註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

HRM -------> 出路一問!!!!!!!

HRM -------> 出路一問!!!!!!! E-mail 此主題給朋友

HUMAN RESOURCES MANAGEMENT

1)出路點呀??大概做咩工? 人工可觀嗎?

2) 會唔會比讀Business/ finance 果d出路窄??

希望大家/過來人可以解答私既疑問~thz!

其實hrm讀黎無乜用,讀其他bba出黎都可以做hrm,但hrm唔可以做其他area的工作

引用:
原帖由 thzyou 於 2009-7-10 11:14 PM 發表
其實hrm讀黎無乜用,讀其他bba出黎都可以做hrm,但hrm唔可以做其他area的工作
讀HR大把人唔係做返HR LA~ 唔知就唔好講LA~,大把HR人都可以做MKT

樓主,其實學士讀咩同出黎做咩係冇咩大關係,唔係讀ACC都可以出黎做BIG4 LA∼

回覆 3# 的帖子

我知讀既野同出黎做野係兩回事..
但我只係想知hrm 讀完出黎會唔會被人承認,
當唔當系一門專業姐~

多謝你既回答∼

人事部

引用:
原帖由 lmk001007 於 2009-7-10 11:08 PM 發表
HUMAN RESOURCES MANAGEMENT

1)出路點呀??大概做咩工? 人工可觀嗎?

2) 會唔會比讀Business/ finance 果d出路窄??

希望大家/過來人可以解答私既疑問~thz!
通常大公司請 HR staffs 會 prefer BBA HRM 既畢業生. 中小企就唔多理會 (有d中小企甚至無 HR dept or HR 同 Admin combine 做一個 Admin Dept 就算).
出路窄闊問題, 如果一定要做 HR, 咁出路比其他 BBA 窄, 因為就算係大公司, HR dept 永遠只係一個細 dept, 通常有 4-5 人 (唔包做 admin 既 staffs) 巳經算係幾大.
demand 咁小, 所以出路比較窄. 如果講做其他非 HR 既工, 範圍咁大, 咁就好難講.

引用:
原帖由 lmk001007 於 2009-7-15 11:53 PM 發表
我知讀既野同出黎做野係兩回事..
但我只係想知hrm 讀完出黎會唔會被人承認,
當唔當系一門專業姐~

多謝你既回答∼
咁要睇下你專業既意思係咩?
如果你話要好似acc咁考牌先叫專業,以我所知,hr係呂需要考牌,但係如果你話一間公司有hr dept就叫專業,咁大公司係有hr dept,但唔係好似樓上所講大公司都係得4,5人,以我所知,大公司既hr dept通常有大約20人

我做過 HRM system, 所以接觸過 HR 既人, 同大概知道佢地要做d乜野.
我見唔哂所有大公司, 所以唔清楚有無大公司個 HR dept 可以有 20人咁多.
只係想分享下我既所見所聞. 我見過一間日本 semiconductor world-wide 公司, 全球有 26000 staffs, 中國區(include HK) sales and marketing 大約有 400 幾人, 2.5 個人做 HR, 有半個人係要睇 admin dept. 其實成個 organization, 26000 個  staffs, 咁多個國家, 做 HR 既緦人數一定多過 20, 咁條數應該點計? 另一個例子係 Chinese YMCA, 我見果時 Chinese YMCA association + hostel staffs 有 600 幾人, HR 只有 2 個, 好多年前既事, 而家唔知, 但一定唔會多過 3 個. 又另一個例子, 一間 local bank (以前叫浙江) 十間分店+總行, 又係 5-6 百人, HR 只有4個人, 需要 4人因為員工福利和事務比較複雜. 好多時大公司都會將業務分細成為唔同既子公司 (長江, 和黃, HSBC 都係咁, 子公司多到不得了), 目的係方便管理和業務更專注, 每間子公司可能會有自己既 HR dept, 咁 HR 好自然會拆細. 如果唔拆細, 就需要有一個 global HR division, 咁就可能真係需要20人去做. 其實我都想像唔到一間公司個 HR dept 需要 20 人去運作 (只係做 HR 工作, 而唔需要做 Admin 工作), 即使呢間公司有數千員工, 就如大家樂o向火炭既 head office一樣, 都唔需要20人去做 HR. 再一次重申, 我 HR 既見識真係唔多, 只係想吹下水, 希望其他人可以分享下自己既見識.

引用:
原帖由 aaa555 於 2009-7-16 10:18 AM 發表

咁要睇下你專業既意思係咩?
如果你話要好似acc咁考牌先叫專業,以我所知,hr係呂需要考牌,但係如果你話一間公司有hr dept就叫專業,咁大公司係有hr dept,但唔係好似樓上所講大公司都係得4,5人,以我所知,大公 ...
間間公司都有請阿姐打掃
大d ge公司仲有埋清潔部
咁清潔係唔係專業?
結論: hr唔係專業

好多謝大家既解答呀!
而家對hr 了解多左好多呀..

不過我已經報左asso 既hrm 啦..無辦法轉其他啦.

我也是報了asso HRM呢 HI同學仔...
9月一齊努力吧...
可以add 我傾下計...但你PM封左..
你PM我比你MSN我吧..

引用:
原帖由 tsenash 於 2009-7-17 08:39 PM 發表

間間公司都有請阿姐打掃
大d ge公司仲有埋清潔部
咁清潔係唔係專業?
結論: hr唔係專業
好on x既比喻

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。