(已解決)我部電腦連到線,上唔到網

(已解決)我部電腦連到線,上唔到網 E-mail 此主題給朋友

右下角電腦連線icon正常,
想知係唔係中毒
包括msn連唔到,上唔到網
掃過殺過毒,
都係咁樣...
麻煩解答~~~

1. 你係用邊間ISP所提供的上網服務?
2. 你係直接經modem上網定係先經router?

引用:
原帖由 hkmusicianhk 於 2009-4-4 03:45 AM 發表
1. 你係用邊間ISP所提供的上網服務?
2. 你係直接經modem上網定係先經router?
1. pccw
2. router

我另1部上網照常用到,相信係中毒問題,但係殺左毒都係咁樣,可唔可以從上網d setting解決呢??

仲有想補充....
開explorer上網頁時
load都唔load就出無法顯示網頁
已經重裝過ie...
delete過cookies...
仲有咩辦法,,,,唔該

你用緊 xp or vista ??
xp 就睇埋個 host 有無比人改野
開始->執行->
notepad c:\windows\system32\drivers\etc\hosts

有 d 咩睇 ?
出事部機入唔入到 router setup pages ?

你去 reset 個 winsock 先,,,
你用上到網部機 dl 再係出事部機經 share folder 囉返個 files 黎用
xp :
http://www.snapfiles.com/get/winsockxpfix.html
fix 完 reboot

vista :
係個搜尋度打 cmd
按 Ctrl + Shift + Enter 簡做 admin
再打 netsh winsock 後
按 enter

咁都唔得就多數中左野...

引用:
原帖由 derek_2008 於 2009-4-5 06:17 AM 發表
xp 就睇埋個 host 有無比人改野
開始->執行->
notepad c:\windows\system32\drivers\etc\hosts

有 d 咩睇 ?
出事部機入唔入到 router setup pages ?

...
我用xp的

127.0.0.1       localhost

你用上到網部機 dl 再係出事部機經 share folder 囉返個 files 黎用
xp :
http://www.snapfiles.com/get/winsockxpfix.html
fix 完 reboot
呢個winsockxpfix.exe我用唔到=.=
出  不是win32應用程式
應該放係邊度開請問??

個 fix exe 都開唔到...咁你 dl 我呢個黎開試下開唔開到
http://www.go2upload.com/file/2/f93384.html

如果都開唔到,你唔只 winsock error 咁少野...
教你打command + 清 registry 都未必 ko 到你個問題...
要知你部機比改左 d 咩先可以一野 ko 佢...

咁你部機而有有 d 咩 files 係開唔到 ?
jpg,bmp,doc,xlm,html,mp3...etc

睇唔睇到 system hidden files ?
開唔開到 cmd,regedit ?

引用:
原帖由 derek_2008 於 2009-4-5 09:33 AM 發表
個 fix exe 都開唔到...咁你 dl 我呢個黎開試下開唔開到
http://www.go2upload.com/file/2/f93384.html

如果都開唔到,你唔只 winsock error 咁少野...
教你打command + 清 registry 都未必 ko 到你個問題...
要 ...
呢個work呀
fix左之後用得番喇@@

咁你部機而有有 d 咩 files 係開唔到 ?
jpg,bmp,doc,xlm,html,mp3...etc

睇唔睇到 system hidden files ?
開唔開到 cmd,regedit ?

both are able

解決左喇,多謝晒

引用:
原帖由 李家家 於 2009-4-5 10:12 AM 發表
我之前既情況同你一樣
後尾由我幸幸苦苦搞掂

1.如果右下角連線正常
都要睇清楚"埠"(RJ45頭)有冇鬆到

2.看清楚另一部機是否有防火牆OFF共享
如果有的話  請重新將RJ45頭(3個) 插去其他既位置
1.應該冇,因為都唔會掂到機箱後面d線

2.冇呀,唔係成日同時開幾部腦.
rj45頭係唔係lan線果d位?

anyway我攪掂左,多謝幫忙解答^^

我同你情況一樣但fix完都係上唔到呀

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。