中大書院特色

中大書院特色 E-mail 此主題給朋友

我係今年AL學生,九月好大機會讀CU.
我想問有冇師兄師姐可以分享下四間書嘅特色? 例如邊間書院最多scholarship.
唔該哂!

錢黎講, 係CC最多

na 最窮, 但冇FYP, 又少ASSEBLY, 係一個唔錯GE選擇

引用:
原帖由 alanleung4444 於 2009-7-18 07:47 AM 發表
na 最窮, 但冇FYP, 又少ASSEBLY, 係一個唔錯GE選擇
環境優美,交通方便,Can都好食過人

引用:
原帖由 帆仔 於 2009-7-18 04:08 PM 發表
環境優美,交通方便,Can都好食過人
但都難有hall住

uc la... CC你唔係超多A入,又或者唔係入正某D 科,就算你年年DEAN LIST都可能無船
UC D船按成績分配,唔洗IN,唔洗爭,多勞多得 =w= 仲有好多唔係計成績的award/scheme,大d機會
but perhaps CC offers more exchange programmes? I am not sure, depends on what you wish to have.

gum sc 呢? 有冇FYP, 多唔多assembly,同埋scholarship?
如果唔住hall, which college 好D?

引用:
原帖由 angelchan_1011 於 2009-7-18 09:06 PM 發表
gum sc 呢? 有冇FYP, 多唔多assembly,同埋scholarship?
如果唔住hall, which college 好D?
冇FYP, 唔多assembly, 但scholarship都唔多

唔住hall其實SC都好丫, 佢遠又唔關你事, 同埋個人認為SC書通是最易讀的....
(仲有我估你擺佢做 first choice 冇理由會入唔到?!)

其實reg day o個日係咪有書院介紹ga?
但會唔會D介紹只係不斷讚自已間college,聽唔到真正的比較?

引用:
原帖由 angelchan_1011 於 2009-7-19 09:36 PM 發表
其實reg day o個日係咪有書院介紹ga?
但會唔會D介紹只係不斷讚自已間college,聽唔到真正的比較?
reg day o個日落車,你登記o個度門口會有,每個書院有四個人
不過佢地都只會推薦自己既書院
同埋你上到去應該同登記個時間差唔多,正常都唔會有時間聽晒
所以上網做足research先好去

但係cc宿位多~~宿舍氣氛濃厚
如果想住宿的話~就揀cc啦

我愛格仔~格仔愛我>3<

what do uc,cc & FYP mean?

引用:
原帖由 terryx 於 2009-7-24 05:24 PM 發表
what do uc,cc & FYP mean?
The abbreviations:

For college:
CC: Chung Chi College
NA: New Asia College
UC: United College
SC: Shaw College

For your study:
FYP: Final Year Project. some work you need to do as a requirment in some departments/ colleges.

這是網絡世界的一個軀殼而已....

All your life's questions answered.
OR
All your life's answers questioned?

如果 uc 同 na 比較....
1.咁邊個易入d ?
2.邊個住到 hall 機會大d ?
3.邊個無咁多野做?
4.邊個收得多人d ?

謝謝=]

我想問下na算唔算多scholarship/exchange (除左cc之外)
我聽人講係cc多$$最好啦 (因為好多野既opportunity都多d), 但因為我驚fyp太煩同撞正自己個programme既fyp, 所以就lum緊係唔係應該搵個唔駛fyp既
同埋呢兩個邊個冇咁多野做

唔該

p.s. 我唔會住宿的, 所以環境唔係考慮之列

不被允許卻無法抑制 不能理解卻執意如此
但願此刻的任性 不至於毀掉我的未來
期望這是夢想的開端 而非地獄的深淵

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。