台北到宜蘭

台北到宜蘭 E-mail 此主題給朋友

請問有冇人知坐火車去宜蘭需要幾耐?如果包車會唔會好貴?
果邊近海的民宿有冇得推介?
準備行程中, thx

引用:
原帖由 popoguy 於 2009-9-3 08:51 AM 發表
請問有冇人知坐火車去宜蘭需要幾耐?如果包車會唔會好貴?
果邊近海的民宿有冇得推介?
準備行程中, thx
點解唔去台鐵個網自己搵一搵呢??

http://www.railway.gov.tw/

台北去宜蘭包車....... 當你發現原來台北去宜蘭公共交通好方便既時候 包車真係有必要?

城市同城市之間既旅程 如果在台灣 根本唔需要用到包車 反而響一個大面積地區裡面行走 例如墾丁 就可能需要用到包車

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚
前人只用12個字就擋住一班牛鬼蛇神

由台北車站坐台鐵去大概個半鐘左右,至於實際就要睇你坐去咩站同坐咩車種喇,因為車種唔同停既站都唔同,停站多當然就要耐d啦

唔該曬,個鐵路網好有用,包車原因係驚玩夜左冇火車返去。
都想問下行東部線嘅火車類型係邊種?好係高鐵吖,捷運吖,定係好係返大陸坐果D咁。拍行理太大入唔到個位...thx

宜蘭頭城

宜蘭海邊民宿  介紹頭城區  
下火車打電話叫民宿來接  下午plan 出海  看海豚  跟海豚一起
在海上追逐  
第二天一早  看日出  看日出不用搭火車  不用走路  推開門  
走到陽台上  一杯咖啡  慢慢欣賞  用過早餐後  民宿老闆會帶
你去海灘抓螃蟹  下午  火車回台北  
ps  火車約需七十分

請問宜蘭有什么特別東西?

引用:
原帖由 popoguy 於 2009-9-4 09:14 AM 發表
都想問下行東部線嘅火車類型係邊種?好係高鐵吖,捷運吖,定係好係返大陸坐果D咁。拍行理太大入唔到個位...thx
普通火車 not高鐵 亦非捷運 全部位都係向前 唔係打橫

宜蘭返台北 去到差不多凌晨12點都有車返去 不需要擔心

行李方面 坐台鐵一個22吋大急都放得落 (放響你個位前面) 一係就放響落車位旁邊 不過安全問題就要自己負責

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚

引用:
原帖由 MSYU 於 2009-9-4 09:54 AM 發表
請問宜蘭有什么特別東西?
有一望無際ge 郁郁青青的田...
同埋宜蘭蔥...

/b]

那頭城果邊嘅民宿也不錯,在香港點預訂呢?

自己選

引用:
原帖由 popoguy 於 2009-9-4 05:25 PM 發表
那頭城果邊嘅民宿也不錯,在香港點預訂呢?
自行參考    只可以選頭城地區  其他地方  交通不便  
萬一選到山堶捧|很麻煩
http://toucheng.yilanminsu.com.tw/

引用:
原帖由 tommy91hk 於 4-9-2009 11:53 AM 發表
普通火車 not高鐵 亦非捷運 全部位都係向前 唔係打橫

宜蘭返台北 去到差不多凌晨12點都有車返去 不需要擔心

行李方面 坐台鐵一個22吋大急都放得落 (放響你個位前面) 一係就放響落車位旁邊 不過安全問題就要自己 ...
上次我坐台灣既區間號係打橫咖,車廂就好似香港既地鐵一樣不過行人通道就比較闊

引用:
原帖由 popoguy 於 4-9-2009 09:14 AM 發表
上次我係頭城玩問過最遲一班既台鐵係22:40係頭城站開出,不過我知道如果miss左呢班車係有通宵大巴返台北不過時間好似係只有凌晨3點左右一班車,你去之前最好先去台北轉運站&台北車站問清楚巴士火車既班次時間喇

引用:
原帖由 andrewlee711 於 2009-9-5 03:42 AM 發表

上次我坐台灣既區間號係打橫咖,車廂就好似香港既地鐵一樣不過行人通道就比較闊
正常黎講 台北去宜蘭呢一類中途路線 通常都會揀對號列車坐

台北去宜蘭 坐區間車既人比較少 因為要成2個鐘 我不如坐客運 但大時大節或者星期5晚上 星期6早上 客運都可能要等好耐 咁我就會揀區間車

區間車廁所對出有一個位可以擺行李 你擺完之後坐響斜對面 就可以留意到行李 又唔會阻到人
引用:
原帖由 andrewlee711 於 2009-9-5 03:48 AM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=220950701&ptid=10511732][/url]

上次我係頭城玩問過最遲一班既台鐵係22:40係頭城站開出,不過我知道如果miss左呢班車係有通宵大巴返台北不過時間好似係只有凌晨3點左右一班車,你去之前最好先去台北轉運站&台北車站問清楚巴士火車既班次時間喇
頭城與宜蘭都唔同 頭城係台鐵三等站 宜蘭係台鐵一等站 一等站停靠既車次一定比頭城多 通宵巴係有 而且唔止3點一班 不過只限宜蘭 頭城就唔清楚 宜蘭個邊凌晨係2小時一班 0050 0250 0450都有車

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚

坐台鐵可以沿東北部海岸線走,看到太平洋。
坐車如果穿過雪山隧道,就沒有太平洋景看了。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。