我想搞清楚Jupas band A個玩法

我想搞清楚Jupas band A個玩法 E-mail 此主題給朋友

1)假設我12分,有條友10分
我同佢揀埋同一科
但係我擺A3,佢擺A1
假設我A1同A2都入唔到
咁我A3 o個科係咪都會收我先過o個條友

2)咁簡單d黎講
A1,2,3只會o係遇到同分ge人ge情況之下
先會發揮作用
即係我同另一條友同分,但佢擺A1,我擺A2
就收佢先

3)咁係咪即係就算o個科有超級多人擺佢落A1/A2
但只要我夠高分,就算我放落A3
我都可以穩入

我係Acstar
呢度有得睇

http://www.jupas.edu.hk/jupas/download/iteration_chinese.exe

Assume其他人排位不變,
而自己一個人既A3改做A1, 事實上對個list排名都唔會變
加上自己變唔會令到條line由自己上面降低到自己下面
亦即係Band A 三個choice自己點排都冇分別

引用:
原帖由 vincenthohk 於 2009-7-2 03:23 AM 發表
Assume其他人排位不變,
而自己一個人既A3改做A1, 事實上對個list排名都唔會變
加上自己變唔會令到條line由自己上面降低到自己下面
亦即係Band A 三個choice自己點排都冇分別
我明你講乜

我唔明bor
可唔可以解得詳盡d
thx!

簡單d黎講BAND A 三個option ge先後次序外人係睇唔倒
所以我ge A3同人地ge A1起同一個系ge professor收倒果張list上面係unbiased

引用:
原帖由 ming 於 2009-7-11 08:46 PM 發表
簡單d黎講BAND A 三個option ge先後次序外人係睇唔倒
所以我ge A3同人地ge A1起同一個系ge professor收倒果張list上面係unbiased
我都聽過人咁講
但係點解d人話A1呢 就要博 A2 +3要穩

即係如果我A1+2入唔到
到A3la...個成績高過人...但佢放A1
我會唔會入先過佢?

引用:
原帖由 cohichiwa2009 於 2009-7-11 08:57 PM 發表

我都聽過人咁講
但係點解d人話A1呢 就要博 A2 +3要穩

即係如果我A1+2入唔到
到A3la...個成績高過人...但佢放A1
我會唔會入先過佢?
會, 因為成績行先,  not 次序

1-25只反映你個人o既preference
佢玩法係幫你先在晒25個choice度掛隊
派俾你o個個就係你排最高而又收到你o個個

我都想知band b的玩法~~
假設有人個分是10分, 我是13分,
那人放band a, 我放 band b,
又assume我band a 的3個choice都入唔到,
那我會入先過那個人嗎??

很多人說jupas 派位中, 90%人都是band a入,
所以應該玩哂band a 先到band b,
但我有另一個想法..
其實大部分人band a3的choice已經穩入,
所以多數人到band a3 已經入左,
高分的人band a 已經入到,
而低分的人如果band a 入唔到, band b,c,d,e 都唔夠分入,
所以先會做成90%人入band a 的現象...

我想弄清楚個因果關係...

引用:
原帖由 psp0104 於 2009-7-11 09:01 PM 發表

會, 因為成績行先,  not 次序
no,如果果科係收10分,另一個人會先入,因佢排A1

夢自己想夢的,做自己想做的,因為生命只有一次,機會不會再來

回覆 10# 的帖子

你可以去呢度P.5開始睇起
http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=5

夢自己想夢的,做自己想做的,因為生命只有一次,機會不會再來

回覆 2# 的帖子

咁我想問有個課程收生25人,咁有35人報名,按成績排序,頭10個將該課程列為A2,A3,咁後25列為A1,咁咪收哂後邊果25個??
我啱啱睇完#2的片~有冇人更正我的想法??

引用:
原帖由 謝拉特伯林 於 2009-7-11 10:11 PM 發表
咁我想問有個課程收生25人,咁有35人報名,按成績排序,頭10個將該課程列為A2,A3,咁後25列為A1,咁咪收哂後邊果25個??
我啱啱睇完#2的片~有冇人更正我的想法??
咁樣既話 後25列為A1中 只有前15個是穩入
其餘的10個,要睇頭10個將該課程列為A2,A3有冇入到其他科(即係佢地放a1,a2既課程有冇收到佢地)~

ps: 你既情況(即係收哂後邊果25個), 只會係當頭10個入哂a1~先會發生~!

引用:
原帖由 jjrila 於 2009-7-11 09:05 PM 發表

no,如果果科係收10分,另一個人會先入,因佢排A1
我的理解唔同你喎~~~唔明咩叫收10分~
正常一個系收人係排隊咁收~就成績高至低~直到滿位~
佢無一個特定的收幾多分架喎~~

我睇JUPAS個動畫的理解係就算A同學將 Z系放係第25位~而B同學將Z系放係第1位~
而A同學成績好過B同學~如果A同學唔好彩頭24個都唔收~~~而Z系有位~係收A同學先架喎~
有錯請指正~

Thank you! Phil Jackson

伸延閱讀
 58 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。