註冊 登錄



打印

請教: 鴨腿湯飯

請教: 鴨腿湯飯 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
天氣熱
想請教師兄:点整    冬瓜粒 鴨腿湯飯   唔該!







回覆 引用 TOP

無師兄識整......定係無師兄教我整........定係真係好蘭整!唔該!


熱門搜尋: 海外升學 加拿大升學 nlp 心理輔導 補習老師 興趣班 學英文

回覆 引用 TOP

材料】
冬瓜四O(切粒)
冬菇二隻(浸發切粒)
陳皮四分一個
薑絲一湯匙
白飯一碗

【調味料】
八角二粒
香葉半茶匙
紹酒一茶匙
雞粉半茶匙
清水適量
生薑三片
青葱一棵(切段)

【做法】
(一)鴨髀洗淨抹乾用紹酒及老抽塗抹勻,略醃一會,放入沸油中走油後,取出沖去油份。
(二)將走過油的鴨腿放入煲內,加入調味料和陳皮,用慢火將鴨髀燜C。
(三)鴨髀取出放在飯面,濾去湯渣,鴨湯留用。
(四)燒紅鑊落少許油,爆香薑絲,冬瓜粒及冬菇爆灒水煮熟,放在飯面,淋上鴨湯,即成。
(呢個網上搵既)

另一個簡易板(即懶人{{我呀}})
材料:冬瓜,冬菇切粒,薑小許切絲,陳皮一塊切絲,雞湯一罐,燒味檔的鴨腿一隻

首先用冬瓜,雞湯,冬菇粒,陳皮絲,薑絲來做滾湯,跟住當湯滾之後關小火加上鴨腿和飯滾大約分半鐘就得!!(d飯唔放落去煮都得)






回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samso393 於 2009-7-8 07:41 PM 發表
無師兄識整......定係無師兄教我整........定係真係好蘭整!唔該!
整就好易,厨具就難啲,你家厨房做到,可以炸到成隻鴨同原隻鴨蒸得落先再教你



熱門搜尋: 植髮 腋毛 頭髮護理 頭髮稀疏

回覆 引用 TOP

[隱藏]
終於都有人肯教我啦。唔該哂!  kellyly1211 唔該!

我又想問  zxcu147258  你屋企個厨房係唔係好大嫁 。教人整嘢要睇人哋厨房大才教 。我屋企個厨房得十呎左右 。咁你就唔洗教我囉!多謝!



實用相關搜尋:

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samso393 於 2009-7-9 04:46 AM 發表
終於都有人肯教我啦。唔該哂!  kellyly1211 唔該!

我又想問  zxcu147258  你屋企個厨房係唔係好大嫁 。教人整嘢要睇人哋厨房大才教 。我屋企個厨房得十呎左右 。 ...
我屋企厨房都整唔到,所以唔講姐,做法好易,p果地方要大,厨具究大
鴨要老抽上色,吊乾成隻炸先上到色,用盆落姜,葱,陳皮,八角,香葉,大量鹽,放鴨面,蒸個半小時,鴨上碟吹凍先可斬開4件鴨部果份完成,湯就後話......
如果鴨斬咗先做,肉縮水,縮到一啲唔靚。



實用相關搜尋:

回覆 引用 TOP

http://www.google.com.hk/search? ... AF&aq=f&oq=

可著重做好冬瓜湯...去燒味店買隻靚鴨脾都唔錯呀.....

湯飯係炎夏快速料理.....太刻意做0西所有野, 辛水辛汗, 做好都未必想食喇...

不過湯飯最好唔好常吃, 及chew 耐d 先吞 (雖則湯飯本為易入口消暑). 因湯水沖淡口內enzyme, 無左第1 道消化程序. 兼唔chew 就吞, 更難消化.....



實用相關搜尋: google
我行我素 獨持己見 一意孤行 - 徐悲鴻
人到生窮水盡的地步 而能夠自拔 才不算懦弱 - 徐悲鴻
持偏見 孤身走 當然寂寞 行藝術 該如此 - 倪匡

家有喜事




唵嘛呢叭咪吽

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票





重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。