 引用 TOP

香港教育最"成功"既地方係取全U既學生都仍以為自己仲可以入大學

引用:
原帖由 曲明 於 2017-10-11 10:45 PM 發表

香港教育最"成功"既地方係取全U既學生都仍以為自己仲可以入大學
同意!

真係洗心革面既, 点会仲上黎问白痴问题吖! 弱智唔係罪, 但懒就一定係啦!何况读医事关人命㗎大佬! 喂, 自己唔识上网搵资料?!甘X懒就唔好话读医笑死人, 咁既态度, 嶺南都怕入唔到啦!

再讲吖, 香港3间大学中医收生唔係差太远, 但中大收得最高----係高过法学院LLB收生成绩架!大家觉得全U既人今年发愤出年就考叻过法律学生?! 甘处女可以生仔, 神積唔敢话无既......

再讲執业试, 中港浸年年有人肥, 其中中大中医硕士班考執业试合格率更低过四成, 甘楼主係大陸返香港考執业试, 当唔驶投胎再轮迴先, 但十年又夠咩? (仲要听闻執业试一年俾一年难喎)

总结: 人贵有自知之明。

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-10-11 11:10 PM 發表

同意!

真係洗心革面既, 点会仲上黎问白痴问题吖! 弱智唔係罪, 但懒就一定係啦!何况读医事关人命㗎大佬! 喂, 自己唔识上网搵 ...
大家真係有耐性.........

反正我係連回覆(or 恥笑)既心機都冇...

P.S. 目測最實際既方法其實係睇下而家仲有冇人可以賄賂, 買到個位.........(因為根本唔會讀得到夠分ga la)

熱門搜尋: 創業基金 銀行估價 樓宇按揭 信用卡優惠 insurance company 股票即時報價
引用:
原帖由 竹劍 於 2017-10-12 12:57 AM 發表

大家真係有耐性.........

反正我係連回覆(or 恥笑)既心機都冇...

P.S. 目測最實際既方法其實係睇下而家仲有冇人可以賄賂, 買到個位.........(因為根本唔會讀得到夠分ga la)
我建議你報港澳台聯招,直接考中英數同埋物或理科。市面上亦有機構或夜校有得專門針對呢幾科。
而賄賂呢啲有咁既心搞呢啲不如讀下書 畢竟比你入到都要讀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eddiewingwing 於 2017-10-4 02:01 PM 發表

再DSE.. 全部5**便行了!! 一年直上醫學院.
有決心點會不5**?
同意,明知自己路向,一定搓頸就命咬緊牙關考返晒子好成績.
香港讀書考試唔算難,你DSE都過唔到,讀中醫仲多嘢記同理解,你點畢業.
去考DSE啦,畀全世界人睇下你既決心!
祝你成功.

南謨僧伽吒經
一切有為法,如夢幻泡影

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。