註冊 登錄
用戶名 密碼

17 12
發新話題發佈投票

[發問] 谷奶..好痛..點算?急!!

谷奶..好痛..點算?急!! E-mail 此主題給朋友

今日bb出世第4天, 開始谷奶..好痛呀..但bb 仲未出得院..
我用過泵但較果好慢.好少. 泵左成粒鐘
2個胸仲係好谷好痛..用手整出來仲多.仲快...但係..每個整15分鐘..都仲係好痛..
夠竟係咪一定要整到佢軟哂先停架?
好似整極都好硬咁..
因為我想帶D去E院比BB 食..
又無D的方法幫下我呀?

引用:
原帖由 duckystar 於 2009-8-2 11:29 PM 發表
今日bb出世第4天, 開始谷奶..好痛呀..但bb 仲未出得院..
2個胸仲係好谷好痛..用手整出來仲多.仲快...但係..每個整15分鐘..都仲係好痛..
好 ...
首先..我都係咁..出到院0個晚係屋企...嘩... 個 胸變左石頭呀..救命呀... 因為我頭幾日都有餵人奶...之後我就堅持唔到喇 其實我自己就..亞仔一喊我就餵...我自己都有按摩下個胸..之後到第二時就開始軟番..日日都係咁流奶...所以我覺得谷到咁係正常..不過係0個一..兩日辛苦0的..有0的人用冰墊會舒緩0的架...其實你硬既原因..除左谷奶之外..其實你個腦海不段咁諗起bb..你越諗得佢多..你流既奶越多架...係真架...

回覆 1# 的帖子

我係醫院既第3日已經勁谷奶...直情要係醫院到用泵先攪得掂 , 因為我個仔要照燈 , 我就要泵d奶比仔仔飲 , 我出院 , 亞仔都仲未出得院 , 咁我就係home泵定d人奶帶去醫院 , 我個時都泵夠7次既奶一次過去比d姑娘 , 佢地會keep好d人奶定時比bb食架~~

第2胎上奶真係快d...
係醫院訓左3晚..都未有奶..
點知一出院返屋企個晚,已經漏哂奶喇.. @-@"
第1胎谷奶真係好痛..谷到好似個胸行雷閃電咁..
之後帶bb返健康院檢查,姑娘話太痛既話就按摩下個乳房啦~
雖然真係好痛..不過按摩下又真係好返dd既~

儲奶袋

今日好d了..
當晚半夜我直情痛到發泠, 要食止痛藥..之後我就再用熱水 "乎"..再泵15分鐘..兩邊共泵到2安半..先軟左少少..訓到覺, 但到零辰5點又硬過..
衣家我每次泵完就用泠水"乎"..好似舒服好多.(不過唔知呢D方法好唔好? ..然後將奶放在冰箱等帶去E 院
不過, 我係E院取的樽都用完了. 聽講有D儲奶袋. 請問您地知唔知係邊到有得買呢?

引用:
原帖由 duckystar 於 2009-8-2 11:29 PM 發表
好 ...
你要用冷敷個胸。
由於乳房組織腫脹﹐壓住d乳腺﹐會令到D奶難出。
所以谷奶時﹐唔可以用熱敷﹐如果用熱力﹐會越敷越腫﹐越敷越難出奶。
你先用冷敷﹐敷10分鐘﹐再谷奶出黎。

你叫家人出去街市買個椰菜返屋企﹐清乾淨﹐一片片雪入雪櫃。 凍左用黎敷個胸﹐一痛就敷﹐唔怕的。
喂母乳既人﹐如果乳腺炎﹐醫生/專家都係教用依個方法。

如果無椰菜﹐就買生菜球。 但效果上﹐椰菜會好好多﹐仲有消炎作用。

如果痛得好勁﹐可以食止痛藥。 出街買既必利痛panadol(藥名paracetamol)係安全使用﹐喂人奶既都可以用。 只需注意份量就OK了。

引用:
原帖由 duckystar 於 2009-8-4 03:27 PM 發表
今日好d了..
當晚半夜我直情痛到發泠, 要食止痛藥..之後我就再用熱水 "乎"..再泵15分鐘..兩邊共泵到2安半..先軟左少少..訓到覺, 但到零辰5點又硬過..
衣家我每次泵完就用泠水"乎"..好似舒服好多.(不過唔 ...
唔好用熱敷﹐你要用冷敷。 方法參考我上一個回帖。
你既問題係谷奶腫痛﹐冷敷先可以消腫的。

回覆 7# 的帖子

咁即係泵奶前應該用冷敷?? 唔好用熱敷?
我衣家無第一次咁痛了..只係某D地方按落去先有D痛..(泵完奶後都有這種痛)
咁請問係咪每次泵之前用冷敷呢..?

回覆 5# 的帖子

儲奶袋好多地方都有得buy , 吉之島都有架~~同埋去賣bb野既地方都有既~

回覆 9# 的帖子

thank you! 我明天去賣bb野的地方找找..

提供一個古老既方法...淡豆豉煲水飲!!
我當時都係谷奶谷到人都癲,我開頭都唔信,但係實在太辛苦,咩都要博一博!!
晏就飲完一碗,夜晚已經痛小一半啦~~之後就唔會再痛...我都覺得好神奇!!
但係最好只飲一碗,因為我飲左2碗,坐完月之後個胸細左好多...直到1年幾先大番!!
雖然無科學根據,但係我親身證實過係work既!!可以問下d老人家,好多都知呢個方法!!

引用:
原帖由 duckystar 於 2009-8-4 04:18 PM 發表
咁即係泵奶前應該用冷敷?? 唔好用熱敷?
我衣家無第一次咁痛了..只係某D地方按落去先有D痛..(泵完奶後都有這種痛)
咁請問係咪每次泵之前用冷敷呢..?
你依個情況﹐係用冷敷。
熱敷係用於另一種情況﹐ 如果你唔再谷奶痛時﹐可以用熱敷都唔怕。
但谷奶期間﹐用冷敷會消腫﹐BB先啜到奶。

引用:
原帖由 badbad14 於 2009-8-5 01:04 AM 發表
我當時都係谷奶谷到人都癲,我開頭都唔信,但係實在太辛苦,咩都要博一博!!
晏就飲完一碗,夜晚已經痛小一半啦~~之後就唔會再痛...我都覺得好神奇!!
但係最好只飲一碗,因為我飲左 ...
淡豆豉係有收奶作用﹐但如果樓主係打算喂人奶既話﹐就唔可以飲淡豆豉了。

引用:
原帖由 badbad14 於 2009-8-5 01:04 AM 發表
但係最好只飲一碗,因為我飲左 ...
飲淡豆豉會收奶架 如果你是餵人奶千其唔好飲呀

回覆 12# 的帖子

我試過泠敷後再泵..不過比熱敷後再泵..同樣泵20分鐘左右.人奶小左..其他地方仍然按下去有d痛.
不過, 我先用熱敷後再泵..泵完後用泠敷.又幾好! 好似無咁快又硬過..
anyway, thank you very much!
我另想請問..係咪每個胸唔好泵超過半個鐘呢?
咁其實應該相隔幾耐泵一次呢? 聽人講..見硬就泵..係咪真架..因為我有時好快就硬..有時好耐先硬..

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。