[原創] 生化危機-病毒的侵襲 <生化喪屍故事> (第七話已update)

生化危機-病毒的侵襲 <生化喪屍故事> (第七話已update) E-mail 此主題給朋友

警告︰此post只適合一歲或以上人士觀看。
此區內容可能令人想回帖(講下笑姐);

本人由於系第一次作小說..
所以有咩作得唔好可以講出黎 ` =3=
因為呢篇野係一年前作..睇落去覺得自己以前作文好差..
仲有唔知有冇post錯區..
(頭幾集用左口語化) 

故事發生系一個小城市-Raccoon,而係Raccoon市入面,有一間以藥廠為名但佢其實系研究生化武器既再

賣比其他組織而從中攞錢既生化公司-Umbrella,而Umbrella入面大拿拿都有好多工人系入面搵三餐。

呢間公司除左研究生化武器之外,政府都會提供大量資金比Umbrella興建學校,公園,以及其他大型機構。

而佢地既研究所就系bh1所連接的一間公館入面。

1998年5月,Raccoon市入面成日都D怪物食人的新聞。公館門前既森林都成日有人無啦啦失蹤......出左名蛇貓狗

既Raccoon警察部門都唔可以唔查。 7月28日,R.P.D派出特別隊伍S.T.A.R.既A小隊往去調查,

頭1日都仲有聯絡,但系到左第2日,就冇哂聯絡。於是R.P.D再派出B小隊前往公館調查。

冇幾耐,有情報話系公館門前既食人事件其實系Umbrella既生化病毒引起既,1星期內就傳遍全球,而警察部門部門相信食人事件系有

人經生化病毒而變成喪屍,而喪屍既數目已經由1x2=2、2x2=4、4x2=8、8x8=64、64x64=4096,最後變到有好多喪屍。

地球既人可能會走向滅亡!!而R.P.D既B小隊決心令地球恢復和平,故事就系呢到開始。

第一話   3#
第二話   8#
第三話   13#
第四話   15#
第五話   31#
第六話   62#
第七話   78#

Character List:
隊長:阿傑
年齡:21
性格:機智,正義,勇敢,剛強不屈
特徵:中等身材,超美型男子
出生地方:澳門 (同小鈴系青梅竹馬))
職業:特務
-----------------------------------------
副隊長:小鈴
年齡:20
性格:美貌極好,沉默冷靜
特徵:美貌very good
出生地方:澳門 (同阿傑系青梅竹馬)
職業:特務
-----------------------------------------
隊員:Near
年齡:20
性格:開朗~~~
特徵:反應一般
出生地方:HK  
姓名:豬sa
年齡:22
性格:勇敢,同有小小魯莽
特徵:右手有一條好長好長嘅傷口
出生地方:UK
職業:雙失,目前為此事苦惱中
----------------------------------------

其他人物會系故事入面遇到 - [ ] -

第一話 新同伴

我地架四合一的大型車子五米高十五米長,系一架雙重超合金裝甲車,入面有小工廠,所以水,食物同武器都系無限,就算子彈都冇哂,工

廠都會再造。而呢架車系海都可以好順暢。

我地楂住部靚車系美國黎到澳門呢個城市,咁岩就系8:15。澳門既喪屍數目同美國果邊都有得比。咁岩我地一上岸就見到有個好似人

既動物。於是呀傑就用支槍指住佢,之後就同佢講野。

『您系人正系.. ?』呀傑問。

『梗系人啦。我叫做呀雷。』呀雷答。

『咁上車先講啦。』呀傑話。

『好!』呀雷毫不疑惑咁上左車。

『您好!我系隊長呀傑。您有冇受傷?仲有需唔需要野食?』呀傑問。

『我要野食丫..唔該哂您!』呀雷答。

『我想問下呢到系澳門既邊一到 ?』呀傑問。

『呢到系澳門既媽閣。』呀雷答。

然后即刻攞起岩岩好食得既杯麵,佢食到狼吞虎嚥,睇黎到餓左好耐。

突然小鈴聽到車外有d低沉既叫聲,於是打開個窗,好小心咁望出去,發現有幾隻喪屍行緊過黎。

『大家,有喪屍過緊黎丫。快d出去博殺啦。』小鈴大聲叫。

跟住大家就望出去睇下咩料,點知唔系幾隻咁多,系百幾隻,數量仲愈黎愈多。

『有冇搞Q錯丫?』全部隊員一齊話。

『車頂大光燈,NEAR開左佢!快!老公仔,你去攞火箭炮!丫雷,你留低定點呀?』小鈴問。

『我呀?我要同您個靚女一齊博殺。』呀雷話。

『哦.好啦。衣家比支AK-47您,您小心D,唔好咁大洗丫。』小鈴跟住好快咁去櫃欏槍俾呀雷。

跟住成班人沖出去。

---------------------------------待續

全體人員手上都有一枝AK-47(一排彈30粒,30排),兩支左輪(10粒子彈一排,有15排)同埋十個手榴彈...十個閃彈...十個煙霧彈

十卜下啦..

