[政府部門] 如果遺失左大學畢業證書, 對interview會唔會有好大影響?

如果遺失左大學畢業證書, 對interview會唔會有好大影響? E-mail 此主題給朋友

屋企人執屋時唔小心掉左我張大學畢業證書.
唔知會唔會對見政府工造成影響?

補領便可以

真不明白少少事也要問

即使不是政府工, 你到私人公司見工而又要求大學學歷

你也要 show 證書

Right?

最好補領,補領唔到就去民政事務處宣誓

如果補領到, 我就唔駛煩啦!
真係有特首簽名果張證書, 係無得補領架~~

唯有去民政事務處宣誓啦
連咁重要既證書都可以唔見,俾你見得成工都多數俾考官質疑謹慎程度,咁就祝你好運喇

引用:
原帖由 mysally 於 2009-8-10 10:52 AM 發表 屋企人執屋時唔小心掉左我張大學畢業證書.唔知會唔會對見政府工造成影響?
我做Interview 就一定唔請你啦.

算啦, 反正都係一試啫
如果佢真係咁care, 咁我都只可以照實講
要certificate唔難, 去信大學出番封信就可以
不過始終唔多正統
去私人公司反而無乜所謂, 因為唔多私人公司係要申請人帶正本大學畢業證書去見工~~實在亦唔會好多人真係會帶住咁大張證書的.
真係做唔到政府工, 咁咪係番自己間公司度繼續做啦....

我都試過多年前搬屋時唔見咗...
之後去大學申請補領, 但只可補領"畢業證明信", 而非"證書". 總之我間U的證書是無得補的, 唔知其他U是否一樣!

於是每次見政府工, 雖然我有master張cert, 但都要解釋為何沒有1st degree張cert.
之不過, 唔駛擔心, 封信政府部門是承認的, 而我每次interview也沒有被刻意留難!

最好笑係, 最近我爸爸把cert拿出來給我... 原來他一直幫我把畢業證書"好好收藏".... 激死我!!

引用:
原帖由 等待的女孩 於 2009-8-10 02:18 PM 發表
我都試過多年前搬屋時唔見...
之後去大學申請補領, 但只可補領"畢業證明信", 而非"證書". 總之我間U的證書是無得補的, 唔知其他U是否一樣!

於是每次見政府工, 雖然我有master張cert, 但都要解釋為何沒有 ...
XDXD世伯好細心。

回應樓主,我覺得有得補就補,無得補,一係補領transcript又得唔得?(當然外加去申請証明書啦。)

引用:
原帖由 等待的女孩 於 2009-8-10 14:18 發表
我都試過多年前搬屋時唔見咗...

於是每次見政府工, 雖然我有master張cert, 但都要解釋為何沒有 ...
其實我唔見左, 都係媽咪好心幫我執房, 佢以為果個筒入面無野, 就咁掉左
~~因為張 CERT太大, 學校又好好心咁送埋個網球筒俾我地.....
就咁陰差陽錯, 就唔見左了....

我無因為呢件事怪媽咪, 佢都係好心幫我執間七國咁亂既房啫. 反而佢覺得好唔好意思就真, 我仲話佢聽, 張證書其實無乜用架啦.....你個女我搵工唔係靠呢張證書架啦...

問番學校拎番張證明書或者transcripts都好易, 我都有幾份係度.

不過只係想知無左張正本會影響有幾大啫.

careless

我試過有次去某紀律部隊interview, 有位考生表示大學畢業證書襄起左, 無帶黎, 得個copy; transcript則只可以證明你有讀過, 但不等於畢業, 結果呢個考生無得入去interview

建議樓主你快D補領(乜都好, 總之係畢業證明), 私人機構可能唔洗, 要求大學程度的政府工一定要有證書

公務員資訊Blog地址 http://control228.blogspot.hk/

本地大學既畢業證書,唔見左多數冇得補領的!
我果間都係寫到明,任何情況都冇得take two,叫你小心保管
所以放響屋企既時候,真係唔好四圍擺!!
一旦唔見左,真係喊到無謂。
同埋,咁重要既文件,你應該一收到就拎去影返幾廿個copy
放響幾個地方,萬一真係touchwood冇左份正本
都可以拎個copy返大學chop返個certify true copy
依家你唯有返大學去申請份「學歷證明」吧

引用:
原帖由 andyzard 於 2009-8-10 03:38 PM 發表
本地大學既畢業證書,唔見左多數冇得補領的!
我果間都係寫到明,任何情況都冇得take two,叫你小心保管
所以放響屋企既時候,真係唔好四圍擺!!
一旦唔見左,真係喊到無謂。
同埋,咁重要既文件,你應該一收到就拎 ...
scan左放晌harddisk同手指咪得lor!

咁都可以唔見?
補領啦

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。