1克=幾多ml???

1克=幾多ml??? E-mail 此主題給朋友

講緊粉
佢話要落40G 粉
但入面比的匙仔以ml做單位 吹漲
SO家陣唔知落幾多

g = gram, is the unit of mass.

ml = milliliter, is the unit of volume.

If you want to convert mass and volume, you have to know the density of the object.

mass = volume x density

Note: FOR PURE WATER, it is 1

引用:
原帖由 kazaf仔仔 於 2009-8-25 02:01 PM 發表
g = gram, is the unit of mass.

ml = milliliter, is the unit of volume.

If you want to convert mass and volume, you have to know the density of the object.

:smile_46 ...
講中文

引用:
原帖由 kazaf仔仔 於 2009-8-25 02:01 PM 發表

:smile_46 ...
唔好講水,講返我個情況先啦

100ml of mercury is much heavy of 100ml of water.... asking 1g to ?ml is meaningly

以下內容只有回覆之後才可瀏覽

If you eliminate the impossibles, whatever remains, however improbable, must be the truth.

引用:
原帖由 beaqe 於 2009-8-25 02:17 PM 發表

講中文
學英文

直接用個小秤度啦,仲花時間去算density

引用:
原帖由 beaqe 於 2009-8-25 01:17 PM 發表
講緊粉
佢話要落40G 粉
但入面比的匙仔以ml做單位 吹漲
SO家陣唔知落幾多
妖,換過隻匙更囉

引用:
原帖由 btyau 於 2009-8-25 02:24 PM 發表
100ml of mercury is much heavy of 100ml of water.... asking 1g to ?ml is meaningly
講堅?
咁似D人話鐵球快過羽毛掉落地下咁~~

我剩係聽過唔知咩1克值千金~!

ENJOY THE PRESENT......
If you want something , all the universe conspire to help you.
白鴿奉獻給藍天 星光奉獻給長夜

引用:
原帖由 Combator 於 2009-8-25 02:32 PM 發表

妖,換過隻匙更囉
咁都要知1g=幾多ml架

引用:
原帖由 waileung724 於 2009-8-25 02:26 PM 發表

學英文
唔係我唔識英文
係佢d英文grammar太爛睇唔明

引用:
原帖由 beaqe 於 2009-8-25 02:37 PM 發表

轉貼:

沒有一個固定公式可以換算gml,因為密度不同.但是我們以水為標準,由於水的密度剛好是1g/ml,所以1g水,剛好是1ml,1ml水也剛好是1g.

ENJOY THE PRESENT......
If you want something , all the universe conspire to help you.
白鴿奉獻給藍天 星光奉獻給長夜

引用:
原帖由 beaqe 於 2009-8-25 02:37 PM 發表

真係唔知你想點~~~都唔同單位~~~

你支SPOON係咪跟奶粉架~~~
咁佢成份咪有講一SPOON有幾G

引用:
原帖由 beaqe 於 2009-8-25 02:38 PM 發表

唔係我唔識英文
係佢d英文grammar太爛睇唔明
睇唔明由佢,因為我都係幫你係網上邊搵既姐! 如果幫你唔到,唔好意思!

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007081406629

不過個人意見覺得你可以自己上網搵,而家網上資訊咁流行同方便,只係好簡單打g to ml 或者 convert g to ml 就可以

基本上佢2者係計算唔同類型既單位,中間係要有d數學既計算

最簡單既方法係好似上面姐姐咁講,換左隻spoon,人要識變通既!
引用:
原帖由 Combator 於 2009-8-25 02:32 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=219357734&ptid=10447626][/url]

妖,換過隻匙更囉

引用:

以g黎做單位嘅匙更,各大超市有售

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。