第一次作嫁炸 - [ ] -

頂上.......

你自推自都好多次喎
召唔召人
m...用口語就一直用口語啦
但係如果係原創一定會比人叫零分重作..用番書面語
加油啦!

回覆 6# 的帖子

我覺得口語會好睇d..
但系我覺得篇野唔知點好..
召人丫 ?
應該都會..

第二話 骨格精奇
『豬sa!您去護住呀雷!其他人一齊沖出去。』呀傑大叫。

『呀雷,我黎幫手!』豬sa話。

『唔該哂sa姐。』呀雷話。

之後佢地就對住班喪屍猛咁開槍,但系由於呀雷佢係新仔,對射擊唔係好識,幾槍先殺左一件喪屍,效率都好低下,而d喪屍就愈黎愈近。

『呀雷..頂住丫!』呀傑鼓勵呀雷。

『我唔系頂得幾耐嫁啦..射死您班友.』呀雷好嬲咁講。

『唔洗驚,等我黎。』豬sa攞左個手榴彈,拋去d喪屍到。只見火光一閃,成班喪屍彈走哂。呀雷就睇到出唔到聲,只係一面祟拜。

『哈哈..小朋友,呢個年代要食腦嫁。』雖然呀雷已經廿幾歲,但系佢一面稚氣,笑佢系個小朋友都唔怕難為情。

到左22:00 ..

『大家番入嫁車到休息啦,,d喪屍都死正好小,留番比工廠既步槍搞掂啦。』呀傑用口吹掉槍口既煙,好型咁講。

『嗯!』於是大家都番入架大車到,因為冇人想留係充滿屍臭既戰地。

番到架車入面,NEAR點下有冇小左人,點知發現呀雷唔見左,但系呀雷只係一個新仔,冇咩人留意佢。於是NEAR就同呀傑講,

『隊長,呀雷唔係嫁車到喎。』

『吓 ?』呀傑話。

『咁我出去睇下,您同小鈴睇住D野。』呀傑話。

『好!』NEAR好有自信咁話。

『老公仔,小心D丫。』小鈴好關心咁話。

『放心啦..我好快番。』呀傑話。

大車附近....

『呀雷,,呀雷您系邊丫?』呀傑大聲叫。

『我系到丫,好臭丫..』呀雷好想嘔。

『呀雷您快D番入嫁車到啦,唔系一陣比D喪屍咬到丫!』呀傑叫佢。

『唔好講呢D住,我聽到係呢條渠後面有D呼吸聲同求救聲。』呀雷話。

『系咩 ?我地一齊落去啦。』呀傑提議。

於是佢地就一齊落去條渠到,而佢地都非常之小心。

『話!係人黎嫁。』呀雷好興奮咁話。

跟住呀傑就立即衝過去希望救到人,因為係呢一刻,全世界只係得番大約一百萬人類,救到一個就救。

『等我帶佢番去啦。』呀雷話。

大車入面...

『呢個靚仔真系冇得頂。全身成六十幾處嚴重骨折,廿幾處彈傷同埋嚴重燒傷,咁都可以生存到,真系骨格精奇!』呀傑同小鈴對呢這個廿歲既靚仔十分欣賞。

『話時話,,呀雷點解得您一個係媽閣呢頭既 ?您屋企人呢?』呀傑問。

『唉!講出黎都心痛,佢地被喪屍咬中,自行了結。」呀雷既眼淚落左係佢手上既鏡上面。

『唔好咁傷心...』呀傑安慰佢。

『嗯』

呢一晚大家輪流打醒精神睇住。

到左第二朝,呀傑第一個起身,就去睇下骨格精奇,佢已經冇咩傷痕,再檢查佢既眼球,已經訓左。

『大家起身丫,,出面有好多喪屍丫!』豬SA望住個WINDOW大叫。

『撞鬼丫?澳門都咁鬼多喪屍 ?』NEAR好奇怪咁問。

於是大家穿上戰服,係機槍口射擊,一直係到掃射,但對付無咩腦既喪屍,都冇咩問題既。

『轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟轟』

大車入面既火箭炮,機槍,爆甲彈,全部都飛出去,仲有工廠做後台,佢地一D都唔介意火藥既秏少,只要喪屍不停消失就OK啦。

子彈係咁入哂喪屍個身體到,D喪屍不停訓低。

『卡.....』

『呀傑!我唔夠時間入彈丫!』呀雷一路換彈一路叫。

就係呢一刻有兩隻喪屍係呀雷前面,究竟呀雷會唔會變左做喪屍呢 ?

------------------------------------------------------待續

我明天先看呀.......

