註冊 登入

[海外] 銀翼殺手2049 (Blade Runner) 討論區

本主題由 Sampras.l 於 2017-10-10 12:25 AM 解除置頂

銀翼殺手2049 (Blade Runner) 討論區 E-mail 此主題給朋友

https://www.youtube.com/watch?v=z-T5rWCSCxU

在銀翼殺手第一集故事後30年,地球陷入一片狂亂,人類與複製人更加難分難解,新「銀翼殺手」K(賴恩高斯寧 飾)延續任務,維持世界秩序,但製造複製人的Wallace(謝拉力圖 飾)卻認為複製人才是物種的未來...... K在追查之中發現一個埋藏已久、關乎複製人生死存亡的秘密,這個發現更引領他尋找已經消聲匿跡的前銀翼殺手Rick Deckard(夏里遜福 飾)!隱伏多年的謎底即將揭曉......

轉貼:wmoov

熱門搜尋: concealer 化妝掃 eye 膠原蛋白

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 61

1. 不能不看

24 (39.34%)

2. 建議一看

11 (18.03%)

3. 一看無妨

4 (6.56%)

4. 可看可不看

7 (11.48%)

5. 不建議看

15 (24.59%)

原本今日想睇尼套,結果去到戲院揀咗睇睇Happy Death day.

熱門搜尋: 不織布袋 ring 韓國女裝 時裝 帆布袋

回覆 引用 TOP

睇咗,一流, 近三小時H戲一啲都唔覺得悶
比上集易消化同商業化, 冇咁藝術味重, 淨係開場已知, 上集開場用咗幾分鐘影住架警車(?)飛 ( 太耐唔記得)
個人覺得唔一定要睇過上集先睇得明, 我冇睇上集好耐, 都唔記得8899, 但一樣睇得津津有味
人造人反抗同構思, 其實同Ridley Scott 另一系列Alien 個android(David?) 構思有啲似, 其中一幕影啲人造人標本, 其中一個有啲似普羅米修斯個Engineer
( 跟住劇透)
另一樣嘢, 呢套戲亦都係一個misleadingH經典示範, 令我諗起另一套戲The Dark Knight Rises, 井入面H細路身份一直以為係Bane, 後來先知係女配角, 呢個twist 同呢部戲近乎一模一樣
Sean Young真係有份做, 唔係用cgi整出嚟, 只係用咗de-age技術嚟整, 所以真實同自然好多
做上司HSean Penn前妻Robin Wright, The Princess Bride 年代覺得佢 幾靚, The Walking Dead個Mogan 出鏡小但都好搶鏡
仲有啲謎團未解, 如製造人老闆係人定唔係人, 下集唔知會唔會講
So far 呢套係近年其中一套最好睇戲

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2017-10-16 04:25 PM 發表

睇咗,一流, 近三小時嘅戲一啲都唔覺得悶
比上集易消化同商業化, 冇咁藝術味重, 淨係開場已知, 上集開場用咗幾分鐘影住架警車(?)飛 ( 太耐唔記得)
個人覺得唔一定要睇過上集先睇得明, 我冇 ...
Sean Young出場果下我都打左個突,簡直好似食左防腐劑咁!但d動作又真係好自然,太神奇了!

寄望列尼史葛有生之年唔好再拍埋d爛鬼異型,快d完成呢套三部曲咁就太完美了。

引用:
原帖由 Morningsky 於 2017-10-16 10:00 PM 發表

Sean Young出場果下我都打左個突,簡直好似食左防腐劑咁!但d動作又真係好自然,太神奇了!

寄望列尼史葛有生之年唔好再拍埋d爛鬼異型,快d完成呢套三部曲咁就太完美了。
對上套異形聖約真係爛到不堪

回覆 引用 TOP

成套戲美中不足之處就係太少街景,基本上tralier 已經睇哂

熱門搜尋: 抽脂 消脂 去黑眼圈 保濕 保濕面霜 去角質 facial
引用:
原帖由 Noandroid 於 2017-10-16 11:33 PM 發表

成套戲美中不足之處就係太少街景,基本上tralier 已經睇哂
都唔算少啦, 尤其有幾幕响主角架飛車第一身視覺咁飛,响Imax巨幕睇真係一流
同埋喺未來世界內, 重保留個d現實世界堣w執笠企業既大型霓虹廣告板,感覺好奇妙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Morningsky 於 2017-10-16 10:00 PM 發表

如有part 3其實揾Nolan拍都唔錯 , 感覺幾啱佢拍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 B_Bucket 於 2017-10-10 11:35 PM 發表

簡單來說是巧合,懶扮嘢就說是宿命。
其實無刻意將此段記憶植入男主度,只不過女memory maker喜歡將自己的一些經歷或回憶作藍本去為複製人製造假童年回憶而已,
完全並非計劃而已。
而在戲中則帶出兩個效 ...
記億女製作人講過,用真實記憶加入複製人係犯法,只可用假既,人為創造既作為複制人記憶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tonytse0814 於 2017-10-13 08:40 PM 發表

譯名問題。。。唔通叫"20202" ??如果當年十年內拍出,可能仍叫"2020續集" ,但續集這優良傳統,已隨九七消失了,今次有得做台灣人仲唔滿意?
好唔滿意!畫面黃甘甘,對白慢吞吞,打得好斯文,呢幾句係我甲乙攻學雞 ...
就咁叫2049咪得?

熱門搜尋: 嬰兒食譜 兒童傢俬 超聲波 奶粉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍色的雨傘 於 2017-10-8 11:38 AM 發表

謝謝!師兄過譽啦!
竟然喺電影版見到版主回帖!

引用:
原帖由 (ツ) 於 2017-10-17 02:25 PM 發表

竟然喺電影版見到版主回帖!
哈哈小弟同時都系電影愛好者

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mirror_image 於 2017-10-9 11:22 PM 發表

我 search blade runner BT 搵 seed, 再自己 download
用海盜灣BT超快!

引用:
原帖由 (ツ) 於 2017-10-17 02:41 PM 發表

用海盜灣BT超快!
第一次聽,多謝推介

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。