22 12
發新話題發佈投票

關於IVE退學問題

關於IVE退學問題 E-mail 此主題給朋友

我今年先入讀IVE~~~返佐3日學啦····但系我發覺有好多嘢我都跟唔上吖~~~~無論系教學方面定學科方面都唔適合我,我覺得如果硬系讀落去會好辛苦~~~再加上我嘅私人理由,所以···我想申請退學啊~~~唔點應該點做吖····大家教下我啦·····唔該·~~

引用:
原帖由 美麗_轉角10 於 2009-9-9 11:35 AM 發表
我今年先入讀IVE~~~返佐3日學啦····但系我發覺有好多嘢我都跟唔上吖~~~~無論系教學方面定學科方面都唔適合我,我覺得如果硬系讀落去會好辛苦~~~再加上我嘅私人理由,所以···我想申請退學啊 ...
1.幫唔落,讀幾日就話辛苦,而家d後生仔真係...

2.真要退學,同屋企人商量先,得左去學生秘書處問退學安排,

咁簡單都要上黎問?醒少少啦

C兄,我都諗住退學ar,我睇學生手冊話而家退學要交未繳交既學費喎.

我搵左成個月都冇地方比我讀書,

你地有得讀就應該珍惜啦

引用:
原帖由 276P_KMB 於 2009-9-9 03:09 PM 發表
C兄,我都諗住退學ar,我睇學生手冊話而家退學要交未繳交既學費喎.
你都想退學吖··系就快啦···佢話開學后退學就冇得攞返5000蚊第一期學費,遲D退嘅話就要交埋下期8000蚊先可以退啊····其實我唔系話我咁容易放棄吖··我份人系唔會咁容易放棄···但前提一定要系我自己鍾意先得···同埋我讀到先得····我知我能力有限噶····如果唔系···我會考都唔會咁差啦···差兩分····所以···加上私人問題先話讀幾日就唔讀啫·····

引用:
原帖由 美麗_轉角10 於 2009-9-9 04:08 PM 發表

你都想退學吖··系就快啦···佢話開學后退學就冇得攞返5000蚊第一期學費,遲D退嘅話就要交埋下期8000蚊先可以退啊····其實我唔系話我咁容易放棄吖··我份人系唔會咁容易放棄·· ...
係遲到幾時要交埋下一期ga??

送昂貴學費比IVE,得來就係就試讀一兩日

引用:
原帖由 葦原涼 於 2009-9-9 04:39 PM 發表
送昂貴學費比IVE,得來就係就試讀一兩日
大佬~~~你讀到你就話啫······你根本都唔明白我哋·····家下唔系錢嘅問題,都唔系我敗家嘅問題啊~~~而系我哋真系讀唔到吖···當初都系老豆比我讀·~~都唔系我自己揀嘅····加上我哋對呢行冇興趣~~~你系咁死逼我哋都冇計噶····我都好辛苦噶····我真系有努力噶·······問題系··唔得就唔得啊···知道自己能力有限啊·······我都唔知我系唔系有返學恐懼癥啊···咁憎返學嘅······

最遲係幾時之前退學先唔洗要交埋下一期ga??

1.讀多幾日睇下點先...
2. 退學去學生事務處問..
3.第二期堂都未上....唔使交~

引用:
原帖由 傻仔七號 於 2009-9-9 05:24 PM 發表
1.讀多幾日睇下點先...
2. 退學去學生事務處問..
3.第二期堂都未上....唔使交~
其實我已經報佐韓文課程···但系宜家先有通知,所以遲D喃住過韓國讀·······所以就唯有趁佢未收第二期學費就退學啦···日日系太子走去灣仔返學都幾遠噶········

順便問下····遞交佐退學信系唔系就可以即時生效····唔使再返啦·····

你讀咩科???????????????/

其實唔想讀咪唔好返囉
到收第二期學費  佢收唔到你錢
就當你放棄學位嫁啦....

難道唔通知會負上法律責任?

我想都無得去
你地話退就退
無得9

伸延閱讀
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。