美國上愛荷華大學

美國上愛荷華大學 E-mail 此主題給朋友

有人聽過美國上愛荷華大學嗎??
讀完佢地既大學基礎課程,香港D大學認可嗎??
同埋學費係幾多架??

又係呢間野???

你講那個係唔係香港讀的大學基礎課程?

如果你係香港讀
咁" forget it "

引用:
原帖由 Reaper_HK 於 2009-3-29 10:13 PM 發表
又係呢間野???

你講那個係唔係香港讀的大學基礎課程?

如果你係香港讀
咁" forget it "
係呀!!咁有冇其他課程同呢個差唔多架??

要做水魚唔阻你

邊個點條黑路你行...

God Save the Queen
事頭婆生日快樂

引用:
原帖由 eanaddare 於 2009-3-29 10:45 PM 發表
邊個點條黑路你行...
我想讀書,但會考冇分,咁咪上網問下人有冇好介紹囉~~
因為我想做社工,又唔知有咩途徑!!!
咁就比人老點左囉!!

引用:
原帖由 阿糕 於 2009-3-29 10:50 PM 發表

咁就比人老點左囉!!
ok, 你俾左錢未?
不過俾左未俾都好

講個詳細故事先好喎

God Save the Queen
事頭婆生日快樂

引用:
原帖由 eanaddare 於 2009-3-29 10:53 PM 發表

ok, 你俾左錢未?
不過俾左未俾都好

講個詳細故事先好喎
梗係未比錢啦~~要問清楚架MA~~
做左幾年PA,發覺自己幾啱有興趣做社工
但會考又冇分,咁咪上YAHOO個知識度問
唸住終於搵到啱自己~~
點知比人搵笨!!依家超灰!!
你有冇好介紹呀??

引用:
原帖由 Reaper_HK 於 2009-3-29 10:43 PM 發表
要做水魚唔阻你
我知道呢間大學成日賣廣告,
其實呢間美國上愛荷華大學的topup degree好吾好?
聽樓主的意思好像不太好...
好以俾下意見嗎?

http://www.swrb.org.hk/chiasp/hk.asp
引用:
原帖由 阿糕 於 2009-3-29 10:50 PM 發表

咁就比人老點左囉!!

話說我屋企附近o既青年中心門口就大大張咁貼住野呢間野o既海報

每次經過都諗, 話晒都叫青年中心, 仲要有條大水喉放水, 資源都應該唔會太差, 真係唔明提議拎黎貼果班人搞邊科

做社工都要睇清楚做註冊社工要求
上面已經有網站話比你聽
你諗點樣可以報名讀

引用:
原帖由 阿糕 於 2009-3-29 10:59 PM 發表

梗係未比錢啦~~要問清楚架MA~~
做左幾年PA,發覺自己幾啱有興趣做社工
但會考又冇分,咁咪上YAHOO個知識度問
唸住終於搵到啱自己~~
點知比人搵笨!!依家超灰!!
你有冇好介紹呀??
做人唔須要咁灰,
你有排未到窮途末路,
問題只係你肯唔肯一步一步黎,

樓上板主已經畀左成為社工須要的學歷,
所以你而家就係要諗一諗點去符合入讀要求.

第一條路當然就係重考會考,
第二條路就係讀毅進,
我個人就比較屬意你選第二條路, 因為你會考0分,
恕坦白, 即係代表你基礎甚欠, 分分鐘浪費兩年時間都追唔上,
所以不如讀毅進.

因為人云亦云, 而想入會計行的人請謹記:

入此行者, 遇禍莫怨!!!!!

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2009-3-30 11:20 AM 發表

做人唔須要咁灰,
你有排未到窮途末路,
問題只係你肯唔肯一步一步黎,

樓上板主已經畀左成為社工須要的學歷,
所以你而家就係要諗一諗點去符合入讀要求.

第一條路當然就係重考會考,
第二條路就係讀毅進,  ...
咁讀完毅進可以升上去讀part time 既degree課程ma??
定係仲要讀其他野先可以讀degree架??
好煩呀??
如果係city U讀毅進,再去讀city U既社工Degree會唔會易d呀??

回覆 14# 的帖子

毅進=>Pre-AD=>AD=>Degree

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。