信用卡交學費

enjoy係visa黎
m power得唔得?
點解琤苂冪開學果時剩係叫我申請m power,無enjoy

順手問一下,如果要透支,網上定用atm交學費好D???

咦... 用credit card交學費, 唔會當成係現金透支, 要額外徵費咩

引用:
原帖由 mazi 於 2008-12-30 11:59 PM 發表
enjoy係visa黎
m power得唔得?
點解琤苂冪開學果時剩係叫我申請m power,無enjoy
兩款卡都可以
但係 m power 卡係專為大專生而設
enjoy卡 ...... 大專生都可以申請到既,不過銀行唔會主動叫客申請

enjoy卡永久免年費,有更多消費優惠
http://www.hangseng.com/hsb/chi/per/cre/ac/enjoy/index.html
簽二百有一蚊,好過其他恆生卡

引用:
原帖由 p68421 於 2008-12-31 10:02 PM 發表
咦... 用credit card交學費, 唔會當成係現金透支, 要額外徵費咩
兩回事

網上交費
大多銀行都只當一般消費簽賬
有免息還款期
大部分賬單仲可以有簽賬獎賞

只係有部分銀行
將你用一張卡交另一張卡卡數當透支甘計

引用:
原帖由 realmadrid1902 於 2008-12-31 08:57 PM 發表
順手問一下,如果要透支,網上定用atm交學費好D???
你知唔知咩野叫透支架?

現金透支即係將信用額套現
係提款機拎出來用

網上交學費
只係當一般購物簽賬
有免息還款期

準時找卡數  絕無額外附加費  仲可以儲分

你用atm機
一係用戶口存款交
一係係信用卡戶口透支現金出來拎去交 (但即時起息)

咁... 點解交學費就ok; 但交輔學課程的費用, 就唔用得credit card(東亞同恆生都話會當現今透支)? thx!

回覆 21# 的帖子

咁... 點解交學費就ok; 但交輔學課程的費用, 就唔用得credit card(東亞同恆生都話會當現今透支)? thx!

引用:
原帖由 p68421 於 2008-12-31 10:32 PM 發表
上網繳費就係上網繳費
就算係大學入面其他既費用
一樣都可以係甘交
根本就唔會當係透支

引用:
原帖由 discuzhk 於 2008-12-30 11:37 PM 發表

你係 enjoy 信用卡定消費卡?
係信用卡先可以網上交學費

若果要交既學費大過信用額
可以先將多出既部分存入信用卡戶口

例:只有一萬五額,要交二萬學費,就先入五千入信用卡先 (當找卡數)
       不過最 ...
thx ar ching
我係credit card呀
我有30k信用額
只係簽左千幾蚊
所以我岩岩都o係e-banking用信用卡交學費
希望會成功啦

伸延閱讀
 25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。