引用:
原帖由 I-loveyou 於 2009-7-1 02:33 PM 發表
我覺得口語會好睇d..
但系我覺得篇野唔知點好..
召人丫 ?
應該都會..
對話口語,作者講的就用書面語,會好d

回覆 10# 的帖子

咁我試下啦....
順使推推

回覆 9# 的帖子

嗯........

第三話 拯救 , 神秘的男子

『今次冇救啦 ..』呀雷已經灰哂咁諗。

突然係呀雷前面既喪屍訓低哂,而呀雷就變番好有自信。

『唔洗驚,我黎救您嫁。』

『您咪就系..骨格精奇 ?大家,骨格精奇佢醒左啦。』呀雷大叫。

『*#$*%*$#(%)』d喪屍訓低係到叫。

『翻譯員過黎。』呀傑叫。

『係您後面。』翻譯員話。

『條喪屍講咩?』呀傑問。

『佢話一定班馬咬死您地。』翻譯員答。

『班您個頭。一槍打死您得.』呀雷就對住隻喪屍開槍。

於是大家就掩護骨格精奇,

『大家,喪屍既頭部係佢地既死穴,大家集中d headshot佢地。』骨格精奇話。

於是,骨格精奇就攞左佢手上把刀跳左去班喪屍到...

--------------------------------------------------------------------待續

其實係咪應該   俾個名呀骨格精奇    仲有呀雷應嚇呆左 有可能咁快有自信嗎

第四話  惡夢

『骨格,睇路丫!』呀雷大聲咁同骨格精奇講。

『您同我定啦細老 ^V^』骨格精奇笑呀雷。

骨格精奇跳左入班喪屍到,一迅間握著左手手上既刀,速度好似火箭咁快,一野斬落去班喪屍到,成一半喪屍飛左上天再跌番落黎。

係半空既劍鋒突然向下壓切,四周圍既一切係半空中落下,一股狂暴既力量向外擴散,無數既草,喪屍爆開,完全冇力量可以停止佢,係大車上既隊員都可以睇到力量既形象,睇來只有大車和他可以沒有被毀滅,一切連著地上既石屎,水管,瀝青,泥土,喪屍,向外飛散,飛散的物品形成左一個大圓形,圓形入面好似係一個神聖不可侵的領域,氣勢不可形容。

『呢招咁熟面口既?』呀傑問。

用左呢招後,骨格精奇張佢手上把刀收番埋,之後就暈左係地下。

near他一腳踢開大門,跑左出去,張骨格精奇拉番入車到,放係床上,叫豬sa黎睇住。

「他冇咩事,只系力竭而已。」豬sa話。

「唉,嚇得我..」Near話。

於是大家就輪流照顧佢,因為佢地十分崇敬骨格精奇,一陣就殺哂d喪屍,連他們都比唔上!

好彩一直都冇喪屍黎襲擊。

第二日,骨格精奇甦醒了。

「骨格精奇!你醒了嗎?」小鈴拍一拍骨格精奇塊臉。

「嗯」

「你們都在這裡嗎?」呀傑問。

「係丫!」Near他一早叫左佢地黎睇下骨格精奇。

「真係對唔住,咁耐都冇自我介紹就打擾你地。」骨格精奇話。

「冇所謂啦,您幫左我地好多啦。」小鈴答。

「嗯,我介紹自己先,我叫做剎,用劍的。屋企人全部比喪屍咬死哂。所以我想做飛虎隊..但係最後都係冇入到」剎開始介紹。

「唉..可惜」大家話。

「係呢,頭先您果招係咩刀術黎嫁,超勁喎。」豬sa一臉崇拜。

「果招係我係師傅既刀術,叫做燕返。」剎話。

「果然是燕返。」呀傑佢笑住點頭。

「燕返?我記得師傅都有教我呢一招..但系我學唔成..最後先學左功夫,仲有燕返好似冇咩人識嫁炸喎..唔通剎..係我既初戀男友?」
小鈴個心諗。

「我想同大家講d野。我頭先訓左果陣發左個惡夢,夢見自己有一對好神奇既眼..跟住有好多喪屍係我前面,之後我既刀術一斬只係斬死一隻喪屍..之後有一把聲係到大笑.之後我就醒左。我有感覺笑果個人係可以控制住班喪屍。」剎話。

「控制 ?」大家問。

「呢頭應該冇咩喪屍,不如我地去下一區拯救多d人啦。」呀雷提議。

「好。大家上車。」呀傑話。

上到車後,呀傑同小鈴兒見到剎兩隻眼睛都開始變紅,之後剎就暈左。

「剎..醒下啦」大家話。

「大家留心...剎之所以暈低會唔會同佢個夢有關 ?」呀傑問。

「係對眼..應該係對眼。」小鈴答。

之後小鈴突然諗到d野,究竟係咩呢 ? 記得留意下一話啦。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。