工字型 公屋問題

工字型 公屋問題 E-mail 此主題給朋友

想問下 這種工字型 公屋設計 裝分體冷氣 還是裝 普通窗口式冷氣比較好?
因為除左露台位置有窗外 廳入面係無窗 所以想大家幫手諗下最實際既做法
現行新入住公房 唔比裝冷氣機係露台出面 所以 如果廳要裝窗口式冷氣機既話 一定要裝係 圖2 中(C) 露台門上面
因為我見好多同層單位都係咁裝 如果咁裝窗口式冷氣  有個好處 就係開冷氣時 露台D衫 一定好快乾
壞處就係 冷氣入唔到房  呢個問題令我十分煩惱

如無意外 應該會係圖2 中(A) 間2房  和 圖2 中(B) 露台位置  間1房  而露台房門上方位置 都會裝部3/4匹窗口式冷氣

如果咁樣間法  正確嗎?
因為露台近馬路  而公房本身係用鐵欄杆窗  所以  應該會裝 隔音鋁窗
其實我都想知道 普通鋁窗  和隔音鋁窗 分別會唔會好大  而價錢又會唔會差好遠

因為地板本身已經有 如果只係間3房 整埋隔音鋁窗   唔知大約要幾多錢?
間房 方面 用木板同最普通既材料就可以?(如果有更經濟或者更實用既材料 而價錢唔會相差太遠 可以提供)
希望大家可以幫幫手諗下  如果睇唔明 邊問我可以邊答  

本人一家三口 應該 大約三百尺 正因為工字型 設計獨特 實在傷透腦筋 無從入手 現希望各位幫幫忙  提供一些設計樣板  平面圖  相片亦可  萬分感激

仲有個小問題 房處話如果裝左鋁窗係露台 都搬走時一定要清左佢  其實裝左有利無害 唔係好明點解要清走
好似地板  如果無咩大問題  房處一般都會留起比下一手用

附件

2009-8-13 07:15 AM

2009-8-13 07:15 AM

以下圖片 跟我現時本身單位有9成相似

附件

2009-8-13 09:03 AM

從門口影

廚房+露台門

廚房

露台影入屋

5露台+廁所

你搬走ge單位一定要還完,裝左ge鋁窗,地下一定要拆,不可留級下一手

裝分體機可以拆露台的柱

引用:
原帖由 tsuicharlie 於 2009-8-13 01:09 PM 發表
你搬走ge單位一定要還完,裝左ge鋁窗,地下一定要拆,不可留級下一手

裝分體機可以拆露台的柱
應該會裝窗口式冷氣 因為如果裝左分體機 散熱個野會放係露台入面 應該對露台間房可能有少少影響
上面 d圖  同我單位係 差唔多  唔係我架!
現在只是空單位一個

引用:
原帖由 細小的我 於 2009-8-13 04:19 PM 發表

應該會裝窗口式冷氣 因為如果裝左分體機 散熱個野會放係露台入面 應該對露台間房可能有少少影響
上面 d圖  同我單位係 差唔多  唔係我架!
現在只是空單位一個
廳及內房用窗口式分體機,露台房用窗口機。

地磚及鋁窗通常搬走都不拆,但所有木材裝修就要拆掉。

附件

2009-8-13 04:57 PM

引用:
原帖由 singkee1 於 2009-8-13 04:57 PM 發表

A 圖的分體機 係1部 通2間房?    應該用幾多匹?
係唔係如果我唔開廳既時候  只開房時  2間房都會有冷氣?
同埋 如果咁裝 會唔會好大工程?
如果我廳2間房頂位唔整密佢 就咁開部窗口機  會唔會比較慳電  同化算 (如果廳用1匹機 可以嗎?)因為今日我問個賣冷氣D人  佢地話 一定要用匹半或2匹

而電視機位置等等  係唔係都好似 上面D圖  位置咁放 比較好  ?
如果我想間3間房  
加裝埋D 隔音鋁窗  係露台    我想問 間3間房        同 裝 隔音鋁窗   價錢  約幾錢  ^ ^
如果知道就講聲   如果有更好意見 希望提供  謝謝!

引用:
原帖由 singkee1 於 2009-8-13 04:57 PM 發表

吾拆吾代表留到比下一手,搬走吾拆就房處代拆...

引用:
原帖由 tsuicharlie 於 2009-8-13 05:46 PM 發表

吾拆吾代表留到比下一手,搬走吾拆就房處代拆...
都唔一定既~~

地磚如果正常冇咩特別.....通常都唔會拆 !

引用:
原帖由 boom422 於 2009-8-13 05:59 PM 發表

都唔一定既~~

吾係bor,呢排見到的住戶搬走要拆地磚..

引用:
原帖由 細小的我 於 2009-8-13 05:33 PM 發表

如果我廳2間房頂位唔整密佢 就咁開部窗口機  會唔會比較慳電  同化算 ( ...
A圖的分體如1部通2房中間唔整密,一匹ok..另一部一匹係廳

但如果的房吾整密向廳ge牆咁就要裝一部2匹以上ge窗口機

地台改過, 必須要修正
反而, 爛左就無問題喎

呢款公屋有 30年以上歷史; 當年都唔流行air-con.
而且, 係急於安置當年木屋居民 or 災民 or....
你晌廳間房, 夠位咩?
間於咪好似d出租梗房咁?

樓主又要平~~~不如只間一間啦, 因咩事要 3間呀

引用:
原帖由 tsuicharlie 於 2009-8-13 06:08 PM 發表

A圖的分體如1部通2房中間唔整密,一匹ok..另一部一匹係廳

但如果的房吾整密向廳ge牆咁就要裝一部2匹以上ge窗口機
好似裝一部2匹係廳比較好 因為分體機 好似比較食電
而分體機 會唔會裝 比較麻煩

引用:
原帖由 boom422 於 2009-8-13 05:59 PM 發表

都唔一定既~~

唔會拆走  今日影左少少相 一陣貼

引用:
原帖由 細小的我 於 2009-8-13 06:38 PM 發表

好似裝一部2匹係廳比較好 因為分體機 好似比較食電
而分體機 會唔會裝 比較麻煩
錯,分體機省電過窗口機..

引用:
原帖由 細小的我 於 2009-8-13 05:33 PM 發表

如果我廳2間房頂位唔整密佢 就咁開部窗口機  會唔會比較慳電  同化算 ( ...
   多數瞓覺先開,其實 3/4 已夠,但窗分機最細都一匹。

都係一般分體安裝

如果我廳2間房頂位唔整密佢 就咁開部窗口機  會唔會比較慳電  同化算 (如果廳用1匹機 可以嗎?)因為今日我問個賣冷氣D人  佢地話 一定要用匹半或2匹
  廳建議用窗分機,如多數夜晚先開,開埋露台門用匹半,唔開一匹都夠,

伸延閱讀
 48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。